Veliki projekt

Jedna globalno prepoznatljiva hrvatska tvrtka sudjelovala je u radovima ususret najvećem sportskom događanju u Parizu

Hrvatski lider u eksploataciji i preradi arhitektonsko-građevinskog kamena zaslužan je za obnovljeni izgled i dodanu kvalitetu pariškim ulicama

Trg Stanislas, Nancy, Francuska

 Kamen Pazin

Pariz je ove godine, po treći put, domaćin velikog svjetskog sportskog natjecanja. Osim značajne ekonomske koristi, takvo događanje idealan je način promocije cijele Francuske i njenih ljepota, ali i velik organizacijski izazov. Kako bi održavanje te bitne sportske manifestacije prošlo u najboljem mogućem redu, mnogo je uloženo u poboljšanje infrastrukture, a birani su i ekološki održivi materijali.

Za obnovljeni izgled i dodanu kvalitetu pariškim ulicama zaslužan je i hrvatski lider u eksploataciji i preradi arhitektonsko-građevinskog kamena, tvrtka Kamen Pazin, koja ove godine obilježava 70 godina postojanja. Zahvaljujući dugoj tradiciji, prepoznatljivoj kvaliteti materijala, konstantnim inovacijama i dugogodišnjoj suradnji s francuskim partnerima, ova firma sudjelovala je u opsežnim javnim radovima pripreme grada za veliko sportsko događanje, i to kroz popločavanje ulica i tramvajskih linija.

- Projekti nisu bili zahtjevni u smislu tipologije proizvoda, već zbog količine i dinamike isporuke. Posebno smo ponosni na radove u ulici Cœur de Ville u Viroflayu, ZAC du Sycomore u pariškom pregrađu Bussy-Saint-Georges, tramvajskoj liniji T3 u Parizu, Siège social Vinci u Nanterreu, kao i ulici Rue Victor Hugo u općini Carrières-sur-Seine – govori Aleksandra Krebel Kostrenčić, direktorica Kamen Pazina.

image

Aleksandra Krebel Kostrenčić

Kamen Pazin
image

Europa-park Colosseo, Rust bei Freiburg, Njemačka

Kamen Pazin

No, sudjelovanje u inozemnim projektima za ovu je firmu sve samo ne rijetkost. Kamen proizveden na području Istre i Dalmacije već je godinama dio brojnih domaćih i stranih građevina, od poslovnih zgrada, sportskih dvorana, hotela, ulica, kazališta, pa sve do muzeja, koji svoju kvalitetu i čvrstoću duguju upravo tvrtki Kamen Pazin. Ovaj domaći lider orijentiran je na izvoz materijala te su kroz 70 godina postojanja ostavili svoj trag na tržištima Francuske, Italije, Njemačke, Švicarske, Austrije, Slovenije, Luksemburga, Belgije, Danske, Mađarske, Poljske, Češke, Rumunjske, Kine, SAD-a, Rusije, Ujedinjenog Kraljevstva, Crne Gore i Srbije. Zahvaljujući kreativnim zaposlenicima, kojih je oko 400, korištenju najsuvremenije tehnologije i dugogodišnjoj tradiciji, tvrtka Kamen Pazin uspješno stvara ugodan životni ambijent za sve svoje kupce, bez obzira radi li se o privatnim ili javnim projektima.

Kvaliteta bez premca

Sudjelovanje u poboljšanju stanja pariških ulica i tramvajskih linija nije prvi susret s Francuskom za Kamen Pazin. Naime, ova respektabilna tvrtka već je sudjelovala u popločavanju francuskog Rima, odnosno grada Nimesa. Uz Francusku, na popisu vrhunski odrađenih projekata su uređenja javnih površina i važnih arhitektonskih zdanja diljem svijeta, poput zgrade parlamenta u Beču, Nacionalnog kazališta u Budimpešti, Muzeja znanosti i tehnologije u Šangaju, ruskog Krasnodara.

image

Unutrašnjost zgrade Parlamenta u Beču

Kamen Pazin

Dobar glas daleko se čuje pa Kamen Pazin trenutno radi na kamenom opločenju grada L‘Aquila u središnoj Italiji, kojeg je 2009. godine pogodio razoran potres magnitude 6.3 stupnja po Richteru i uništio niz zgrada u gradu te oštetio većinu javnih površina. Ova tvrtka je prije dvije godine potpisala ugovor s glavnim izvoditeljem radova za izradu kamenog opločenja, a u prvoj fazi je izvedeno 7500 metara kvadratnih na dijelu glavne ulice Corso Vitorio Emmanuele II, dok se trenutno završava druga faza radova na dijelu Piazza del Duomo, veličine zahvata 8000 metara kvadratnih. Osim toga, na dijelu Corsa, izvedeno je pročelje banke BNL, a za predmetne radove korišten je kamen Kanfanar.

Direktorica Krebel Kostrenčić govori da je tvrtka radila s poznatim restauratorskim firmama, specijaliziranima za rad u zoni potresa, a sama činjenica da je upravo Kamen Pazin dobio takav ugovor, usprkos snažnoj lokalnoj konkurenciji, dokaz je visoke kvalitete i konkurentnosti ove istarske tvrtke. Osim L‘Aquile, od kamena Kanfanara je prije godinu dana izvedena Piazza della Republica u Monfalconeu, kao i sustav ulica i trgova u Pordenoneu.

No, tu nije kraj hvalevrijednih projekata u Italiji. Otprilike 500 kilometara sjeverno od L‘Aquile, Kamen Pazin sudjelovao je u izradi prekrasnog mosta Ponte della Costituzione, poznatog i pod imenom Ponte di Calatrava prema projektantu Santiagu Calatravi.

image

Most Ponte della Constituzione, Venecija

Kamen Pazin

Riječ je o četvrtom mostu koji prelazi Veliki kanal u Veneciji, a u njegovoj izgradnji korišten je kamen iz kamenoloma Kirmenjak, koji se nalazi u blizini Poreča. Sam most je dug 180 metara, a izgradnja, koja je započela 2002., završena je 2008. godine. Od istog materijala izvedena je i rekonstrukcija u dijelu građevine na Fondamenta Santa Lucia, koja se nalazi u neposrednoj blizini mosta.

image

Vila u SAD-u

Kamen Pazin
image

Poslovna zgrada Post Luxembourg

Kamen Pazin

Kirmenjak, odnosno pietra d‘ Orsera ili pietra d‘Istria, je korišten i kod nekih od najznačajnijih građevina u Veneciji, i to u građevne i dekorativne svrhe. Radi se o kamenu izuzetne čvrstoće, koji je otporan na morsku sol, a krasi ga posebna ljepota.

-Na tim projektima smo radili u suradnji s lokalnim kamenarskim tvrtkama i pod nadzorom konzervatora. Također smo vodili predstavnike naručitelja u obilazak kamenoloma kako bi se upoznali sa specifičnostima materijala i našli mu pravu primjenu. Interdisciplinarna suradnja je uvijek najbitnija jer omogućuje učenje i razvijanje stručnosti svih sudionika – govori direktorica Kamen Pazina.

image

Ponte dei Sospiri, Venecija

Kamen Pazin

U Veneciji se Kirmenjak koristi pretežito za restauratorske radove, ali i u novijim intervencijama kao što je slučaj s dijelom morskog terminala aerodroma Marco Polo, za koji su izveli obloge pročelja.

Od radova na domaćem terenu važno je spomenuti Grand Hotel Park u Rovinju, porečku rivu, šibensku i zagrebačku katedralu, Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu, kao i križ na ušću Vuke u Dunav u Vukovaru. Kamen Pazin u svom opusu ima fascinantan broj domaćih i stranih projekata s javnim i privatnim investitorima, no ni tu nije kraj.

image

Aerodrom Marco Polo, Venecija

Kamen Pazin

Visoka ekološka održivost

Osim što je dugotrajan, unikatnog izgleda i visoke kvalitete, kamen je i ekološki održiv materijal, što je vrlo važno tvrtki Kamen Pazin, koja konstantno nastoji smanjiti svoj ekološki otisak. Dokazano je da se pri proizvodnji proizvoda od kamena emitira znatno manje ugljičnog dioksida u okoliš u usporedbi s proizvodima od betona, keramike ili stakla.

U cilju smanjenja emisije stakleničkih plinova tijekom proizvodnih procesa, firma Kamen Pazin je još 2017. godine uvela sustav upravljanja energetskom učinkovitošću, a posjeduje i cetifikat ISO 50001, koji potvrđuje da organizacija ima zdrav sustav upravljanja energijom, smanjuje potrošnju energije, utjecaj na okoliš i povećava profitabilnost.

image

Kamenolom Kanfanar

Kamen Pazin

Najveće ovogodišnje ulaganje tvrtke ide upravo u smjeru povećanja održivosti u proizvodnji, a radi se o novom postrojenju za oporabu nusproizvoda iz ostataka postojeće proizvodnje. Time se povećava iskoristivost proizvodnje i potiče cirkularna ekonomija u građevinskoj industriji, a emisija ugljičnog dioksida smanjit će se za 41 tonu godišnje i uz to će oporabiti 8500 tona materijala.

U Kamen Pazinu nastavljaju sa smanjivanjem ekološkog otiska i kroz daljnji razvoj podzemnih iskopa. Zahvaljujući takvim iskopima moguća je održiva eksploatacija kamena uz maksimalno očuvanje prirodnih resursa, a ovaj domaći lider već danas polovicu iskopa ima pod zemljom.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Kamen Pazina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. kolovoz 2024 09:37