REUMA

Revija mladih umjetnika ponovno donosi bogat kulturni program: Evo što vas sve čeka u Slavonskom Brodu

Revija mladih umjetnika

 Reuma/
‘REUMA je zamišljena da se mladi umjetnici dođu predstaviti, ali ne nužno s programom za mlade‘, kazao je Andrija Krištof

Zadnjih je dana Slavonski Brod obojen plavom bojom kako bi najavio dolazak mladih umjetnika u grad. Riječ je Reviji mladih umjetnika, kontrastno skraćenoj REUMI, koja će ove godine oživjeti svoje drugo izdanje. "Mladost i reuma se nekako ne povezuje često zajedno. Ali ni to nije istina, jer ove godine nam čak gostuje mlada glumica i lutkarica sa dijagnosticiranom reumom", govori nam umjetnički voditelj revije, Andrija Krištof dok nas uvodi u program festivala koji je i ove godine vrlo raznolik.

image

Revija mladih umjetnika

Reuma/
image

Revija mladih umjetnika

Sara Karlovic/
image

Revija mladih umjetnika

Sara Karlovic/

Organizatori – Krištof, Matej Safundžić, Petra Pribić i Anea Popović-Hlišić – odlučili su pozvati one umjetnike koje publika u Slavonskom Brodu inače nema priliku gledati. "Uglavnom su to nekako manje, komornije predstave, ali nismo se htjeli ograničiti samo na kazalište, nego smo htjeli uključiti razne grane umjetnosti. REUMA je zamišljena da se mladi umjetnici dođu predstaviti, ali ne nužno s programom za mlade", objasnio nam je Krištof.

Tako će svi oni koji posjete Slavonski Brod od 18. do 21. rujna imati priliku pogledati izložbu u Galeriju Ružić gdje će Marta Mršić, Dorja Bogović, Josip Jurić i Fabio Vargić izlagati svoje radove, a posjetitelji će također moći uživati i u glazbenom nastupu Domagoja Rodića i Sebastijana Kovačevića. Na programu su i predstave "Sve će biti dobro" Lorenca Tolića, "Petrica Kerempuh na vašaru" Ane Ilakovac, "Tim bajke Cvilidreta" Silvija Švasta i Hane Schönfeld te "Nina?" Nikoline Vujević. Uz to, organizirane su i radionice "Poezija u mom oku" pod vodstvom Dominika Karaule, "Izrada i animacija ginjola" te "Paint&Wine" koji će voditi Sanja Salopek.

image

Revija mladih umjetnika

Reuma/
image

Revija mladih umjetnika

Reuma/
image

Revija mladih umjetnika, Sanja Salopek

Sara Karlovic/

Cijeli je program besplatan jer, kako nam je kazao Krištof, festival financiraju Grad i privatni sponzori koji podržavaju organizaciju Slavonski Brodvej, ali i samu reviju koja u Slavonski Brod u četiri dana donosi bogat kulturni sadržaj koji će svake godine u prvi plan staviti drugu umjetnost. "Kultura ne bi trebala biti tu da bi se od nje zaradilo, ona ne treba biti mainstream jer mislim da se onda gubi ta neka umjetnička vrijednost, ta neka emocija…", dodao je umjetnički voditelj koji zaključuje da iako kultura ne treba biti mainstream, treba koristiti njezine kanale.

A upravo to marljivo ove godine i rade, naime početkom godine stavili su naglasak na društvene mreže kako bi što više mladih vidjelo sadržaj koji im se u njihovom gradu i okolici nudi. "Mislim da se onima za koje je ovo ajmo reći najviše namijenjeno, mladima tako najbolje može prići, da vide da stvarno u njihovom gradu, u njihovoj blizini ima nešto što bi moglo biti interesantno i to besplatno", ističe Pribić pa dodaje kako su morali pratiti trendove i raditi skečeve da bi ciljanu publiku preko mainstream kanala lakše zainteresirali za kulturni sadržaj.

Organizacijski nam je tim otkrio da je zainteresiranost, kojom su bili zadovoljni i prošle godine, porasla. Počelo se događati, ubacuje se Krištof, da se neki ljudi s kojima nemaju toliki doticaj raspituju za REUMU. A glavno je pitanje bilo: "Koje je boje REUMA ove godine?"

Iako sada znamo da je ovogodišnja boja plava, organizatori nisu htjeli dati naslutiti koja nas boja čeka sljedeće godine. Ipak, u jedno su sigurni. "REUMA će biti i nagodinu, mijenjat će boju svake godine jer želimo nekako što više razveseliti i obojiti taj naš grad raznim bojama", zaključio je sa sigurnošću u glasu umjetnički voditelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 11:44