RUŠENJE MITOVA

Novo istraživanje ruši mit o popularnoj namirnici, ugledna nutricionistica iz KBC-a Zagreb: ‘Ova hrana puno je opasnija!‘

Nutricionistica Daria Vranešić Bender

 Neja Markicevic/cropix/Cropix
‘Ako se želimo zaštititi, iz prehrane moramo izbaciti ultraprocesiranu hranu koja je često bogata šećerom i soli‘, smatra prof. Vranešić Bender

Koliko smo samo puta pročitali da je tjestenina nezdrava, osobito bijela. Špageti i makaroni omiljeni su u brojnim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj.

No, je li sve tako crno-bijelo i trebamo li iz prehrane izbaciti ili barem reducirati tjesteninu?

Jedan od poznatih medicinskih časopisa British Medical Journal (BMJ) kaže da ne!

Štoviše, provedeno istraživanje pokazuje da je ženama u postmenopauzi zamjena bijelog kruha ili prženih krumpira tjesteninom povezana s manjim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara, a prenosi The Telegraph. Zaključak istraživanja je da su oni koji su tjesteninu redovito uključivali u obroke, oko tri ili četiri puta tjedno, imali manji rizik od spomenutih bolesti od onih koji su bili oprezniji u odabiru tjestenine za...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 14:15