Stručnjakinja iskreno

Već je 20 godina u turizmu i dobro zna što gosti žele: ‘Za budućnost turizma važno je očuvati jedno‘

Zadar

 Zvonko Pavić/Cropix
Gosti joj dolaze iz raznih dijelova svijeta, a poslije njenih tura ostanu zapanjeni bogatstvom hrvatske kulture kroz povijest

Prema podacima Eurostata, jedan od pet zaposlenih stanovnika Europske unije, izjavio je da je nezadovoljan svojim poslom. Osim što je plaćeni posao neophodan za pokrivanje osnovnih životnih potreba i ostvarivanje osobnih ciljeva, važan je i za sveukupno zadovoljstvo životom. Tako će ljudi koji uživaju u svom poslu biti optimistični, motivirani, brže učiti, činiti manje pogrešaka i donositi bolje poslovne odluke. Osim toga, oni koji vole svoj posao imaju niže razine stresa, pojačan osjećaj ispunjenosti i više samopouzdanja.

Upravo je samopouzdanje ključno za dobre komunikacijske vještine, koje postaju sve traženije u raznim profesijama. Jedna od grana u kojima su njegovanje ugodnih međuljudskih odnosa uz dobru komunikaciju ključni za uspjeh je i turizam. Turističke djelatnosti doživjele su pravi procvat od prestanka pandemije koronavirusa, a procjenjuje se da će globalni prihodi od turizma nastaviti rasti pa ne čudi što je karijera u turizmu jedna od popularnijih.

Da bi saznali što je još, uz dobre komunikacijske vještine, potrebno za uspješnu karijeru u turizmu, razgovarali smo s Vlatkom Pehar, prošlogodišnjom dobitnicom godišnje turističke nagrade Hrvatske turističke zajednice, ‘Čovjek – ključ uspjeha‘, u kategoriji Turistički vodič.

- Naš posao je iznimno dinamičan. Iziskuje strpljenje, fleksibilnost u prilagodbi na stalne promjene koje rad s gostima nosi, ali iznad svega, zahtijeva veliku ljubav prema radu s ljudima. Tko nije naviknut na promjene, teško će se prilagoditi ovoj dinamičnoj struci. Često nas nazivaju ‘veleposlanicima‘ domovine, što doista i neslužbeno jesmo, jer upravo o nama, našem ponašanju, znanju i načinu predstavljanja ovisi kakvu će sliku o nama gosti ponijeti u svoju zemlju – govori Vlatka, koja više od 20 godina radi u turizmu.

image

Vlatka Pehar

Marko Lorenzo Blaslov

- Godinama sam radila u turističkim agencijama, no posao stručnog vodiča bio je poticaj da se potpuno posvetim otvaranju vlastitog obrta, usmjerivši se na stručna vođenja grupa s različitih kontinenata, jer vodim goste na tri strana jezika – dodaje.

Veliko priznanje

Vlatkina velika predanost poslu nije ostala nezamijećena pa je prošle godine predložena za djelatnicu godine od strane Turističke zajednice Zadarske županije i Turističke zajednice grada Zadra.

- Kada sam primila obavijest od Hrvatske turističke zajednice da sam dobitnica godišnjeg priznanja ‘Čovjek – ključ uspjeha‘ kao djelatnica godine u kategoriji Turistički vodič, prvo sam osjetila nevjericu i veliko iznenađenje. Nisam bila svjesna da sam među nominiranima, pa je time moje iznenađenje bilo još veće – prisjeća se Vlatka.

Cilj ove nagrade je podizanje kvalitete usluga i gostoljubivosti djelatnika u turizmu i ostalih djelatnosti povezanih s turizmom, kako bi se izravno utjecalo na podizanje stupnja zadovoljstva gostiju, širenje pozitivnog imidža hrvatskog turizma te ukupnog doživljaja Hrvatske kao poželjne turističke destinacije.

image

Vlatka Pehar

Ustupljena fotografija

- Duboko sam zahvalna na priznanju koje sam primila, jer iza ove nagrade stoji ogroman trud, požrtvovnost i neumorni rad. No, najvažnija komponenta svega je velika ljubav koju ulažem u rad s gostima. Za mene je ključ uspjeha, ali i najveća nagrada, upravo zadovoljstvo i sreća koju vidim na licima svojih gostiju – dodaje Pehar.

Prijavite se i osvojite nagradu!

Hrvatska turistička zajednica, u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta te Hrvatskom gospodarskom komorom, i ove godine daje priliku svim turističkim djelatnicima da pokažu svoju izvrsnost i najbolje primjere iz prakse. Dani hrvatskog turizma, na kojima se dijele Godišnje turističke nagrade, održat će se 21. i 22. studenoga u Opatiji, a nagrade će se dodjeljivati u 15 glavnih kategorija. Prijave se podnose isključivo putem online prijavnica dostupnih na službenoj stranici manifestacije Dani hrvatskog turizma, a otvorene su do 15.rujna. Nagrade se dodjeljuju pojedincima, predstavnicima turističke industrije te najboljim odredištima i subjektima koji su svojim radom i rezultatima zaslužili prestižna priznanja.

image
Ustupljenafotografija

Dani hrvatskog turizma predstavljaju najveći skup turističkih djelatnika u Hrvatskoj, a kroz višednevni program tradicionalno se obilježava turistička godina u Republici Hrvatskoj. Putem stručnih predavanja, radionica, prezentacija i radnih sastanaka sažimaju se turistička i gospodarska postignuća, komentiraju aktualne teme vezane uz turizam te prezentiraju turistički potencijali za daljnji razvoj i učinkovitije pozicioniranje hrvatskog turizma.

Dinamičnost i nepredvidivost

Vlatka o svom poslu priča s puno entuzijazma, no priznaje kako su turističke sezone vrlo iscrpljujuće, a neočekivane situacije i mnogo poznanstava dio svakodnevice.

- Osobe koje nisu upoznate sa stilom, duhom i praksom rada turističkih vodiča teško mogu zamisliti s kakvim se izazovima susrećemo. Često smo primorani brzo reagirati, smjestiti bolesne ili ozlijeđene goste u bolnicu, pritom preuzimajući ulogu prevoditelja i posrednika s, primjerice, policijom prilikom prijave izgubljenih ili ukradenih predmeta. Nerijetko smo poveznica između obitelji i potomaka, primjerice onih iz Sjedinjenih Američkih Država, koji dolaze istražiti podrijetlo svojih djedova -pojašnjava Vlatka i prisjeća se kako je bila dio i vjenčanja gostiju u Zadarskoj katedrali.

- Moji najbliži često su znali reći da bih trebala napisati knjigu doživljaja, jer svaki dan u ovom poslu donosi nešto novo i nepredvidivo – priznaje.

image

Vlatka Pehar

Marko Lorenzo Blaslov

Iako je prvotno studirala povijest umjetnosti i talijanski jezik i književnost, Vlatka se već u studentskim danima našla u svijetu turizma pa je studij nastavila na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti na Sveučilištu u Zadru. No, ljubav prema povijesti umjetnosti ostala je prisutna u njoj sve do danas te posebno uživa u prenošenju znanja turistima o zadarskoj kulturnoj baštini.

- Najviše uživam kada dočekujem goste iz raznih dijelova svijeta i imam im priliku predstaviti svoj Zadar. Pozitivno ih iznenađuje bogatstvo naše kulture kroz povijest, a osobito ih fascinira svaki očuvani dio grada, koji svjedoči o njegovoj bogatoj i burnoj prošlosti. Ne smijemo zaboraviti da je Zadar nekoć bio urbana metropola i glavni grad Dalmacije – napominje ova Zadranka i dodaje kako su njeni gosti jednako oduševljeni povijesnim znamenitostima i novim atrakcijama poput Morskih orgulja, kojima se, kaže Pehar, svi dive.

image

Zadar

Luka Gerlanc/Cropix

Osim na nacionalnoj, Vlatkin rad prepoznat je i na lokalnoj razini. Priznaje kako joj nagrade služe kao snažan poticaj i motivacija da nastavi raditi s istim profesionalizmom kao i do sad, no o svojim uspjesima i dalje priča sa skromnošću.

-Iako sam zahvalna na priznanjima, ona ne mijenjaju bitno moj odnos prema gostima. Uvijek pristupam jednako svom radu i nikad gostima nisam spomenula nijedno priznanje koje sam dobila. Trudim se pružiti im najbolje iskustvo, jer je to ono što me pokreće – govori.

Planovi za budućnost

Ova iskusna turistička djelatnica smatra kako će Hrvatska uvijek biti među najprivlačnijim zemljama Mediterana te ističe kako su turisti oduševljeni prirodnim ljepotama, povijesti, čistim morem te vrhunskom gastronomijom. Naglašava kako je, za budućnost hrvatskog turizma, posebno važno očuvati autentičnost ponude, jer gosti iznimno cijene ono što je autohtono.

- Suočavamo se s velikim izazovima u prilagodbi na trenutne trendove i globalne promjene, što je zahtjevno na svim razinama. Prilagodba na nove izazove ne očekuje se samo od nas turističkih vodiča, već i na državnoj razini. Pitanja koja se nameću uključuju kako zaustaviti prekomjerni turizam, kako potaknuti cjelogodišnji turizam, ojačati zdravstveni turizam te ubrzati osmišljavanje kvalitetnih programa za periode s lošim vremenom – govori Vlatka.

image

Vlatka Pehar

Ustupljena fotografija

- Posebno želim istaknuti klimatske promjene i rast temperature, što smo ove godine posebno osjetili u svom radu. Bilo je izuzetno zahtjevno provesti cijeli dan na suncu, a istovremeno ispuniti sve obveze dogovorenog programa – naglašava.

Na pitanje o svojim planovima za budućnost, odgovara samozatajno.

- Radujem se što mogu dijeliti svoje oduševljenje našom zemljom s posjetiteljima i to ću nastaviti raditi i u budućnosti. Imam želje i planove za budućnost, ali vjerujem da će vrijeme pokazati kamo će nas životni put odvesti – kaže.

Vlatka Pehar govori i kako je uloga turističkog vodiča u promociji i predstavljanju Hrvatske iznimno važna. Posjetitelje ne zanimaju samo prirodne ljepote i plaže, već i informacije o kulturnoj i prirodnoj baštini, kao i o društvenom, političkom i ekonomskom stanju zemlje. Ključna uloga turističkog vodiča leži upravo u prenošenju tih informacija na najbolji mogući način pa je u turizmu čovjek zaista ključ uspjeha.

image

Službeni logotipi organizatora

Ustupljena fotografija

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatske turističke zajednice.

Partneri projekta
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 09:22