POBJEDNICA SHOWA

Kristina Sajko: Heidi me izabrala iako su druge bile puno mlađe

29-godišnja Zagrepčanka, koja dugo živi u SAD-u, pobjednica je druge sezone popularnog reality showa koji otkriva buduće vladarice modnih pista, a na casting u New Yorku došla je uvjerena da je riječ o ‘običnoj’ reviji
 Goran Mehkek/Cropix

Iako se ime uspješne zagrebačke manekenke Kristine Sajko rijetko spominje u domaćim medijima, 29-godišnja brineta ovog je tjedna potvrdila svoj status supermodela, i to pobjedom u manekenskom showu “ Models of the Runway”, čija je voditeljica njemačka manekenka i zaštitno lice “Victoria’s Secreta”, zanosna Heidi Klum. Prvo je mjesto u finalnoj emisiji druge sezone showa američke televizije “Lifetime” hrvatskoj manekenki s višegodišnjom adresom u Los Angelesu, osim novčane nagrade od 25.000 dolara, osiguralo i editorijal u prestižnom modnom časopisu Marie Claire, čije su stranice jednom već bile ukrašene njezinim profesionalnim fotografijama.

- Presretna sam, premda sam bila uvjerena da će pobjednica showa biti neka mlađa manekenka. Osvojeni novac stavit ću sa strane i pametno ga uložiti. Zahvaljujem svima na SMS čestitkama i mailovima, kojih sam dobila više od 200 - ekskluzivno za Gloriju rekla je Kristina Sajko.

Na dan 15 sati snimanja

Kristina, koja u svojim dugim nogama ima stotine kilometara prijeđenih po pistama u svjetskim centrima mode, poput Pariza, Milana i New Yorka, i sama se iznenadila pobjedom, ponajprije jer joj je konkuriralo 15 mlađih djevojaka. Kako je ispričala prije samog početka angažmana u popularnom showu, Kristina je prilikom prijave na casting bila uvjerena da je riječ o prijavama za običnu reviju.

Unatoč tomu što se isti show emitirao već sezonu ranije, zaposlena ga manekenka prije samog sudjelovanja u njemu nije imala priliku pratiti pa joj je tek kad je došla na prvo snimanje u New York bilo jasno da je postala dio “sna” svake američke manekenke na putu prema slavi.

Tijekom trajanja showa lijepe su natjecateljice, među kojima je bila i hrvatska manekenka, bile smještene u luksuznom hotelu Flatotel u poznatoj njujorškoj četvrti Manhattan, a snimanja su im trajala i po petnaest sati na dan, kako bi, prilikom odluka u epizodama, bile što spremnije zadiviti žiri naučenim ponašanjem na pisti. Predvođen najuspješnijom njemačkom manekeknom Heidi Klum, žiri, u čijem su sastavu bili još i modni stručnjaci Tim Gun, Nina Garcia i Michael Kors, u svakoj je od epizoda ugostio još po jednog suca, koji su također odlučivali o “sudbinama” prijavljenih djevojaka.

Traže se različite vještine

Iako je zbog angažmana u “Models of the Runway” showu Kristina provela poprilično vremena u američkom modnom centru, zbog “natrpanog” rasporeda i napornog tempa snimanja, nije imala priliku zabavljati se po gradu, već je, kako je nedavno ispričala, uspjela sresti samo nekoliko dragih prijatelja. U samom modnom showu šesnaest je djevojaka, osim hodanja pistom, moralo pokazati i druge vještine, poput brzog šminkanja i osmišljanja odjevnih kombinacija, u čemu je iskusna Kristina očito nadmašila svoje konkurentice. Međutim, luksuzni smještaj i brojne usluge na raspolaganju nije bilo jedino što su djevojke iskusile u showu - bilo je i kritika strogog žirija.

Modni show “Models of the Runway”, čije su epizode emitirane jednom tjedno, dio je većeg i gledanijeg televizijskog projekta “Project Runway” koji je na svjetske modne piste lansirao brojne danas uspješne modele.

Uvijek profesionalno

Sama Heidi Klum, koja je ujedno i producentica showa i nedvojbeno zaslužna za uspjeh pojedinih djevojaka, na Kristinu je ostavila iznimno dobar dojam. Hrvatska se manekenka, naime, iznenadila njezinom jednostavnošću i simpatičnošću. Kako je ispričala, Heidi je odmah na početku snimanja neupućenim djevojkama pokušala olakšati učenje hoda i držanja na pisti.





Kristini Sajko, međutim, lekcije nisu bile potrebne, jer su iza nje revije poznatih svjetskih brendova, poput Balenciage, Diora i Chanela. Osim što je svojom profesionalnošću osvojila žiri showa, za lijepu manekenku glasalo se i putem interneta, na službenoj stranici televizije Lifetime. Kako je rekla, osvojeni novac će pokušati pametno uložiti, a snimanje za Marie Claire odradit će jednako profesionalno kao i svako drugo.

Nakon angažmana u poznatom showu manekenka se nije odmaknula od kamera.

Manekenka u pilot-seriji

Odmah pošto je završeno snimanje “Models of the Runway”, u Los Angelesu je glumila u pilot-seriji za serijal “Djevojke iz drugog svijeta”, a imala je ulogu iskusne manekenke. No, još nije poznato hoće li taj projekt zaživjeti na televiziji.

Iako je priznala da ju je, tijekom života u gradu filma, sve više počela privlačiti gluma, Kristina se ne opterećuje mogućim filmskim angažmanima, već i dalje radi ono što joj najbolje ide, čuveni “catwalk” po modnoj pisti, koji su, na kraju, prepoznali i u samom showu.

Drugi dom Kristina je pronašla u Santa Monici

Zagrepčanka Kristina Sajko karijeru modela počela je sa 19 godina, kada je postala članica modne agencije Midikenn, pod čijim “okriljem” radi i danas.

Tijekom desetogodišnje karijere modela nosila je revije visoke mode u Londonu, Barceloni, Milanu i New Yorku, nakon čega se odlučila skrasiti u Los Angelesu, točnije u Santa Monici, gdje živi sama u stanu.

Kristina i danas nosi revije velikih modnih kuća, poput Versacea, Diora i Valentina, koje se često održavaju u Los Angelesu, no ima i pregršt komercijalnih snimanja pa njezino lice krasi i reklame za pivo Bud Select, kameru Cannon i kreditnu karticu Discovery.

Kristina je u sretnoj vezi s glazbenikom Zoranom Miličevićem, kojeg je upoznala kada se doselila u Los Angeles, no romansu su započeli dvije godine kasnije.

Gledateljima se nudi uvid u svijet mode bez glamura

Dok hit-serijal “Project Runway” nudi priliku budućim modnim dizajnerima da se izbore za svoje mjesto na zahtjevnom američkom modnom tržištu, “mlađi” ogranak projekta, odnosno “Models of the Runway”, osim nade za buduće manekenke, gledateljima nudi i uvid u stvarni svijet mode, koji se prilično razlikuje od glamura na pisti.

Cijeli “Project Runway”, koji se uspješno emitira već sedmu sezonu, jedan je od najgledanijih televizijskih formata u Americi, a u 2009. godini bio je najgledaniji kabelski program među ciljanom skupinom žena u dobi od 18 do 25 godina. Kao takav, četiri je puta bio nominiran za prestižnu televizijsku nagradu Emmy.

Okupljeni tim modnih stručnjaka u ulozi ocjenjivačkog suda preko ovih emisija na američko je modno tržište lansirao već cijeli niz uspješnih modela. Izvršna producentica, a ujedno voditeljica Heidi Klum istovremeno je zaslužna za uspjeh emisije “German’s Next Top Model”, u kojemu se biraju mlade Njemice, perspektivne za modnu industriju. Uz Heidi, u showu “Project Runway” o sudbinama natjecatelja odlučuje i Tim Gunn, inače kreativni direktor tvrtke Liz Claiborne, čija je dužnost procijeniti kreativne mogućnosti budućih dizajnera. Modna urednica časopisa Marie Claire, Nina Garcia, kao član ocjenjivačkog suda zadužena je za ocjenjivanje fotografija koje su natjecateljice i buduće manekenke izradile tijekom sudjelovanja u showu.

Drugi muški “sudac” je poznati dizajner Michael Kors, koji kao vlasnik modne linije već godinama odijeva poznate holivudske i druge zvijezde poput Gwyneth Paltrow, a njegove kreacije nosi i prva dama SAD-a Michelle Obama.

Pobjednica prve sezone “Models of the Runway” showa Kalyn Hemphill, čiju je titulu naslijedila Kristina Sajko, gostovala je i u drugoj sezoni showa, gdje je također imala savjetodavnu ulogu, pokušavajući pomoći novim natjecateljicama da se osjećaju što opuštenije.

Nakon osvajanja titule Kalyn je dobila brojne poslovi na američkim modnim pistama, no još se ne može pohvaliti revijama visoke mode niti angažmanom za bilo koju prestižniju modnu kuću kao zaštitno lice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 10:15