OZNAKA NAJVEĆE TAJNOSTI

VIDEO Pronađeni ostaci goluba pismonoše iz drugog svjetskog rata: Koje tajne skriva šifrirana poruka?

Pregledom vojnih arhiva otkriveno je kako je golub bio jedan od dva koji su nosili identičnu poruku, no niti jedan nikad nije stigao do svojeg cilja

SURREY - Stručnjaci za kriptografiju već nekoliko dana marljivo rade na dešifriranju poruke iz drugog svjetskog rata koja na sebi ima oznaku najveće tajnosti, pronađene na nozi izgubljenog goluba pismonoše.

Za vrijeme drugog svjetskog rata, Britanci su koristili oko 250.000 golubova-pismonoša. Iako je radio već bio dobro razvijena tehnologija, golubovi su pružali neke jedinstvene prednosti koje nisu bile zanemarive s vojnog gledišta.

Radio prijenosi mogli su biti prisluškivani, a čak i kada bi bili šifrirani, neprijateljske tajne službe mogle su primjetiti povećanje upotrebe radija, koja bi najčešće prethodila vojnim akcijama. Golubovi su se slali kada je bilo neophodno slati poruke u tajnosti, pa su tako golubove nosile i sve posade bombardera, kako bi dojavili svoju lokaciju u slučaju da su srušeni na neprijateljskom teritoriju, a golubovima su bile opskrbljene i sve britanske jedinice za vrijeme iskrcavanja u Normandiji.

Jedan od golubova pismonoša nedavno je pronađen u dimnjaku u Surreyju, kada je vlasnik kuće David Martin odlučio renovirati svoj kamin.

Svi golubovi bili su označeni brojevima, a njihovi zadaci bili su marljivo zapisivani. Pregledom vojnih arhiva otkriveno je kako je golub bio jedan od dva koji su nosili identičnu poruku, no niti jedan nikad nije stigao do svojeg cilja.

S obzirom na smještaj Martinove kuće, vjeruje se kako je golub bio na putu s lokacije savezničkog iskrcavanja u Normandiji, jer se kuća nalazi vrlo blizu puta koji bi goluba doveo do golubarnika britanske tajne službe MI6 ili do zapovjednog središta generala Bernarda Montgomerryja.



WWII carrier pigeon remains found in UK chimney by reuters

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 21:25