VELIKA VIJEST

U Komediji pripremaju mega spektakl, dovode slavni mjuzikl ‘Jadnici‘: ‘Već su napravljene skice za 200 kostima‘

West End, Jadnici, ilustrativna fotografija

 Elliott Franks/eyevine/profimedia/Elliott Franks/eyevine/profimedia
‘Jedan je to od najvažnijih događaja hrvatske kulture‘, rekao je ravnatelj ovog kazališta

Zagrebačko gradsko kazalište Komedija uskoro kreće s pripremama za jedan od svojih najraskošnijih projekata, mjuzikl "Jadnici", kazališni fenomen koji desetljećima oduševljava diljem svijeta, a čija se premijera očekuje 30. studenoga.

Ravnatelj Kazališta Komedija Miljenko Puljić vjeruje da bi taj mjuzikl mogao biti jedno od najznačajnijih događanja ne samo tog kazališta, nego i u hrvatskoj kulturi. "U zadnje tri godine nastojali smo podići kazalište stepenicu više, pa smo ga financijski konsolidirali i krenuli u obnovu vrijednu oko pet milijuna eura, no želio sam i iznimno talentirane članove kazališta, njihovo znanje i trud staviti na međunarodnu scenu", rekao je na konferenciji za novinare.

Zato su, dodao je, ponosni što su uspjeli dobiti licencu za predstavu "Jadnici" koja će biti na razini West Enda i Broadwaya, a možda i najkompleksnija predstava izvođena u Komediji.

Licencu su dobili prije nekoliko dana, nakon rigorozne provjere i višemjesečne audicije više od 200 kandidata koji su prošli kriterije najmoćnijeg kazališnog producenta na svijetu Camerona Mackintosha. Ona sadrži odobrenje cjelovite glumačke postave, koncepta scenografije i kostima, te ekskluzivne non replica dozvole koja omogućava Kazalištu veću slobodu i vlastitu interpretaciju predstave.

Djelo će režirati međunarodno nagrađivani i hvaljeni redatelj Stanislav Moša, koji vodi Gradsko glazbeno kazalište grada Brna, režirao je diljem Europe, a njegova ranija režija "Jadnika" jedna je od onih koji su vlasnici licence najviše hvalili.

Sa sobom u Zagreb dovodi suradnike za scenografiju, kostimografiju i light design, dok će glazbeno vodstvo predstave preuzeti dirigent Komedije Dinko Appelt. Već su napravljene skice za više od 200 kostima koji su također prošli stroge provjere, a osmišljena je složena scenografija s više od 11 prostora koji će se mijenjati.

image

Miljenko Puljić

Damjan Tadic/Cropix

Pohvalivši visoku kvalitetu Komedije, u video poruci Moša, koji je već režirao u zagrebačkom i riječkom HNK, poručio je da se veseli premijeri u Zagrebu i nada se da će gledatelji biti podjednako oduševljeni kao i on kada ju je prvi put vidio u Londonu prije četrdesetak godina.

Nina Kleflin, dramaturginja i njegova pomoćnica na projektu, rekla je da Moša ima nevjerojatnu reputaciju, radi po svim velikim kazalištima Europe, već 20 godina vodi veliko kazalište koje postavlja četiri mjuzikla godišnje, a posebno ju fascinira s kolikom strašću pristupa tom poslu i nakon stotina predstava iza sebe.

Dražen Bratulić, koji ima jednu od glavnih uloga u predstavi, a i preveo je to djelo za Komediju, govorio je o tome koliko mu je to bilo zahtjevno, no bila mu je i čast jer je djelo predivno i emocionalno nabijeno.

Glavne uloge tumače Ervin Baučić i Dražen Bratulić (Jean Valjean), Đani Stipaničev i Igor Drvenkar (Javert), Renata Sabljak i Vanda Winter (Fantine), Filip Hozjak i Neven Stipčić (Marius), Pavla Grabar (Cosette), Jan Kovačić i Ronald Žlabur (Thénardier), Nika Ivančić i Zrinka Kušević (Mme.Thénardier), Fabijan Pavao Medvešek i Devin Juraj (Enjolras) i Dora Trogrlić (Eponine).

Autorski tim, uz dirigenta Dinka Appelta i redatelja Stanislava Mošu, dolazi iz Gradskog glazbenog kazališta grada Brna u Češkoj, scenograf Petr Hlousek, kostimografkinja Andrea Kučerova, koreografkinja Tihana Strmečki, oblikovatelj svjetla David Kachlir i pomoćnica redatelja Nina Kleflin.

Grandiozna epska priča o pobjedi ljudskog duha nad svim izazovima utemeljena je na romanu Victora Hugoa, a jedan od nadugovječnijih mjuzikla napisali su Claude-Michel Schonberg, Alain Boublil i Herbert Kretzmer.

Uz soliste, u modernoj verziji mjuzikl će u Zagrebu izvesti izbor, balet i orkestar Kazališta Komedija, koje ga je izvelo još osamdesetih, kao prvo u Europi nakon pariške premijere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 19:35