DOLAZE MNOGE ZVIJEZDE

Program Dubrovačkih ljetnih igara nikada nije bio bogatiji. Predstavljen i novi časopis koji donosi najzanimljivije priče o igrama....

Vedrana Čarapović Propadalo, Ivana Medo Bogdanovć, Senka Bulić, Martina Filjak, Mato Franković

 Tonci Plazibat/Cropix
U posebnom izdanju Moskara možete pročitati sve o spektakularnoj ceremoniji otvaranja koja svake godine privlači brojne posjetitelje, o povijesti Igara...

U Vrtu palmi Hotela Excelsior održana je konferencija za medije pred početak 75. Dubrovačkih ljetnih igara, ali i predstavljanje posebnog izdanja Moskara, luksuznog magazina, povodom jubilarnog izdanja festivalskog ljeta.

Na predstavljanju su govorili ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović, umjetnička ravnateljica Martina Filjak, ravnateljica dramskog programa Senka Bulić, gradonačelnik Mato Franković, pročelnica Upravnog odjela Županije dubrovačko-neretvanske za poslove župana i Županijske skupštine Žaklina Marević, ali i glavna urednica Glorije Vedrana Čarapović Propadalo. Predstavljanju su nazočili i predsjednica Uprave Hanza Medije, Ana Hanžeković Krznarić, član Uprave Igor Cenić, kao i direktor poslovne jedinice Slobodna Dalmacija, Vinko Ursić Glavanović.

Posebno izdanje Moskara donosi najzanimljivije priče o svemu vezanom za Dubrovačke ljetne igre - o spektakularnoj ceremoniji otvaranja koja svake godine privlači brojne posjetitelje, o glumačkim, redateljskim i glazbenim velikanima koji su proteklih sedam i pol desetljeća sudjelovali na Igrama, te o povijesti oblikovanja vizualnog identiteta ove važne kulturne manifestacije. Ujedno, Moskar otkriva fascinantne priče o autentičnim ambijentima u kojima se održavaju predstave i koncerti, pružajući čitateljima uvid u jedinstvenu atmosferu koja čini Dubrovačke ljetne igre posebnima.

- Čini mi se da smo još više evoluirali. Do sada, moje dosadašnje Dubrovačke ljetne igre, iščekivao sam ih u grču kako će narod reagirati jer to narod prati s posebnim osjećajem za bolje. Dakle, za razliku od svih sadašnjih Igara, ove Ljetne igre iščekujem s ushićenjem! Čini mi se da su to Igre, nikad bolje po pitanju glazbenog i dramskog programa, svega je nešto puno i sjajno je, a kad čujem eho naših sugrađana koji se grabe za kartu, jer karata više nema, imam predosjećaj da će ovo biti sjajno! Uskoro ćemo vidjeti hoće li to tako biti... Osim što nam je kultura u venama, ima još nešto - to je kontinuirano njorganje, ne nezadovoljstvo, nego njorganje odnosno želja da bude još bolje i bolje. Sigurno će to uslijediti pred kraj Igara, a sigurno će biti i ushićenja... Moram izraziti uključenost naših kulturnih ustanova, Kazališta Marina Držića, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a imamo čast da naš ravnatelj KMD-a, Paolo Tišljarić, režira otvaranje. Sad ćemo vidjeti što je naučio u Gradu... Osobno, 75. Dubrovačke ljetne igre iščekujem s velikim ushićenjem i očekujem da će biti sjajne, poručio je Franković.

Marević je pohvalila bogat i šarolik program, što dokazuje i činjenica da su mnogi kupili ulaznice, a neki se pak već sad ‘žale kako nema ulaznica‘.

image

Ivana Medo Bogdanović, Senka Bulić, Martina Filjak

Tonci Plazibat/Cropix
image

Vedrana Čarapović Propadalo, Ana Hanžeković Krznarić

Tonci Plazibat/Cropix
image

Predstavljanje novog posebnog izdanja Dubrovačkog vjesnika Moskar o Dubrovačkim ljetnim igrama.

Tonci Plazibat/Cropix

- Moram naglasiti kako ste uključili mlade i djecu, vjerujem da ćete dalje nastaviti ovako, Dubrovačko-neretvanska županija će biti potpora kao i dosad. Novom festivalskom vodstvu želim uspjeh, a nadam se da ćete ga opravdati, što ovogodišnji programa Igara i pokazuje, komentirala je Marević.

Filjak nije krila uzbuđenost pred sam početak Festivala.

- Zahvalnost moram izraziti na više nivoa. Odlučili smo preuzeti odgovornost i čast, ali zahvalna sam na podršci, u prvom redu htjela bih izraziti zahvalnost svim članovima tima zato što su Igre prekrasan i kompliciran mehanizam. Bez svih ljudi, sve ove izvedbe ne bi bile moguće. Što se tiče programa, vodili smo se jednom niti vodiljom, Mediteranom... Nit Mediterana vodi se kroz sve programe... Moram izraziti zahvalnost što na 75. Igrama nastupaju sve važne gradske kulturne institucije: Dubrovački simfonijski orkestar, Kazalište Marina Držića, Folklorni ansambl Linđo, Matica hrvatska iz Dubrovnika, Studentski teatar Lero, Umjetnička galerija Dubrovnik, palača Sponza... Bitno mi je bilo implementirati sva iskustva koja sam prikupljala nastupajući kao pijanistica. Umjetnici koji dolaze zaista jesu ‘A lista‘, svi prije i poslije nastupa na Igrama nastupaju na najvećim europskim festivalima... Važno je da naše glazbenike i glumce vratimo ovdje, naglasila je.

image

Luka Peroš, Zrinka Cvitešić, Goran Višnjić

Bozo Radic/Cropix
image

Goran Grgić

Tonci Plazibat/Cropix
image

Predstavljanje novog posebnog izdanja Dubrovackog vjesnika Moskar o Dubrovačkim ljetnim igrama.

Bozo Radic/Cropix

Bulić je izrazila zadovoljstvo što su pripreme na lokacijama već počele.

- Kad sam došla u grad, glumci su već stigli, Igre su u Gradu, umjetnici su ušli u Grad, premrežili su se s građanima... Drago mi je da se to dogodilo. Iz Mediterana smo stvarali taj program, program baziran na odnosu prošlosti i budućnosti, prisjećamo se prošlosti, ali gledamo prema budućnosti. Ovo je poveznica između iščekivanja i sjećanja i po toj nekoj misli vodimo se do prvog dramskog naslova - Goldonijeve "Kafetarije" u izvedbi ansambla KMD-a i gostujućeg glumca Mara Nejašmića Banića a u režiji Paola Tišljarića. Mislim da će neki novi jezik "Kafetarije" ući u Grad, osjetit ćemo ciničan i ironičan humor. "Kafetarija" će biti izazov! Druga premijera je "Ekvinocijo" u režiji Krešimira Dolenčića, obožavam Vojnovića i htjela sam ga dovesti na Igre. Ove godine smo našli prostor u Posatu koji je fantastičan! U njemu već kad uđemo osjećamo tragiku, siromaštvo, vrijeme koje je prošlo a koje je duboko u nama. Krešo režira predstavu s velikim ansamblom... Izdvojila bih vrhunsku Zrinku Cvitešić, Gorana Višnjića... Imamo i Gorana Grgića, Oliveru Baljak, Pericu Martinović, Mara Martinovića...

To je fascinantan ansambl i glumci. Velika je to predstava, veliki spektakl, intimna drama... Vratit ćemo se na bolne teme, na temu patricija, odnosu pojedinca prema društvu... Treća premijera, koprodukcija KunstTeatra, Punctuma i Kuće Klajn jest "Jimmy Ćorak" koji će na Igrama imati praizvedbu. Ona tematizira glumca, predstavu režira Ivan Plazibat, a Matija Čigir nosi naslovnu ulogu... Poslije toga idemo na čarobni Lokrum sa Shakespeareovom "Olujom" koju režira Vito Taufer. Shakespeare je bio uvijek relevantan u svim vremenima, mislim da bi to mogla biti čudesna predstava... U predstavi igraju Luka Peroš, Filip Šovagović, Frano Diljak, Ružica Maurus... Stvarno ćete se suočiti s velikim i posebnim dramskim umjetnicima, gostujućim predstavama, poručila je Bulić.

Medo Bogdanović je kazala kako ove godine osjeća veću potporu, možda veću nego ikad dosad.

- Imamo potporu građana koji su pohrlili po ulaznice, potporu zaposlenika - malo nas je, al‘ nas ima - pripreme su počele odavno, sad je vrhunac... Imamo potporu financija, a ove godine budžet iznosi 2 milijuna eura, što je 15 posto više od prošlogodišnje realizacije! Imamo veću potporu od Ministarstva kulture i medija, planiramo i povećanje prihoda... Znam da za hrvatske prilike to zvuči jako puno, ali za europske festivale, njima je to tek jedan dan festivala, usporedila je ravnateljica Igara zahvalivši svim ljudima koji rade na Festivalu, zahvalila je posebno Jadranskim luksuznim hotelima, kao i 25 hrvatskih renomiranih sponzora, kuća i poduzetnika, ali je isto tako riječi zahvale uputila i Hanza Mediji istaknuvši pritom važnost promocije i medija.

image

Ana Hanžeković Krznarić, Goran Višnjić

Bozo Radic/Cropix
image

Moskar

Bozo Radic/Cropix

Glavna urednica Glorije zahvalila je na dobivenoj prilici da sa svojim timom radi luksuzno izdanje Moskara.

- Pokušali smo rasvijetliti neke od važnih događaja koji su se dogodili kroz 75 godina Dubrovačkih ljetnih igara. Željeli smo smo opisima ljudi, razgovorima dati bolji uvid u povijest Festivala ali i svoj doprinos slavlju ovako važne obljetnice. Osobno smo stavili naglasak na ljudski i neformalni dio manifestacije, kazala je Čarapović Propadalo te čestitala Gradu Dubrovniku i Dubrovačkim ljetnim igrama na blistavoj obljetnici.

image

Mato Franković, Goran Višnjić

Bozo Radic/Cropix
image

Igor Cenić, Vedrana Čarapovic Propadalo, Ivana Kardum, Aleksandra Horvatin, Marija Obrvan.

Tonci Plazibat/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 14:06