POMOGLI SU PRODAJI?

Ovo su najprodavanije knjige trenutno u Hrvatskoj: protiv jedne se bunio Domovinski pokret, protiv autora druge Miro Bulj

Dejan Jović

 Dragan Matic/Cropix
Knjiga ‘Krajina 1991. - 1995.‘ druga je u kategoriji Društvo, politika, povijest, dok je peta ‘Uvod u Jugoslaviju‘ Dejana Jovića

Pisali smo jučer o knjigama koje su se našle među prvih deset najprodavanijih, u književnosti. Podsjetimo, riječ je o istraživanju kojeg provodi portal Moderna vremena. Književnost, domaću, vodi Kristian Novak, a stranu Gabriel Garcia Marquez.

Ono što je, pak, zanimljivo, a novo je na top listi knjiga, jesu najprodavanije knjige u kategoriji društvo, politika, povijest, Naime, na prvom su mjestu, a to nije iznenađenje, Zvonimir Frka Petešić i Božo Skoko, knjiga "Hrvatska u 30 priča", izdavač je Ljevak.

Kako se navodi, o knjizi na prvom mjestu: "Hrvatska u 30 priča omogućuje čitateljima da iz potpuno drugačije perspektive dožive Hrvatsku i Hrvate, njihov mentalitet i način života, povijest i sadašnjost, doprinose i mane, razlike i sličnosti s drugim europskim narodima, a doznat će i zašto Hrvati toliko vremena provode ispijajući kavu, zbog čega su Šveđani nekada plašili malu djecu Hrvatima, zašto su Hrvati europski rekorderi u doniranju organa, a ipak teško podnose tuđi uspjeh, zašto je Hrvatska bila jedna od prvih kršćanskih zemalja koja je priznala islam kao tradicionalnu religiju, koja je Hrvatica bila muza velikog Pabla Picassa; čime su Hrvati oduševili francuskog kralja Luja XIV. i zašto bi američki ribari i vinogradari trebali biti zahvalni Hrvatima".

Upravo je stigla i pozivnica: njezino će predstavljanje biti u subotu 22. lipnja 2024. s početkom u 11.00 sati u Arheološkom muzeju u Splitu, Zrinsko-Frankopanska 25.

No, zanimljivo je da se na drugom mjestu ljestvice našla knjiga koju su iz DP-a žestoko kritizirali. Podsjetimo, na riječi Stipe Mlinarića: "Ovu sam knjigu kupio 50 metara od HDZ-a, kod Džamije. Ovo je velikosrpska propaganda koju ste vi platili preko SNV-a (Srpskog narodnog vijeća) i Ureda za manjine Vlade RH. Gospodine Plenkoviću, ovoga se ne bi postidio Goebbels i ovo hrvatska javnost mora znati jer ste ovo platili novcem radnika. Vi ste dali novac SNV-u. Knjiga je tiskana u Kragujevcu. Ovo je vaša koalicija, ovo su ljudi koji sjede u Vladi i vjerojatno i danas misle da trebam sjediti u Nišu. To je velikosrpski pamflet koji je Vlada financirala". Tim je riječima napao premijera Andreja Plenkovića u Hrvatskom saboru, svojedobno.

Mlinariću, inače jednom od najglasnijih saborskih desničara, zasmetala je knjiga "Krajina 1991. - 1995." srpskog povjesničara Koste Nikolića, koju su potkraj prošle godine publicirali SNV i izdavačka kuća Fraktura.

image

Dejan Jović

Fraktura/

Njezin autor Kosta Nikolić je povjesničar koji radi u Institutu za savremenu istoriju u Beogradu, a bavi se temama kao što su historija komunizma u Kraljevini Jugoslaviji, povijest srpskog naroda i srpskog društva u Drugom svjetskom ratu, kult ličnosti i raspad SFRJ. Kako smo pisali, u tekstu Roberta Bajrušija: "On je srpska verzija Zlatka Hasanbegovića, revizionist koji u knjigama i udžbenicima veliča Dražu Mihailovića, umanjuje zločine četnika i nedićevaca, a partizanski pokret opisuje kao zločinački. O Draži je napisao knjigu zajedno s Bojanom Dimitrijevićem, apologetom srpskih kvislinga u Drugom svjetskom ratu i Hasanbegovićevim suradnikom.

"Krajina 1991. - 1995." je posljednja Nikolićeva knjiga, a prošla bi nezapaženo da nije bilo Mlinarićeva saborskog istupa u kojem je iznio optužbu da se radi o velikosrpskoj propagandi.

Iako je "Krajina" na tržištu više od mjesec dana, dosad nije izišla niti jedna recenzija te knjige, osim Frakturina PR materijala koji je objavljen na nekoliko portala, gdje se navodi kako "Krajina 1991. - 1995." donosi hrvatskoj javnosti novi i drukčiji pristup tragičnim događajima s početka devedesetih godina prošlog stoljeća.

Na trećem je mjestu Kratka povijest čovječanstva, hit autora (Yuval Noah Harari), na četvrtom Adrian Geoffrey Gilbert.

Na petom je ‘Uvodu u Jugoslaviju‘ Dejana Jovića, profesora na Fakultetu političkih znanosti i predsjednika Savjeta Srpskog narodnog vijeća. Mostov Miro Bulj je svojedobno, podsjetimo, prozvao premijera Plenkovića, radi autora ove knjige. Rekao mu je da "zbog Jovićevog antihrvatskog djelovanja uskrati državno financiranje SNV-a".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 08:29