OGROMNA OPASNOST

Infrastruktura za preradu resursa nastalih od plastike u zamjetnom je porastu. Ipak, svu plastiku nije moguće reciklirati.
 Damir Krajac/Cropix

Plastika je jedan od najpopularnijih materijala modernog doba. Danas koristimo oko 20 puta više plastike nego prije 50 godina. Zbog toga je od vitalne važnosti pravilno postupati s plastičnim otpadom, što znači optimizirati životni vijek plastike ponovnom upotrebom i recikliranjem predmeta što je više puta moguće. Infrastruktura za prikupljanje, razvrstavanje i preradu resursa nastalih od plastike u Europi je u zamjetnom porastu.

No, sve vrste plastike nije moguće reciklirati. Tako će za uspješno recikliranje one vrste plastika koja se koristi za izradu plastičnih vrećica, a kakve smo navikli u neograničenim količinama uzimati u trgovinama i pekarama, trebati pričekati novu tehnologiju.

Veliki problem su i plastične slamke. Proizvede ih se za par sekundi, koristimo je 10-ak minuta, nakon čega najčešće završi na otpadu (ili još gore, u okolišu) gdje joj treba 500 godina da se razgradi. Zbog toga su slamke jedan od plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu obuhvaćen prijedlozima Europske komisije za smanjenje plastičnog otpada. Na meti je 10 plastičnih proizvoda koji se najčešće nalaze naplavljeni na europskim plažama i morima, a zajedno čine 70 posto svih plastičnih predmeta u moru. Pored inicijative Europske komisije, već su i neke kompanije (poput Starbucksa i McDonald’sa) najavile uklanjanje plastičnih slamki.

Europski Parlament još je 2019. odobrio zakon kojim se zabranjuju plastični predmeti za jednokratnu upotrebu kao što su tanjuri, pribor za jelo ili slamke za pićem, a koji na snagu stupa od ove godine.

Tako su u Europskoj uniji zabranjeni: pribor za jelo za jednokratnu uporabu (vilice, noževi, žlice i štapići za jelo), plastični tanjuri za jednokratnu upotrebu, plastične slamke, štapići za uši izrađeni od plastike, plastični štapići za pridržavanje balona, oksorazgradiva plastika i spremnici za hranu te čaše od ekspandiranog polistirena. Države članice morat će do 2029. godine ponovno prikupiti 90 % upotrijebljenih plastičnih boca, a do 2025. najmanje 25 % materijala iz kojeg su te boce izrađene morat će se moći reciklirati. Do 2030. udio materijala koji se može reciklirati morat će biti barem 30 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:42