UMJETNA OPLODNJA

Novi test gena obećava: Čak četiri puta češća trudnoća

Novi test na kojemu rade američki znanstvenici u širokoj će se primjeni naći najkasnije za tri godine

ZAGREB - Američki su znanstvenici proizveli test kojim će se uspjeh umjetne oplodnje povećati za tri do četiri puta, a tako bi se smanjila i mogućnost rođenja djeteta s problemima poput Downova sindroma! Riječ je o kromosomskom probiru kojim se traže kvalitetni zameci u kojima su sva 23 para kromosoma idealna.

Znanstvenici očekuju da će test biti u širokoj upotrebi najkasnije za tri godine.

Naime, medicinski potpomognuta oplodnja za sada bilježi uspješnost od 20 do 30 posto, a trudnoća nerijetko završi spontanim pobačajima zbog unošenja nekvalitetnih embrija u maternicu žene. Postojeće metode probira embrija vrlo su deficitarne jer se temelje na procjeni oblika i veličine, kažu znanstvenici, pa je velika mogućnost gubitka djeteta već u prvim tjednima trudnoće.

Prepolovljene cijene

Novim testom provjerava se abnormalnost svakog embrija i tek ako se pokaže da je nema, odnosno da će se iz njega razviti zdravi fetus, usađuje se u maternicu. Istraživanje je pokazalo da je čak 88 posto žena nakon usađivanja embrija dobivenog novim načinom testiranja rodilo, i to zdravu djecu.

Znanstvenici ističu da bi novi test prepolovio cijenu umjetne oplodnje, odosno troškove liječenja neplodnih parova.

Tako bi bilo ne samo znatno manje neuspješnih pokušaja nego bi se rađala i zdravija djeca.

Višeplodne trudnoće

Tony Rutherford, predsjednik British Fertility Societyja, kaže da bi se na taj način izbjegle i višeplodne trudnoće koje su u umjetnoj oplodnji relativno česte zbog implantacije više zametaka, a sve ne bi li se povećala šansa žene za trudnoću. No, višeplodne trudnoće nose i znatno veće rizike.

U 20-ak godina kod nas rođeno 12.000 djece

U Hrvatskoj je u dvadesetak godina rođeno oko 12.000 djece izvantjelesnom oplodnjom, a prema podacima šest klinika u kojima se radi ta metoda liječenja neplodnosti uspješnost je oko 25 posto. No, otkako je na snazi novi zakon koji regulira to područje medicine bilo je manje embriotransfera jer zakon ograničava broj jajnih stanica koje se mogu uzeti ženi u jednom postupku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 00:31