Vrijedan savjet

Tesa od 14. godine zna kako upravljati novcem i pametno trošiti: ‘Tata mi je usadio jednu vrlo važnu naviku‘

Tesa se vrlo rano uvjerila koliko obitelj i ljudi kojima smo okruženi mogu utjecati na naša uvjerenja o novcu. Ona nam ili koriste ili ne

Tesa Vukobrat

 Tomislav Kristo/Cropix

Kada je riječ o svakodnevnim izdacima, na što najviše trošite? Neka istraživanja pokazuju da plaća hrvatskih građana najviše odlazi na prehranu. Međutim, prilično visoko su i izdaci za prijevozna sredstva, stanovanje i odjeća kao i sitna zadovoljstva poput kava, naručivanja hrane ili odlaska u restorane. Iako istraživanje iz 2023., koje su proveli Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i Hrvatska narodna banka (HNB), pokazuje da se Hrvati sve više uče i znaju o financijama, još uvijek „štekaju“ u primjenjivanju savjeta na vlastiti budžet.

No, upravo je kućni budžet polazna točka za sve financijske odluke, smatra Danijela Princi Grgat, predsjednica Hrvatskog instituta za financijsku edukaciju i osnivačica Princi Consulting. Hrvati su itekako zainteresirani za poboljšanje svojih financija i učenje kako upravljati novcem, smatra Princi Grgat, a to dokazuje i odličan odaziv na drugi val edukacije o financijskoj pismenosti „Know your money - Upoznaj svoj novac“. Nakon uspješnog prvog izdanja velikog projekta Hanza Medije i Raiffeisen mirovinskih fondova, u drugom je od 176 prijavljenih kandidata odabrano devetero finalnih sudionika edukacije koji će moći uživo slušati vrijedne lekcije o upravljanju novcem. Kroz njih će ih provesti upravo Danijela Princi Grgat kao mentorica i edukatorica.

Svih devetero kandidata dolazi iz različitih sredina, branši te su različite dobi, neki s većim, neki s manjim financijskih znanjem. Ipak, svi su jednako entuzijastični, otvoreni prema novim znanjima i jedva čekaju početak radionica. Pa, upoznajmo ih!

Ana Dukić

Posljednjih godina, kaže 31-godišnja novinarka Ana Dukić iz Slavonskog Broda, intenzivno je počela razmišljati o tome kako želi da njezin život izgleda u mirovini.

- Shvatila sam da sama o tome odlučujem. Zbog toga sam krenula uplaćivati u treći, dobrovoljni mirovinski stup jer ne želim da mi jedini izvor prihoda bude novac iz prvog i drugog stupa, da samo ‘preživljavam‘. Prije svega želim imati mogućnost putovati gdje i kada želim, ići na predstave, u kino, družiti se, jednom riječju – uživati u životu. Život ne staje s 30, ali ni sa 60 – kaže Ana.

image

Ana Dukić

Tomislav Kristo/Cropix

Iako za sebe smatra da je solidno financijski pismena, ističe da ima nekih „rupa u znanju“ koje bi voljela popuniti. Tema kućnog budžeta koja će se obrađivati na edukaciji nije joj strana jer svakodnevne financije, kaže, redovito prati.

- Tek kad čovjek počne sam živjeti, shvati važnost kućnog budžeta i postavljanja granica u kupovini. Na edukaciju „Upoznaj svoj novac“ prvenstveno sam se prijavila jer želim naučiti nešto više o investiranju i mirovinskim fondovima, kako bih u narednim godinama postala potpuno financijski neovisna i osigurala si mirnu budućnost. Kako ne znam kako će ona izgledati, hoću li imati djecu i partnera, smatram da se ne trebam osloniti na to, već upravo na vlastiti trud i znanje – zaključuje Ana.

Tesa Vukobrat

Istraživanja pokazuju da obitelj u velikoj mjeri oblikuje naš odnos prema novcu te da bi roditelji s djecom trebali o njemu razgovarati od rane dobi. U to se uvjerila i event-menadžerica Tesa Vukobrat (28) iz Zagreba koja od 14. godine prati kućni budžet.

- Imala sam sreću što je tata završio studij bankarstva i financija pa mi je dosta rano objasnio važnost praćenja troškova. Tako sam stekla naviku raspoređivanja džeparca, praćenja koliko i na što trošim i treba li mi to te je provodim i dan danas. Sada puno o financijama učim online, ali nikada nisam bila na edukaciji kao što je ‘Upoznaj svoj novac‘. Veseli me što ćemo osim teorije imati i praktični dio – govori Tesa, avanturistica u duši.

image

Tesa Vukobrat

Tomislav Kristo/Cropix

Naime, Tesa obožava putovati i trenutno štedi za putovanje u Japan. Odlazak na tako daleke destinacije često je financijski izazovno, zato smo upitali Tesu kako usklađuje želju za putovanjem i budžet.

- Troškovi putovanja su veliki, zato je vrlo važno da znamo koliko mjesečno trošimo i koliko bismo trebali mjesečno uštedjeti da bismo se približili svom cilju. Uostalom, o tome ćemo učiti na radionicama, čemu se iznimno veselim – kaže Tesa.

Osim štednje, zanima ju i upravljanje dugom, prava potrošača i upravljanje rizicima te ističe da nije došla zbog pobjede, već prvenstveno proširiti znanje o ovim temama.

- Nisam razmišljala o pobjedi. Ne nadam joj se previše, ako se dogodi, dogodit će se. Kako živim s dečkom, nadam se da će moje sudjelovanje i njega potaknuti da usvoji neka nova znanja o financijama – zaključuje Tesa.

Drugo izdanje edukacijskog projekta „Know your money - Upoznaj svoj novac“ sastoji se od tri radionice, na kojima će se obrađivati brojne teme vezane uz štednju, budžet, investiranje i kupnju.

1. Kućni budžet

Na prvoj radionici sudionici će doznati sve o praćenju i upravljanju prihodima i rashodima domaćinstva. Cilj je naučiti kako da troškovi ne premašuju prihode, čime se izbjegava zaduživanje i osigurava stabilnost. Ključne komponente planiranja kućnog budžeta uključuju:

Efikasnost – Kako koristiti dostupna financijska sredstva na najbolji mogući način, racionalizirati potrošnju te izbjeći nepotrebne troškove.

Inflaciju - Prilikom planiranja budžeta, važno je uzeti u obzir inflaciju kako bi se osiguralo da kućni prihodi mogu pokriti rastuće troškove života.

Odluke o kupnji - Planiranje kućnog budžeta uključuje postavljanje prioriteta i donošenje informiranih odluka koje osiguravaju da osnovne potrebe budu zadovoljene prije luksuznih stavki.

Planiranje štednje - Ona uključuje postavljanje ciljeva kao što su fond „za crne dane“, uštede za velike kupnje ili dugoročne ciljeve poput mirovine.

2. Sigurnost štednje i ulagački proizvodi

Druga radionica bit će u znaku strategija za očuvanje i rast financijske imovine kroz sigurnost štednje i ulagačkih proizvoda. Sudionici će na ovoj radionici naučiti razumjeti različite opcije dostupne na tržištu i kako one mogu doprinijeti dugoročnom financijskom planiranju, uključujući planiranje za mirovinu. To su primjerice dionice, obveznice, investicijski fondovi, a poseban dio odnosi se na dobrovoljni mirovinski fond, odnosno III. stup i zašto se isplati u njega ulagati.

3. Financijske usluge

Na trećoj i posljednjoj radionici Danijela Princi Grgat kandidatima će objasniti poveznicu između financijskih usluga i kućnog budžeta te kako to dvoje može olakšati svakodnevni život. Na ovoj radionici će se govoriti i o financijskom stresu te kako ga se riješiti ili bar ublažiti. On nastaje zbog nesigurnosti u prihode, prekomjernih dugova ili nepredviđenih troškova.

Svaka radionica uključuje i praktični dio kako bi kandidati kroz konkretne zadatke naučili primijeniti teorijsko znanje. Sudionici će biti raspoređeni u timove, a rezultate zadataka prokomentirati međusobno i s mentoricom.

Lana Mak

Kuća u koju mogu doći unuci te veliko dvorište prepuno prirode s utočištem za napuštene živote – ovako Lana Mak iz Čepina zamišlja idealnu mirovinu. Iako ima tek 22 godine, već je „opako“ krenula ostvarivati svoje snove. Studentica matematike i računarstva nedavno je realizirala veliku investiciju – dignula je APN kredit koji će joj omogućiti kuću baš kakvu želi.

- Ne sramim se priznati da je moja financijska pismenost dosta loša. Bez obzira na to što sam mlada, smatram da bih trebala naučiti kako upravljati novcem, posebice sada kada sam dignula kredit i tako ušla u „svijet odraslih“. Bilo je tu komplikacija i dodatnih troškova, no sve se dobro završilo. Pazim na kućni budžet, ali moram priznati da mi štednja ne ide tako dobro koliko sam mislila – govori Lana.

image

Lana Mak

Tomislav Kristo/Cropix

Sebe bi opisala i kao planskog i kao impulzivnog kupca, jer trošenje u njezinom slučaju, kaže, ovisi o kakvim se proizvodima radi.

- Ako je riječ, primjerice, o perilici rublja, onda mjesecima čitam recenzije i istražujem najbolje opcije, jer u takvim situacijama ne želim nagliti. No, ukrase za dom i slične sitnice često kupujem impulzivno jer mi se u trenutku svide. Tako sam više puta kupila cvijeće o kojem se kasnije nisam adekvatno brinula pa je propalo. Bačen novac u vjetar – iskrena je Lana.

Iako se i ona na edukaciju prijavila ponajviše zbog znanja, smatra da ima velike šanse za pobjedu jer još studira pa joj učenje dolazi brže i prirodnije. No, što bude, bit će, zaključuje.

Bruna Gamulin

Kada je vidjela otvorene prijave za edukaciju „Upoznaj svoj novac“, Zagrepčanka i diplomirana pravnica Bruna Gamulin (35) znala je da na njoj mora sudjelovati. Naime, već mnogo puta je razmišljala kako će joj izgledati idealna mirovina i što mora napraviti da to i ostvari.

- S obzirom na to da mi financije nisu struka, veliki sam laik u tom području. U mirovini se prije svega ne želim opterećivati s time hoću li imati dovoljno novca za život te sitne, ali i one nešto veće užitke poput putovanja. Moja generacija je odrasla u strahu od budućnosti i realnost jest da puno umirovljenika u Hrvatskoj sklapa kraj s krajem. Svakako ne želim biti dio te statistike – smatra Bruna koja će uskoro dobiti drugo dijete pa i iz tog razloga želi naučiti kako optimizirati troškove i povećati budžet.

image

Bruna Gamulin

Tomislav Kristo/Cropix

Najviše je zato zanimaju teme povezane s ulaganjima, gdje vrijedi uložiti višak novca koji joj ostane od plaće te kakva ulaganja nose sa sobom najmanji rizik.

Baš kao i mnogo Hrvata, Bruna najviše troši na hranu i kave u kafiću

- Novac koji trošimo na kavu se svakodnevno ne doima velikim, ali na kraju godine to je ogroman izdatak i jako utječe na kućni budžet. Svakako se nadam da ću na edukaciji naučiti kako smanjiti taj trošak, ali opet si ne uskraćivati to sitno zadovoljstvo – zaključuje Bruna.

Sandra Šujster

- Iznenadila sam se koliko su Hrvati financijski pismeni u teoriji, ali i koliko to znanje ne znaju primijeniti u praksi. Isto je i kod mene – teorija je za pet, a u praksi još kaskam. To je pomalo i čudno, s obzirom na to da sam ekonomistica po struci i bavim se prodajom – govori Zagrepčanka Sandra Šujster (43).

image

Sandra Šujster

Tomislav Kristo/Cropix

Iako već neko vrijeme ulaže u zlato zbog toga što ne gubi na vrijednosti, Sandra bi kroz edukaciju „Upoznaj svoj novac“ željela naučiti i o drugim investicijskim opcijama koje će joj osigurati stabilnu mirovinu.

- To su primjerice pasivni prihodi poput dionica s dobrim prinosom, odnosno dividendom, te ulaganje u mirovinske fondove – kaže Sandra.

Ova ekonomistica redovito prati kućni budžet te smatra da je vrlo važno djecu uključiti u planiranje i od najranijih dana im usaditi zdrav odnos prema novcu.

- Financijska pismenost koja se uči kod kuće stvara zdrave temelje za kasnije. Kako djeca odrastaju, imaju i veće želje, a uz edukaciju kod kuće i u školi mogu lakše procijeniti što im treba, a što ne. Bez zdravih temelja se kasnije u životu događa da stvaramo pritisak na druge zbog prevelikih želja ili si previše toga branimo. Balans je najvažniji – zaključuje Sandra.

Irena Reba Bublić

Mnogi poduzetnici svakog su dana okruženi financijskim pitanjima te moraju u većoj ili manjoj mjeri pratiti troškove. To zna i poduzetnica Irena Reba Bublić (55) iz Zagreba koja smatra da navika planiranja kućnog budžeta može puno pomoći u poslu.

- Prema situaciji koja se događa u tvrtki i količini slobodnih sredstava planira se neka investicija. Slično je i kod kuće – praćenjem potrošnje može se odlučiti koliko novca ostaje za određene troškove ili koliko se treba uštedjeti – objašnjava Irena.

image

Irena Reba Bublić

Tomislav Kristo/Cropix

Na pitanje kako zamišlja idealnu mirovinu, Irena je opisuje kao kombinaciju vremena provedenog u mjestu gdje živi i putovanja.

- Vrijeme tamo gdje živim posvetila bih drugima kroz volonterski rad, a na putovanjima bih se posvetila sebi. Kako bih mogla ostvariti zamišljeno, štedim novac kroz policu životnog osiguranja, uplaćujem u treći mirovinski stup, no želim naučiti u što uložiti višak novca. Vjerujem da ću to kroz ovu radionicu i naučiti – zaključuje Irena.

Stjepan Đanić

Visokom ocjenom četiri Ekonomist Stjepan Đanić (27) iz Našica ocijenio bi svoje znanje o financijama visokom ocjenom četiri. A zašto nije pet, pitamo ga?

- Ekonomist sam po struci i jako puno toga znam o novcu i njegovom upravljanju, no neke sitnice i detalji su mi s vremenom promaknuli. Najviše me zanimaju osobne financije jer do sada još nisam uspio dovoljno naučiti o njima, ali se nadam da će ocjena na kraju ovih radionica biti pet – govori nam Stjepan.

image

Stjepan Đanić

Tomislav Kristo/Cropix

Ovaj mladi ekonomist trenutno živi s roditeljima i bratom te je upravo on zadužen za planiranje kućnog budžeta. U tome mu pomaže praćenje financijskog stanja putem online bankarstva, a ima i vrlo korisnu naviku kada je riječ o troškovima.

- Svakodnevno pratim stanje na računu i datume dospijeća obveza. One su mi prioritet te se uvijek potrudim da imam dovoljno novca za mjesečne troškove. Planiranje je ključ optimizacije budžeta – smatra Stjepan.

Učenje, rast i razvoj će, nada se naš sugovornik, biti okosnica njegove mirovine.

- Ne želim da s odlaskom u mirovinu završi moj profesionalni i životni napredak. Već sada radim na tome da si osiguram financijsku neovisnost u budućnosti, bilo kroz ulaganje u treći mirovinski stup, dionice ili ostale financijske proizvode – zaključuje Stjepan.

Željko Brček

Za razliku od ostalih kandidata, inženjer elektrotehnike Željko Brček (64) vrlo skoro će ući u mirovinu. Do tog trenutka radi kao nastavnik u strukovnoj školi te se već neko vrijeme priprema za novo razdoblje svog života.

- Mirovina bi trebala biti dovoljna za normalan život, ali i sami znate da nije za mnoge umirovljenike. Već godinama odvajam za životno osiguranje i štedim u drugom mirovinskom stupu kako bih barem jednom godišnje u mirovini otišao na dvotjedni odmor. Ako mi to zdravlje bude dopustilo, nastavit ću raditi i u mirovini – kaže Željko koji sam uzgaja povrće i voće te je smanjio troškove električne energije, postavivši solarne panele na kuću.

image

Željko Brček

Tomislav Kristo/Cropix

Ipak, na prvom mjestu mu je njegova obitelj i unuci koji su primarni razlog zašto štedi.

- Više štedim da bi mogao njima nešto ostaviti, nego što štedim za sebe. Godinama sam pokušavao pratiti kućni budžet, ali nije mi uspijevao. Kreneš pa staneš i tako u krug. Zato se divim mladim ljudima poput Tese koji od najmlađih dana znaju kako upravljati novcem. Nadam se da ću i ja na ovoj radionici naučiti neke trikove – zaključuje Željko.

Matej Jurčić

Kada govorimo o ne tako uobičajenim načinima ulaganja, magistar povijesti Matej Jurčić (37) može nam ispričati štošta o tome. Naime, već nekoliko godina ulaže u umjetnine generacije 1980. – 1990., stručne literature iz područja povijesti te u izgradnju vlastite numizmatičke zbirke.

- U životu sam se do sada vodio savjetom koji mi je prenio otac – uvijek imaj ušteđeno nekoliko plaća i ulaži u nešto što voliš. Možda je to staromodan način štednje, ali itekako je koristan. Ako ostaneš bez posla, imat ćeš od čega živjeti bar nekoliko mjeseci. Ulažem u novčiće, novčanice i kovanice te na tu investiciju gledam kao na dugoročni cilj planiranja kućnog budžeta. Što se tiče kratkoročnih ciljeva, njih realiziram praćenjem troškova putem tablica i aplikacija, odnosno izračunam koliko mi za što treba – govori nam.

image

Matej Jurčić

Tomislav Kristo/Cropix

Matej barem jednom godišnje pohađa seminare i radionice u onim segmentima financija u kojima ima manje znanja, no nikada nije bio na radionici sličnoj „Upoznaj svoj novac“. Zbog toga je vrlo entuzijastičan oko svega i nada se da će mu naučeni alati koristiti dalje u životu.

- Koliko god da radionice bile zahtjevne i izazovne, vjerujem da će biti izrazito produktivne. One su isto jedan način ulaganja u budućnost. I još nešto, moram neskromno reći da se osim znanju veselim i mogućnosti osvajanja nagrade. Uostalom, upravo se novcem bavimo na ovoj radionici – zaključuje Matej.

Nakon edukativnih radionica, samo troje najboljih na kraju projekta osvaja vrijedni novčani iznos sudjelovanjem na kvizu znanja koji će moderirati voditeljica Iva Šulentić. Svi oni koji žele poboljšati znanje o novcu mogu na našem micrositeu pratiti najvažnije financijske lekcije svih radionica i kviza. Lekcije će biti dostupne u obliku informativnih članaka početkom rujna.

Stoga nas pratite i dalje jer za znanje nikada nije kasno!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Raiffeisen mirovinskih fondova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. kolovoz 2024 20:20