SHOPPING PATROLA

Zima za vrtlare nije vrijeme nerada! Ima se što za saditi, a i idealno je doba za edukaciju

 Shutterstock
Naša Berislava Picek odabrala je tri knjige idealne za početnike u vrtlarstvu i one koji prije radova žele znati što više

Zima za prave vrtlare nije stanje nerada, nego odmaranje vrta do nove sezone. Veći dio nas i u tom vremenu nešto sadi, idealne su lučice, zimske salate, češnjak.

U tom vremenu vrt treba njegu, svakako bi ga trebalo prihraniti bilo pravim gnojivima ili supstratima. Ako niste pobornik štihanja, onda bi ga bilo dobro malčirati barem u jednom dijelu. Ja u svom vrtu na selu radim više načina pripreme zemlje pa tako učim i upoznajem što mi je najbolje. Ako ste početnik i želite više znati prije radova, sada je pravo vrijeme za nabavku literature.

Ono što je najvažnije, trebalo bi imati ideju što se želi da bi potraga bila što konkretnija. Literature ima od organskog, permakulturalnog, biodinamičkog do klasičnog načina vrtlarenja, od uzgoja povrtnica, začina, ukrasnog bilja. Moj pristup je kombinacija svega pomalo, ali ono što je najvažnije, jest provjereno sjeme, i to da ne želim tretirati niti zemlju niti sadnice.

Vrijeme provedeno u radovima u vrtu smatram vremenom za sebe, dakle odmor od svakodnevice i radost pri svakom uspješnom uzgoju.

Neuspjeh me potiče na nove pokušaje, i tako iz sezone u sezonu.

Ja sam o vrtu učila tako da je teta Kata, koja je bila rođena vrtlarica, svoja znanja prenosila na mene od najmanje dobi. Kao vrlo malo dijete imala sam svoju gredicu u kojoj sam sadila ono što sam kao mala voljela jesti. Tako sam i svoju kćer Luciju začarala vrtom. To znanje je temelj i početak, ali sva nova iskustva i literatura nadogradnja su iz godine u godinu.

NA NAŠEM TRŽIŠTU

Prije vrtlarske sezone i početka radova trebalo bi se pripremiti, pronaći idealnu literaturu, prema mogućnostima vašega vrta, tj. imate li komad zemlje ili planirate vrtlariti na balkonu I terasi. Ove knjige možete naći u više knjižara, a pokrivaju zaista široko područje znanja koje će dobro doći svakom tko voli "prčkati" po zemlji!

BIODINAMIČKO VRTLARSTVO

Autor: Monty Waldin

Cijena 225 kn

Biodinamički pristup u skladu je s prirodom i tezom da zemlji vraćamo više nego što od nje uzimamo.

Izdavač: Planetopija

Format: 19,5 x 23,5 cm

Uvez: Tvrdi

1001 SAVJET KAKO POSTATI BOLJI VRTLAR

Autor: Pippa Greenwood

Cijena 89 kn

Vodič od planiranja vrta do pojedinačne sadnje i brige o biljkama.

Izdavač: Profil

Format: 26 x 15 cm

Uvez: Tvrdi

ŠTO NIJE U REDU S MOJOM BILJKOM

Autor: Grupa autora

Cijena: 220 kn

Kako pomoći biljkama da ostanu zdrave, ili na vrijeme prepoznati bolesti.

Izdavač Mozaik knjiga

Format: 20.5 x 26 cm

Uvez: Tvrdi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 03:23