RADIKALAN POTEZ

'ŽENE MASOVNO DOLAZE NA ODSTRANJIVANJE OBIJU DOJKI' Ispovijest Angeline Jolie pokrenula novi trend

 AFP
Broj preventivnih mastektomija se učetverostručio

Žene inspirirane Angelinom Jolie (38) masovno se žele podvrgnuti operaciji uklanjanja grudi kako bi smanjile opasnost oboljenja od karcinoma, makar uopće za tim nema potrebe, upozorava liječnik Kefah Mokbel s londonskog Instituta za dojke.

Naime, četvrtina žena koje su imale karcinom na jednoj dojci, sada žele odstraniti i drugu kako bi bile mirne, a Mokbel poručuje da je takva operacija besmislena za žene koje nisu u istoj situaciji kao poznata glumica. Odnosno, ako im je rak dijagnosticiran, no za bolest nisu imale genetsku predispoziciju.

Podsjetimo, Angelina je učinila dvostruku mastektomiju nakon što je saznala da je nositelj BRCA1 gena koji kod žena znatno povećava rizik od razvoja raka dojke i raka jajnika. Njezina majka umrla je, naime, od raka jajnika, a njezina teta od raka dojke.

Genetsko testiranje na BRCA mutacije poraslo je za 67 posto otkako je Angelina Jolie svoj postupak objavila u javnosti, a broj preventivnih mastektomija se učetverostručio.

Liječnik Kefah Mokbel upozorava da samo jedan posto žena nosi mutirani gen BRCA1 ili BRCA2, te napominje da mogu imati ozbiljnih psiholoških posljedica nakon radikalne operacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:26