ZNANOST O VEZAMA

FORMULA KOJA PREDVIĐA SREĆU U VEZI Matematičarka razotkrila algoritme koje upravljaju našim instinktima

LONDON - Doktorica Hannah Fry radi na Sveučilištu UCL u Londonu, u sklopu interdisciplinarnog odjela koji proučava ljudsko ponašanje u urbanom okruženju. Svoje stručno znanje iz matematike primjenjuje kako bi razumjela razne društvene pojave, od zločina do masovnog prometa, no u slobodno vrijeme odlučila je svoje vještine primjeniti na temu koja je svima jednako zanimljiva - ljubav i seks.

U svojoj novoj knjizi ‘Matematika ljubavi,’ Fry se osvrće na istraživanja i matematičke modele koji kroz jednostavne brojke i formule objašnjavaju ljudsko ponašanje u krevetu i vezama.

Jedno takvo istraživanje, provedeno 1996 godine u Švedskoj, pokazalo je po tko zna koji put zanimljive podatke o broju seksualnih partnera. U prosjeku, žene su izjavile kako su imale sedmero seksualnih partnera u životu, a muškarci 13. No, takvi rezultati su matematički nemogući.

Postoje mnogi mogući razlozi za ovakvu diskrepanciju, no dva su najvjerojatnija. Jedan je da muškarci namjerno ‘napuhavaju’ svoje brojke, dok žene smanjuju. Drugi, izgledniji je da je razlika u načinu brojanja. Žene broje partnere po imenu, jednog za drugim - što bi trebalo biti točnije, no ako se zaboravi koja osoba konačni broj ispast će manji.

DESET ZNANSTVENIH ČINJENICA KOJE NISTE ZNALI O PRELJUBU Zašto nitko nije imun na zabranjeno voće?

Muškarci su, s druge strane skloniji zaokruživanju i računanju prosjeka, poput ‘recimo pet godišnje zadnjih četiri godine...’ Ova teorija još se čini vjerojatnija kada vidimo brojke i otkrijemo da je za većinu muškaraca broj seksualnih partnera djeljiv s pet.

Osim anketnih istraživanja, Fry piše i o matematičkim formulama koje utječu na vezu. U najavi svoje knjige piše o formuli koju su razvili Gottman i Murray.

Formule opisuju pravila interakcije između partnera - koliko će pozitivni ili negativni biti u sljedećoj rečenici upućenoj boljoj polovici.

Kako se vidi iz formule, hoće li sljedeća ženina interakcija (Ž t+1) biti pozitivna ili negativna ovisi o njenom općenitom raspoloženju (ž), njenom raspoloženju kada je s mužem (r žŽ t) i, najbitnije, utjecaj koji su muževljeve reakcije imale na nju (U (M t)). Jednadžba za muža (M) je identična.

Gottman i Murray otkrili su da pozitivne interakcije vode k drugim pozitivnim interakcijama, kao i negativne negativnima, no i da postoji ‘prag’ negativnosti, nakon kojeg supružnik gubi kontrolu i reagira izrazito negativno.

Iako se čini logično da je to bolje što je veći prag negativnosti, ispostavilo se da su najsretnije veze s malim pragom negativnosti. U takvim vezama, parovi se često žale jedno drugome, i zajedno rade na popravljanju malih problema koji iskaču. U takvom odnosu, osjećaji se ne zatomljavaju, i sitnice se ne napuhavaju van proporcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 18:28