DUGO ČUVANA TAJNA

‘To nije istina, imamo dokument, koristio je i bikove testise...‘ Raskrinkan jedan od najvećih mitova o Adolfu Hitleru

Adolf Hitler

 -/world History Archive/profimedia/-/world History Archive/profimedia
Pred smrt, kada time više nije imao što za izgubiti, Hitler je ispunio Evinu želju i oženio je. Imao je vezu i s kćeri polusestre

Hitlera su razni autori biografija predstavljali, među ostalim, kao "aseksualnog i u strahu od žena". Postoji generalni konsenzus da je on bio čovjek bez privatnog života, piše za Daily Mail britanski povijesničar Richard J. Evans koji objašnjava da su žene u njegovom životu bile prisutne, kako u odrasloj dobi, tako i u njegovoj mladosti.

August Kubizek, Hitlerov najbolji prijatelj iz tinejdžerskih dana, tvrdio je da je Hitler u mladosti bio zaljubljen u djevojku Stefanie, no da je bio "suviše sramežljiv da poduzme nešto u vezi toga".

Kasnije se pak udvarao mladoj Mariji Reiter, koja je radila u hotelu gdje je odsjeo, te Henriette Hoffmann, kćeri svog osobnog fotografa. No, one su ga, kako piše Evans, odbile.

Ozbiljnija je bila njegova veza s Angelom ‘Geli‘ Raubal, kćeri njegove polusestre. U to doba dvadesetogodišnja Geli 39-godišnjeg je Hitlera redovito pratila na putovanjima i političkim događanjima. U listopadu 1929. godine uselila se u njegov minhenski stan. No, "ograničenja izazvana ljubomorom kojima je interferirao s njenom neovisnosti s vremenom su postala nepodnošljiva", piše Evans. Dvije godine kasnije, Raubal je pronađena mrtva, na podu, s pištoljem kraj svoje desne ruke.

image

Eva Braun i Hitler, 1942.

Akg-images/akg-images/profimedia/Akg-images/akg-images/profimedia

U proljeće 1931. godine Hitler se zainteresirao za Magdu Quandt, obrazovanu i dobrostojeću bivšu ženu industrijalca. Pridruživši se Nacističkoj stranci, upoznala je šefa propagande Josepha Goebbelsa, koji ju je uoči njihova vjenčanja upoznao s Hitlerom. Hitlerova zaljubljenost Goebbelsa je učinila ljubomornim i sumnjičavim. Ipak, Goebbels i Magda su se vjenčali, iako je potonja po potrebi služila kao Hitlerova platonska pratnja u javnosti.

U to vrijeme Hitler je upoznao dvadesetgodišnju Evu Braun, koja je radila u studiju njegova fotografa. Hitler i Braun su aferu započeli 1932. godine, nakon što je on provjerio da je njeno podrijetlo "arijevsko".

Za odnosa s njom Hitler je, ukazuje medicinska dokumentacija, koristio seksualni stimulans od bikovih testisa.

Usprkos prirodi njihova odnosa, Hitler s Evom nije želio biti viđen u javnosti. Osjećajući se ograničeno i zanemareno, Braun je dvaput digla ruku na sebe, što je moglo uzrokovati skandal. Hitler je popustio te joj dopustio da se pojavljuje s njime u javnosti, no kao "tajnica" ili "zaposlenica". Pronašao joj je stan blizu svoga te s vremenom našao smještaj u Kancelariji Reicha u Berlinu. No, o braku i djeci nije bilo govora, Hitler je, piše Evans, bio "oženjen za Njemačku".

No, pred sigurnom smrti, kada time više nije imao što za izgubiti, ispunio je Evinu želju i oženio je, objašnjava Evans. Održan je kratki domjenak, nakon čega je Hitler tajnici izdiktirao oporuku u kojoj je za sve krivio "urotničke makinacije Židova". Adolf i Eva Hitler povukli su se u njegovu radnu sobu, a nešto kasnije njihova je beživotna tijela pronašao valet. Hitler je pronađen na kauču s prostrijelnom ranom u sljepoočnici, dok se Eva Hitler otrovala cijanidom. Pomoću tableta cijanida skončali su i Goebbels i njegova žena. Prije njih ubijeno je njihovo šestero djece. Goebbels je od SS-ova zubara Helmuta Kunza zatražio da u djecu ubrizga morfin, nakon čega ih je ili sam Goebbels ili Hitlerov liječnik Ludwig Stumpfegger otrovao tabletama cijanida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 03:38