PROCJENA RIZIKA

U Hrvatskoj dostupno 13 lijekova za koje se sumnja da bi mogli dovesti do suicidalnih misli: Provjerite koristite li koji od njih

Ilustrativna fotografija

 Z Jan/panthermedia/profimedia/Z Jan/panthermedia/profimedia
EMA je započela ocjenu lijekova koji sadrže finasterid i dutasterid

Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) započelo je ocjenu lijekova koji sadrže finasterid i dutasterid, priopćili su iz HALMED-a.

Lijekovi koji sadrže finasterid u obliku tableta od 1 mg ili otopine za kožu primjenjuju se u liječenju ranih stadija androgene alopecije (gubitak kose povezan s muškim spolnim hormonima) u muškaraca u dobi od 18 do 41 godine. Lijekovi koji sadrže finasterid u obliku tableta od 5 mg i dutasterid u obliku kapsula od 0.5 mg primjenjuju se u liječenju benigne hiperplazije prostate (BHP), stanja u kojem je povećan volumen prostate što može dovesti do problema povezanih s protokom urina.

Ocjena se provodi s obzirom na sumnju u postojanje rizika od suicidalnih misli i ponašanja. U sklopu ove ocjene, PRAC će ocijeniti sve dostupne podatke vezano za rizik od suicidalnih misli i ponašanja te će također ocijeniti utjecaj navedenoga na omjer koristi i rizika ovih lijekova, uzimajući u obzir odobrene indikacije za primjenu, prenosi N1.

Za oralne oblike lijekova koji sadrže finasterid i dutasterid depresija je očekivana nuspojava te je zabilježena s nepoznatom učestalošću. Ovi lijekovi smanjuju razinu muških spolnih hormona te tako usporavaju gubitak kose, potiču rast kose i smanjuju volumen prostate. Snižavanje razine muških spolnih hormona u nekim slučajevima može dovesti do promjena raspoloženja, uključujući depresivno raspoloženje, depresiju i manje često suicidalne misli, navode.

Informacije o lijekovima Propecia (lijek koji sadrži finasterid u dozi od 1 mg i odobren je isključivo u liječenju androgene alopecije) i Proscar (prvi lijek koji sadrži finasterid odobren unutar Europske Unije (EU) u liječenju BHP-a) nedavno su ažurirane uvrštavanjem suicidalnih misli kao nuspojave s nepoznatom učestalošću. Kako bi se minimizirao navedeni rizik, implementirane su određene mjere za lijekove koji sadrže finasterid, uključujući upozorenja u informacijama o lijeku namijenjena zdravstvenim radnicima o praćenju pacijenata vezano za psihijatrijske simptome i prestanku liječenja u slučaju njihove pojave te preporuke za pacijente da se obrate liječniku u slučaju pojave psihijatrijskih simptoma.

EMA će ocijeniti sve dostupne podatke o riziku od suicidalnih misli i ponašanja za lijekove koji sadrže finasterid i dutasterid te će izdati preporuke o zadržavanju, izmjeni, obustavi ili povlačenju odobrenja za stavljanje lijeka u promet unutar EU-a.

Više o lijeku

Lijekovi koji sadrže finasterid (tablete 1 mg ili sprej za primjenu na kožu) odobreni su u nekim državama EU-a za prevenciju gubitka kose i poticanje rasta kose u muškaraca u dobi od 18 do 41 godine s ranim stadijem androgene alopecije (gubitak kose povezan s muškim spolnim hormonima). U Republici Hrvatskoj nema odobrenih lijekova koji sadrže finasterid s indikacijom u liječenju androgene alopecije.

Lijekovi koji sadrže finasterid (5 mg tablete) i dutasterid (0.5 mg kapsule) odobreni su u liječenju simptoma benigne hiperplazije prostate (BHP), stanja u kojem je povećan volumen prostate što može dovesti do problema povezanih s protokom urina.

Popis lijekova

U Republici Hrvatskoj odobreni su sljedeći lijekovi koji sadrže finasterid, s indikacijom u liječenju benigne hiperplazije prostate (BHP):

Finasterid Genericon 5 mg filmom obložene tablete

Finasterid PharmaS 5 mg filmom obložene tablete

Fincar 5 mg filmom obložene tablete

Finpros 5 mg filmom obložene tablete

Mostrafin 5 mg filmom obložene tablete

Proscar 5 mg filmom obložene tablete

U Republici Hrvatskoj odobreni su sljedeći lijekovi koji sadrže dutasterid:

Avodart 0,5 mg meke kapsule

Dupro 0,5 mg meke kapsule

Duster 0,5 mg meke kapsule

Dutasterid Genericon 0,5 mg meke kapsule

Dutasterid Stada 0,5 mg meke kapsule

Dutrys 0,5 mg meke kapsule

Lestedon 0,5 mg meke kapsule

Navedeni lijekovi izdaju se temeljem liječničkog recepta u ljekarni.

Mehanizam djelovanja finasterida i dutasterida je inhibicija enzima 5-alfa-reduktaze koji pretvara testosteron (muški spolni hormon) u 5-alfa-dihidrotestosteron (DHT) koji je povezan s gubitkom kose i povećanjem prostate. Inhibicijom enzima 5-alfa-reduktaze, finasterid i dutasterid smanjuju razinu DHT-a te tako usporavaju gubitak kose, potiču rast kose i smanjuju volumen prostate, prenosi N1.

Više o postupku

Ocjena lijekova koji sadrže finasterid i dutaserid započela je na zahtjev Francuske agencije za lijekove (ANSM), prema čl. 31 Direktive 2001/83/EC.

Ocjenu će provesti PRAC, povjerenstvo odgovorno za ocjenu sigurnosnih pitanja koja se odnose na lijekove za liječenje ljudi, koje će usvojiti niz preporuka. Preporuke PRAC-a bit će proslijeđene Koordinacijskoj grupi za postupak međusobnog priznavanja i decentralizirani postupak za humane lijekove (CMDh), koja će usvojiti konačno mišljenje pri EMA-i. CMDh je tijelo koje predstavlja države članice EU-a te Island, Lihtenštajn i Norvešku. Odgovorno je za osiguravanje usklađenih sigurnosnih standarda za lijekove odobrene nacionalnim postupcima na području EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. listopad 2024 12:34