NAPETA EMISIJA

Krešimir iz Zagreba odustao na pitanju za 250.000 kuna: Znate li vi odgovor na pitanje o slikaru?

Krešimir Štimac

 Hrt
U ovotjednoj epizodi popularnog kviza ‘Tko želi biti milijunaš?‘ odgovaralo se na pitanja o glazbi, književnosti, povijesti...

Krešimir Štimac iz Zagreba ovotjedno izdanje kviza "Tko želi biti milijunaš?" otvorio je pitanjem za 2000 kuna te stigao do onoga za četvrt milijuna i na njemu odustao. Sljedeći natjecatelj, Zadranin Dominik Čolak, ponudio je netočan odgovor na pitanju za 16.000 kuna, a Metkovčanka Martina Tomić do kraja emisije, uz jedan iskorišten džoker, osvojila je 1000 kuna dobivši pozivnicu za sljedeći četvrtak.

Na stolcu nasuprot Tarikova prvi je večeras sjeo nastavljač iz prošlotjedne emisije, Krešimir Štimac. Nakon točnog odgovora na pitanje za 2000 kuna, kojim je otvorio "Milijunaša", prvoga džokera, "zovi", upitao je tko u pjesmi "Moj zanata" pjeva: "Moj zanat mi je dao moje noćne pruge". U ponudi imena nalazila su se ona Massima, Kiće, Miše te Arsena.

image

Krešimir Štimac

Hrt

Džoker "zovi" znao je da stihovi pripadaju legendarnom šibenskom šansonijeru impresivna umjetničkog naslijeđa, Arsenu Dediću te je natjecatelj uz njegovu pomoć osvojio 4000 kuna.

Koje se ime ne spominje u tekstu Bašćanske ploče, glasilo je pitanje za 125.000 kuna na kojemu je prvostupnik FER-a i student istraživačke informatike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu iskoristio preostale džokere. Prvo je zatražio mišljenje znalaca. Javio se Bruno Robert koji je mogao samo potvrdili Krešimirovu dvojbu rekavši kako se Držiha i Dobrovit spominju u navedenu tekstu, a da mu između preostalih Dabiše i Desimira najmanje "zvoni" Dabiša.

Nakon što su u suženu izboru sljedećega zatražena džokera "pola-pola" ostala imena Dabiša i Dobrovit natjecatelj je naposljetku za konačan odgovor ponudio Dabišu.

Nakon osvojenih 125.000 kuna uslijedilo je pitanje za dvostruko viši iznos. No kako nije znao je li se slikar Egon Schiele, Gustav Klimt, Oskar Kokoschka ili Paul Klee osjećao krivim za Drugi svjetski rat jer je 1907. "upao" u bečku Umjetničku akademiju, a Hitler nije, Krešimir je "vrući" stolac odlučio prepustiti najuspješnijem u igri "Najbrži prst". Nakon odustajanja, ustvrdio je kako bi se opredijelio za Klimta.

- Zašto ga nisu primili na Akademiju, jadikovao je, naime, poslije austrijski slikar i pisac Oskar Kokoschka izjavivši: - Bio bi to samo još jedan loš slikar. A vidi što je ispalo…

Sljedeći natjecatelj, Zadranin Dominik Čolak, zapeo je na pitanju za prelazak prvoga praga. Uzeo je džoker "pola-pola" ne bi li odgonetnuo je li Andora, Monako, San Marino ili Vatikan mikrodržava s najvećim nogometnim stadionom. U suženu izboru nisu se našli San Marino i Vatikan pa je naposljetku rekavši Monako krenuo u daljnji pohod.

image

Dominik Čolak

Hrt

Za osvajanje iznosa od 8000 kuna zatrebala mu je pomoć znalaca. Upitao ih je koja se znamenka pojavljuje i u "Fahrenheitu" Raya Bradburyja i u "Fahrenheitu" Michaela Moorea. Je li riječ o znamenci 9, 5, 4 ili 1? Ponovno se javio Bruno Robert te mu odgovorom 1 omogućio otvaranje devetog pitanja. Naime, "Fahrenheit 451" naziv je romana američkog pisca Bradburyja, a dokumentarnom filmu Michaela Moorea naslov je "Fahrenheit 11/9".

Na devetom pitanju je student psihologije odlučio odgovoriti bez pomoći preostala džokera rekavši da se u turističkim tekstovima grad Hvar (a ne Korčula, Lastovo ili Vis) naziva "malim Dubrovnikom". Ipak, kviz je napustio s 1000 kuna jer se "malim Dubrovnikom" naziva grad Korčula.

image

Martina Tomić

Hrt

Posljednja večerašnja natjecateljica, profesorica hrvatskog i engleskog jezika, Martina Tomić iz Metkovića, odgovorila je na pet pitanja i osvojila 1000 kuna. Na posljednjem pitanju o strani svijeta u imenu aurore borealis, svjetlosne pojave u visokim slojevima atmosfere, iskoristila je džoker "pola-pola" i tako došla do odgovora kako je riječ o sjevernoj strani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:37