UGROŽENA POPULACIJA

Među najugroženije države spadaju Indija, Nigerija i Filipini, te one u podsaharskoj Africi
Irački dječak usred suše i toplinskog vala. 2021.
 Ahmad Al-rubaye/Afp/Profimedia

Životi gotovo polovine od 2,2 milijarde djece na svijetu pod "iznimno su visokim rizikom" zbog utjecaja klimatske krize i rastućeg zagađenja, piše u izvješću Unicefa. U UN-u situaciju su okarakterizirali "nezamislivo strašnom".

Gotovo svako dijete diljem svijeta bilo je izloženo riziku od bilo vrućina, poplava, ciklone, bolesti, suše ili zagađenja zraka, navodi se u izvješću. Milijardu djece živi u 33 zemlje suočene s tri ili četiri ovakva utjecaja istovremeno. Među te zemlje spadaju Indija, Nigerija i Filipini, te one u podsaharskoj Africi.

Izvješće je prvo koje je kombiniralo karte klimatskih i okolišnih utjecaja s kartama poput siromaštva i pristupa čistoj vodi, zdravstvenoj skrbi i obrazovanju. "Ovo izvješće zapravo pokazuje vjerojatnost djeteta da preživi klimatske promjene", izjavio je Nick Rees, jedan od autora izvješća.

Izvješće je pokazalo da je 920 milijuna djece u visokom riziku od nestašice vode, njima 820 milijuna prijete toplinski valovi, a 600 milijuna izravno je ugroženo dječjim bolestima kao što su malarija i denga groznica, koje će se vjerojatno proširiti kako jačaju klimatski uvjeti povoljni za komarce i patogene.

Europski parlament aktivno promiče razvoj i zaštitu prava djece u Europi. Koordinatorica surađuje sa zastupnicima u Europskom parlamentu kako bi osigurala da se u radu Parlamenta poštuju, štite i promiču prava djece. Ewa Kopacz, potpredsjednica Parlamenta i koordinatorica za prava djece, radi na osiguravanju promicanja i zaštite dječjih prava u svim politikama i zakonodavstvu EU-a. Koordinatorica također nastoji usmjeravati osobe koje se suočavaju s roditeljskom otmicom djeteta i drugim prekograničnim obiteljskim sporovima, kao i zagovarati bližu suradnju s pravosudnim i upravnim tijelima te promicati mirenje u prekograničnim obiteljskim stvarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:57