VELIKO ISTRAŽIVANJE

Znanstvenici utvrdili koji su sve proizvodi za njegu kože vrlo opasni za djecu: ‘Ovo je zabrinjavajuće otkriće‘

Ilustracija

 Andriy Popov/panthermedia/profimedia
Studija je provjerila više od 600 uzoraka urina djece od četiri do osam godina na ftalate

Djeca koja koriste velike količine proizvoda za osobnu njegu poput krema za sunčanje, losiona, sapuna i proizvoda za njegu kose imaju više razine toksičnih ftalata u svojim tijelima, otkriva novo istraživanje.

Studija je provjerila više od 600 uzoraka urina djece od četiri do osam godina na ftalate, koji su vrlo toksični endokrini disruptori koji mogu promijeniti proizvodnju hormona, a povezani su s reproduktivnim, imunološkim sustavom i metaboličkim bolestima. Također se smatra kako nepovoljno utječu na dječje ponašanje i sposobnost učenja.

- Nalazi studije su zabrinjavajući Rezultati pokazuju da su u krvotok djece kemikalije došle od proizvoda za njegu kože. Ono što također svakako izaziva zabrinutost jest to što se ovi proizvodi obično koriste često i tijekom dugih vremenskih razdoblja - rekao je Michael Bloom, istraživač sa Sveučilišta George Mason i glavni autor studije.

Rezultati pokazuju da su u krvotok djece kemikalije došle od proizvoda za njegu kože. Ono što također svakako izaziva zabrinutost jest to što se ovi proizvodi obično koriste često i tijekom dugih vremenskih razdoblja. Najviše razine pronađene su kod crne i latino djece.

Ftalati su hlapljive tekućinekoje se koriste u plastičnim proizvodima, a mnoge tvrtke ih također dodaju kao sastojke u proizvode za osobnu njegu kako bi ih stabilizirali ili kreirali arome. No Ftalati iz plastičnih posuda ulaze u predmete za osobnu njegu, a nedavna testiranja također su pokazala da uvelike zagađuju hranu i lijekove.

Premda ne postoji istraživanje na djeci, vjeruje se da su ona posebno ranjiva kada apsorbiraju ftalate jer imaju veću površinu kože u odnosu na njihovu tjelesnu težinu i zato što njihovi metabolički sustavi možda nisu u potpunosti razvijeni da pomognu u procesuiranju spojeva.

Iako tijelo brzo eliminira kemikalije, ako su im izloženi visokoj razini i putem raznih puteva tada izloženost predstavlja zdravstveni rizik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 20:48