SMDRLJIVI I ZDRAVI

Nutricionistkinja s KBC-a Zagreb opisuje što je točno ljekovito u češnjaku, koliko ga se i kad smije uzeti i za koga može biti poguban

Darija Vranešić Bender
 

 Vedran Peteh/Cropix
Posebnim ga čini to što sadrži više od 200 biološki aktivnih tvari, od kojih se većina nalazi u lukovici

Ubija viruse, bakterije i gljivice. Rješava prehlade, bronhitise, blagotvorno utječe na gotovo sva zdravstvena stanja. Narod ga masovno koristi, a svi znamo bar jednog susjeda kojeg je češnjak spasio od teške gripe.

No, je li zbilja djelotvoran i ima li i neke loše strane pojasnila nam je prof. Darija Vranešić Bender, klinička nutricionistica KBC-a Zagreb.

- Još od doba Hipokrata i Galena češnjak se koristio u liječenju dišnih bolesti, loše probave te za poboljšanje općeg stanja organizma. Do danas je poznato da češnjak sadrži brojne ljekovite tvari, a istraživanja su dokazala i njegovo antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidativno djelovanje -potvrđuje nam prof. Vranešić Bender.

Smanjuje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. studeni 2024 01:08