APSURDNO UPOZORENJE

Škotskom sveučilištu zasmetao Hemingway: Oprez, ‘Starac i more‘ pun je eksplicitnih scena ribolova!‘

Spencer Tracy u filmu ”Starac i more” po knjizi Ernesta Hemingwaya

 Ifa Film/United Archives/Profimedia
Sveučilište se brani: moraju li studenti piti lijekove za smirenje ili prolaziti kroz psihoterapiju jer ih nitko nije upozorio na nasilje?

Jedan od svjetskih klasika, remek djelo Ernesta Hemingwaya "Starac i more", priča o herojskoj borbi jednog čovjeka protiv stihije i koji se nerijetko tumači metaforom za život, nova je žrtva današnjih u najmanju ruku upitnih standarda. Jer zbog ovog romana za koji je Hemingway 1952. osvojio Pulitzera, a 1954. i Nobelovu nagradu, piše Daily Mail, studentima povijesti i književnosti na škotskom sveučilištu University of the Highlands and Islands izdano je upozorenje da ovaj klasik sadrži "eksplicitne scene ribolova". Dodatna ironija u ovom slučaju je što je ta regija u Ujedinjenom Kraljevstvu poznata upravo po ribolovnoj industriji kao i da su niz filmskih i televizijskih adaptacija tog romana iz 1952. označene kao prikladne za djecu!

Mary Dearborn, autorica knjige "Ernest Hemingway, A Biography" silno se zbog toga uzrujala.

"Ovo je besmislica. Zgraža me pomisao da bi se studenti mogli potaknuti da se klone ove knjige. Svijet je nasilno mjesto i kontraproduktivno je pretvarati se da je drugačije. Velik dio nasilja u priči ukorijenjen je u prirodnom svijetu. To je zakon prirode.", kazala je Dearborn.

image
The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia

Jeremy Black, profesor povijesti na Sveučilištu Exeter istaknuo je:

"Ovo je posebno glupo obzirom na ovisnost gospodarstva područja Highlands i Islands (gorja i otoci op.a.) o industrijama kao što su ribarstvo i poljoprivreda. Mnoga velika književna djela uključuju reference na poljoprivredu, ribolov, kitolov ili lov. Sugerira li sveučilište ozbiljno da na svu takvu literaturu treba staviti upozorenja?", iznio je Black.

Upozorenje o sadržaju otkriveno je u dokumentima do kojih je došao The Mail on Sunday prema zakonima o slobodi informacija.

No tu bedastoćama istog Sveučilišta nije kraj. Sveučilište Highlands and Islands, koje se sastoji od 13 istraživačkih institucija i fakulteta, izdalo je upozorenja o sadržaju i za druge klasike, navodi Daily Mail.

Studenti koji proučavaju Homerovu "Ilijadu", napisanu u 8. stoljeću prije nove ere i "Beowulf" englesku pjesmu napisanu oko 1025. godine, upozoreni su da ta djela sadrže "prizore nasilne bliske borbe".

"Frankenstein" Mary Shelley označen je pak jer sadrži "nasilno ubojstvo i okrutnost", a studenti koji proučavaju Shakespeareovog "Hamleta" te "Romea i Juliju" upozoreni su da predstave sadrže scene "uboda, otrova i samoubojstva".

image

Ernest Hemingway

Glasnogovornik Sveučilišta uzvratio je odgovorom kako ova upozorenja o sadržaju omogućuju studentima da donose informirane odluke. Što to znači nije pojašnjeno. Može li "informirana odluka" biti da recimo neki student književnosti koji nije spreman na takvo "silno" nasilje ne pročita neke od najvećih djela Williama Shakespearea i prođe godinu? Ili pak to znači da mora prije čitanja popiti sredstvo za smirenje i proći pet, šest sati psihoterapije???

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 05:06