U 81. GODINI

Preminula je, baš na svoj rođendan, jedna od najvećih zvijezda zagrebačkog baleta

Vesna Butorac Blaće

 Foto: HDPBU
Uloga za koju se kritičari slažu da je Vesni Butorac Blaće obilježila karijeru - ona je Đavolice u baletu Đavo u selu

Domaći baletni svijet potresla je u srijedu vijest kako nas je napustila Vesna Butorac Blaće. Bila je jedna od najvećih zvijezda zagrebačkog baleta, a s ovog je svijeta otišla na svoj rođendan.

Rođena je u Zagreb, 11. rujna 1943. godine. Srednju baletnu školu završila je u Zagrebu 1959., a potom se godinu dana usavršavala na Akademiji Vaganova u Sankt Peterburgu. Članica Baleta zagrebačkog HNK postala je odmah nakon završetka srednje škole, a trebale su joj svega tri godine (ili dvije, ako imamo na umu da je godinu dana bila na usavršavanju) da postane solistica. Dani njene najveće slave bili su od 1967. do 1988. godine, jer u tom vremenu bila primabalerina i otplesala je neke od uloga po kojima ju je publika upamtila.

Jedna od njih je i uloga bila je ona Đavolice u baletu Đavo u selu. Plesala ju je više od dva desetljeća, sve do samog kraja karijere. Kritičari su je tada opisivali kao opaku, zavodljivu, izvanrednu i fascinantnu. Pokazala je puno umijeće svoje tehnike i glumačkih sposobnosti: bila je tehnički perfektna i savršeno je publici prenijela taj lik. Publika se sjeća kako je bila jednako dobro i u klasičnim i u modernim baletima: bila je vrhunska plešući u Don Quijoteu, Labuđem jezeru ili Giselle, jednako kao i u Čudesnom mandarinu Dimitrija Parlića.

Često je gostovala izvan matične kuće, pa je tako četiri godine (1971.–1975.) bila je članica trupe New London Ballet, s kojom je uz Margot Fonteyn i Galinu Samsovu gostovala u SAD-u, Europi i Aziji.

Nakon završetka plesačke karijere, bavila se pedagogijom i koreografijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 16:46