Nova studija otkrila je da hrana koju jedemo za doručak, potencijalno određuje koliko smo privlačni drugima. Prema njihovim rezultatima, količina rafiniranih ugljikohidrata koju netko jede, povezana je s nižom privlačnošću lica prema ocjenama suprotnog spola, prenosi Independent.
U istraživanju u kojem je sudjelovalo 104 Francuza i Francuskinja, istraživači su nekima od njih dali doručak s visokim glikemijskim indeksom, dok su drugi dobili doručak s niskim glikemijskim indeksom. Fotografirali su ih dva sata nakon jela i zamolili ostale da ocijene privlačnost njihovih lica.
Osobe koje su jele više rafiniranih ugljikohidrata i hrane s visokim glikemijskim indeksom dobile su niže ocjene privlačnosti lica od oba spola. Takva prehrana inače je povezana s povećanom razinom šećera u krvi.
Rafinirani ugljikohidrati uključuju hranu koja je najčešće prerađena na način da gubi veliki dio nutritivne vrijednosti, poput bijelog brašna, šećera i sastojaka u grickalicama. Uključuje popularna jela za doručak kao što je bijeli kruh, peciva, određene žitarice, vafle, palačinke i poslastice poput kolača ili muffina.
Istraživanje također sugerira da je kronična konzumacija rafiniranih ugljikohidrata tijekom doručka i međuobroka također bila povezana s nižim ocjenama privlačnosti, bez obzira na faktore kao što su BMI i dob.
Konzumacija hrane s niskim glikemijskim indeksom kao što je voće, jogurt, orašasti plodovi i jaja, bila je povezana s višim ocjenama privlačnosti.
- Čini se da na privlačnost lica, važan čimbenik društvenih interakcija, utječe neposredna i kronična konzumacija rafiniranih ugljikohidrata kod muškaraca i žena - navode autori studije.
Konkretno za popodnevne užine kod muškaraca, visoki energetski unos bio je povezan s nižim ocjenama privlačnosti, dok je visok glikemijski unos bio povezan s višim ocjenama privlačnosti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....