GLAZBENA POSLASTICA

Uskoro kreće posebna operna poslastica u HNK Zagreb. Evo koja svjetska imena ćete imati priliku poslušati...

Hrvatsko narodno kazaliste, Trg Republike.
 

 Ranko Suvar/Cropix
Zagrebački operni festival kroz 13 će dana ugostiti više od 600 međunarodnih umjetnika, oko 5000 gostiju i četiri inozemne produkcije

Zagreb će od 9. do 21. rujna postati dom jednih od najvećih imena u svijetu opere zahvaljujući drugom po redu Zagrebačkom opernom festivalu. On će na pozornicu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, koje njeguje dugogodišnju opernu tradiciju i okuplja umjetnike prestižne reputacija, dovesti i međunarodne izvedbe. Publika će ove godine imati priliku uživati u ponajboljim produkcijama iz Poljske, Slovenije, Španjolske, Srbije i Hrvatske, a o detaljima festivala razgovarali smo s ravnateljicom Opere HNK Željkom Barišić Pulig.

"Pokretanje Zagrebačkoga opernog festivala u svome je programu osmislila naša intendantica, dr. sc. Iva Hraste Sočo, sa željom da Zagreb dobije platformu na kojoj će se povezivati europske operne kuće. Opera našeg HNK aktivan je dionik organizacije Opera Europa, najvećega udruženja opernih kuća i festivala. Na prvome festivalskom forumu održanom u Peraladi, Španjolska, krajem prošle godine, predstavljen je naš Festival brojnim intendantima, ravnateljima i producentima te su pritom dogovorene brojne suradnje", opisala nam je ukratko početak ovog događanja.

image

Ravnateljica Opere Željka Barišić Pulig

Lucija Ocko/Cropix

Govori o tome kako je Zagreb u ožujku ove godine bio domaćin važnoga specijaliziranog edukativnog programa za operne menadžere i producente što mu dodatno pomaže da se istakne na mapi opernog svijeta.

"Slijeđenjem, a nadamo se i postavljanjem svjetskih trendova, svoju publiku upoznajemo s najboljim recentnim europskim opernim produkcijama, našoj središnjoj nacionalnoj kući omogućavamo još bolje pozicioniranje na europskoj kazališnoj mapi, a Zagreb predstavljamo kao jedinstvenu kulturno-umjetničku destinaciju promoviranu u međunarodnim i domaćim medijima", nadodala je ravnateljica.

Otkriva nam kako će tijekom 13 festivalskih dana Zagreb ugostiti četiri gostujuće produkcije. Uz dolazak više od 600 međunarodnih umjetnika, očekuju i oko 900 noćenja u hotelskom smještaju. Više od 5000 gledatelja pratit će glavni i popratne programe, a u publici očekuju oko deset posto stranih gostiju.

Premda su već i na prvom izdanju Festivala imali predstavu Faust Charlesa Gonouda Slovenskoga narodnog gledališča Ljubljana međunarodni će se karakter događaja ove godine podići na višu razinu s brojnim novim izvedbama.

"Ove godine ugostit ćemo Poljsku kraljevsku operu s Händelovim Rinaldom (11. rujna), Slovensko narodno gledališče Maribor s Bizetovom Carmen (14. rujna), Teatre Principal de Palma i Hrvatski barokni ansambl s Pergolesijevom Služavkom gospodaricom (18. rujna) te Narodno pozorište Beograd s Verdijevom operom Simon Boccanegra (21. rujna). Da ne zaboravim, Festival 9. rujna otvara naša produkcija Verdijeva Rigoletta”, otkriva ravnateljica.

image

Ravnateljica Opere Željka Barišić Pulig

Lucija Ocko/Cropix

Kako kaže, malo je bilo izazovno uskladiti ostale obaveze i datume putovanja svih tih opernih kuća, no na kraju im je sve uspjelo jer su s pripremama za drugu godinu Festivala počeli odmah nakon završetka prvog izdanja.

"Uz sve to iznijeli i impresivnu sezonu iza nas, uz više od 60 izvedbi Opere na velikoj pozornici, niza komornih i prigodnih koncerata, kao i razvojnih programa za djecu i mlade. Da me pitate za recept za uspjeh, vjerojatno bi sadržavao mnogo truda, puno ljubavi prema umjetnosti i nekoliko čudesnih suradnika kojima imam priliku biti okružena", priznaje.

Nadodaje da su za glatko protjecanje Festivala najviše zaslužni intendantica dr. sc. Ive Hraste Sočo, direkcija Opere gdje se posebno ističe producent Mario Gigović i savjetnik u Operi Ljubomir Puškarić. Naravno, tu je još i angažman direktora Tehnike Denisa Rubinića te pomoć svih službi i djelatnika HNK, a zanimljivo je da je Festival od prošle godine promijenio i datum svoj održavanja s lipnja na rujan.

"Naše prvo izdanje Festivala doista nam je omogućilo brojne susrete s publikom i već smo tad dobivali sugestije da je lipanj period godine u kojemu brojni zainteresirani posjetitelji više nisu u Zagrebu te da bi termin održavanja bilo dobro premjestiti na jesen. Kako bismo bili što demokratičniji, tijekom upisa pretplate prošle godine, anketirali smo našu publiku i dobiveni rezultat uvjerio nas je kako je pravo vrijeme za festival rujan", priznaje ravnateljica.

Bez obzira na termin, u Zagreb svakako stižu svjetski poznata imena u svijetu opere, a ravnateljica posebno ističe maestra Piera Giorgia Morandija koji će ravnati izvedbom Rigoletta 9. rujna. Večer prije otvorenja Festivala, on dirigira predstavu u Staatsoperi u Beču, a dan nakon otvorenja odlazi u njujorški Metropolitan gdje priprema otvorenje sezone s njihovom produkcijom Rigoletta.

"Uz zagrebačkoj publici dobro poznatog Martina Sušnika u ulozi Don Josea, u Zagrebu će naslovnu ulogu Carmen tumačiti rumunjska mezzosopranistica zavidne karijere Ramona Zaharia, koja je ovu ulogu protumačila u 20 različitih produkcija diljem svijeta, među ostalim, u Metropolitan operi, berlinskoj Deutsche Operi, Stuttgartu i Rigi. Može se pohvaliti i velikim uspjehom u ulozi Maddalene (Rigoletto) u londonskom Covent Gardenu", podijelila je ravnateljica samo dio imena koja čekaju publiku.

Kako nam kaže, Narodno pozorište Beograd odlučilo je nastupiti bez međunarodnih pjevača s namjerom da zagrebačkoj publici predstavi svoje najbolje solističke snage. Veliko im je zadovoljstvo što će ugostiti i Teatre Principal iz Palme de Mallorca, koji će s renomiranim Hrvatskim baroknim ansamblom izvesti Služavku gospodaricu/La Serva Padrona.

"Tu je još i ugledni poljski ansambl koji je u potpunosti posvećen baroknoj glazbi već se u lipnju predstavio zagrebačkoj publici koncertom u foajeu HNK, a sad nam dolazi sa zanimljivom inscenacijom Händelova Rinalda", zaključila je listu nevjerojatnih imena nadodavši kako nema najdražu izvedbu, ali da se Rigoletto svakako ne smije propustiti.

Pošto je riječ o brojnim međunarodnim suradnjama, već su sklopljeni dogovori i za uzvratne susrete i posijete.

image

Ravnateljica Opere Željka Barišić Pulig

Lucija Ocko/Cropix

"Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu s operom Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca u režiji Krešimira Dolenčića predstavit će se u Narodnom pozorištu u Beogradu 16. listopada. Potom 18. siječnja 2025. gostujemo u Slovenskom narodnom gledališču Maribor s operom La Bohème Giacoma Puccinija u režiji Marija Pontiggie. Ovoliko Vam zasad smijem otkriti, ali mogu reći da je to samo početak intenziviranja međunarodnih gostovanja zagrebačke Opere", otkriva ravnateljica.

Uz glavni program, posjetitelje čeka i mnoštvo popratnih programa u foajeu, a tu se posebno ističu i susreti s umjetnicima prije svake predstave, na kojima će se uz vođeni razgovor u festivalskom kafiću publici predstaviti članovi autorskih timova i čelni ljudi gostujućih kazališta. Nešto se posebno sprema i za najmlađe.

"S velikim zadovoljstvom najavljujemo premijeru opere za djecu, od 18 mjeseci do pet godina, Borne Ercega nastalu u suradnji s Kazalištem Mala scena. Gita i skriveni svijet našoj će najmlađoj publici tako odškrinuti vrata opere", poručila je ravnateljica.

Osim toga, kako nam priča dalje, u foajeu će biti predstavljena monografija nacionalnog prvaka, baritona Vitomira Marofa. Svoju knjigu predstavit će i Snježana Banović, koja je u Vili lutaka zabilježila biografije nepravedno zaboravljenih i zanemarenih hrvatskih kazališnih umjetnica. Također, održat će se predstavljanje monografije o preminulome tenoru Krunoslavu Cigoju, a koncertom Operni plov između dviju Tosci prisjetit će se maestra Lorisa Voltolinija.

"Također, tijekom pauza smo u suradnji sa studentima Muzičke akademije osmislili tematske nagradne kvizove o predstavama, a za sve one koji ne uspiju pravovremeno osigurati svoju ulaznicu, ove smo godine omogućili slušanje izvedbe uživo u prostoru oko Kazališta", nadodala je.

Ravnateljica kaže da su ideje o trećem izdanju Festivala već rođene i sklopljene premda je većina energije i resursa trenutno usmjerena na nadolazeći događaj. Istovremeno pripremaju i premijeru Judite Frane Paraća, kojom otvaraju ovogodišnju sezonu HNK u Zagrebu te gostovanje na 48. Samoborskim glazbenim jesenima.

"Takva nas raznolikost izuzetno raduje i sigurno znači dobar nastavak puta na kojem se nalazimo. Kao što se može vidjeti, i prošlost, i sadašnjost, i budućnost opere zagrebačkom HNK izuzetno su važne i dokazuju da je opera u Zagrebu postojala, da trenutno živi i da će trajno biti tu", kazala je ravnateljica za kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 13:09