Projekt Šoltanka - jedan život na otoku

Ovaj projekt ne samo da privlači posjetitelje željne autentičnih iskustava, već i potiče razvoj održivog turizma na Šolti

projekt Šoltanka

O projektu

Autorski projekt Šoltanka - jedan život na otoku osmišljen je kao jedinstvena atrakcija koja se u ljeto 2024. premijerno održava u Grohotama na Šolti, a za cilj ima promicanje autentičnog života na otoku Šolti. Način života, običaji i tradicija stanovništva na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće glavna su okosnica ove kostimirane interpretacijske šetnje. Kroz ovu, prvu u nizu planiranih aktivnosti, posjetiteljima je omogućeno uranjanje u svakodnevicu otočkog života prije stotinu godina, gdje mogu iskusiti običaje i lokalnu gastronomiju, te upoznati bogatu kulturnu i prirodnu baštinu otoka.

Radi se o inovativnom turističkom proizvodu osmišljeno u suradnji sa Tz Šolta, a dio je projekta Dalmacija storytelling destinacija koji je pokrenula Splitsko -Dalmatinska županija.

Ova vođena jednosatna šetnja je prva prilika ove vrste kroz koju lokalno stanovništvo i njihovi posjetitelji na jednom od tri jezika (hrvatska čakavština, engleski i njemački) mogu doživjeti istinski otočki duh te istovremeno uživati u netaknutoj prirodi.

Ovim projektom želim istaknuti važnost očuvanja otočke baštine i šoltanskog identiteta. Šoltanka - jedan život na otoku prilika je za sve sudionike da se povežu s prirodom, kulturnom baštinom i autentičnim načinom života koji čini Šoltu posebnim i jedinstvenim mjestom na zemljopisnoj i turističkoj karti Hrvatske.

Ovaj projekt ne samo da privlači posjetitelje željne autentičnih iskustava, već i potiče razvoj održivog turizma na Šolti, čime se dugoročno doprinosi očuvanju otočkih posebnosti za buduće generacije.

image

projekt Šoltanka

image

projekt Šoltanka

Važnost projekta za lokalno stanovništvo

Šoltanka - jedan život na otoku donosi brojne koristi za lokalno stanovništvo otoka Šolte. Prvo i najvažnije, projekt pruža priliku otočanima da predstave svoje tradicije, običaje i proizvode široj publici, čime se jača lokalni identitet i svijest o važnosti vlastite kulturne baštine.

Također, projekt potiče međusobnu suradnju i zajedništvo među stanovnicima, jer mnogi tako imaju priliku uključiti se u organizaciju i realizaciju raznih tematskih događanja. Kroz radionice, edukativne programe i turističke aktivnosti, otočani će moći prenijeti svoje znanje mlađim generacijama i posjetiteljima, što je važno za očuvanje tradicije i znanja koja nažalost biva zaboravljena i mogla bi biti izgubljena.

Na kraju, Šoltanka - jedan život na otoku omogućava lokalnom stanovništvu da postanu ambasadori svog otoka, stvarajući autentično i nezaboravno iskustvo za sve koji posjete Šoltu, a kroz lik je Šoltu moguće pronijeti u svijet, svima onima koji nisu u mogućnosti posjetiti otok za koji ih vežu obiteljske veze i uspomene.

image

projekt Šoltanka

Storytelling kao most između lokalnog stanovništva i gostiju

Storytelling o tradiciji i običajima prije 100 godina ima duboko značenje kako za lokalno stanovništvo, tako i za goste koji posjećuju mali srednjedalmatinski otok poput Šolte.

Za lokalno stanovništvo, storytelling pruža priliku da osvježe i prenesu sjećanja na živote svojih predaka, na njihove svakodnevne navike, radne običaje, praznike i proslave. Ovakvo oživljavanje prošlosti jača osjećaj zajedništva i identiteta među otočanima, podsjećajući ih na korijene koji su oblikovali njihovu zajednicu. Istovremeno, storytelling omogućuje prijenos tih vrijednosti i znanja na mlađe generacije, što je ključno za očuvanje kulturne baštine i identiteta otoka. Na ovaj način, stanovnici postaju čuvari svoje povijesti i čuvari sjećanja, dok priče o prošlosti postaju živi most između generacija.

image

projekt Šoltanka

Za goste, storytelling je prozor u prošlost, koji im omogućuje da na autentičan način dožive život na otoku kako je bio prije stotinu i više godina. Kroz priče o svakodnevnim izazovima, radostima i tradicijama otočana, posjetitelji mogu dublje razumjeti kulturu, mentalitet i povijesni kontekst u kojem je otok živio. Ovo iskustvo obogaćuje njihov boravak, čineći ga nezaboravnim i edukativnim. U vremenu kada se mnogi turisti sve više okreću autentičnim iskustvima, ovakva vrsta storytelling-a može biti ključna u razlikovanju Šolte od drugih destinacija, naglašavajući njezinu jedinstvenost.

Kroz čitavo ljeto, Tz Šolta sufinacira besplatnu kostimiranu šetnju, kako bi ponudila nova iskustva I doživljaj predivnog Otoka I njegove baštine.

Kroz ovaj projekt, otok Šolta postaje živa knjiga povijesti koja nudi posjetiteljima ne samo prekrasne pejzaže, već i duboko ukorijenjene priče, koje odražavaju duh vremena, prenoseći osjećaj života na otoku koji je bujao na Šolti prije jednog stoljeća.

image

projekt Šoltanka

Sandra Marie Vrandečić,

lokalni turistički vodič i voditeljica projekta Šoltanka - jedan život na otoku

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:23