PUCCINIJEVA OPERA

Pobijedili su ‘Boemi‘, omiljena predstava zagrebačke publike, ovaj put s daškom Picassa

La Boheme

 /Mara Bratoš/HNK
Nagrada koja nosi ime velikana našega kazališta, glumca, redatelja, prevoditelja i pisca Tita Strozzija dodjeljuje za najbolju premijernu predstavu...

Godišnja nagrada HNK "Tito Strozzi" za kazališnu sezonu 2023./2024. dodijeljena je opernoj predstavi "La bohème" Giacoma Puccinija pod ravnanjem maestra Piera Giorgia Morandija, u režiji Maria Pontiggia.

Nagrada nosi ime svestrane i radoholičarske pojave u povijesti umjetničkog života Hrvatske; Strozzi je bio autor knjiga kraćih proza, filmskih scenarija i 16 dramskih tekstova, redatelj više od 200 dramskih i glazbeno-scenskih djela i glumac koji je, računajući, premijere i reprize, oko 2000 puta stao na pozornicu. Strozzi je inače pripadnik velike umjetničke loze, uz ostalo, on je ujak Borisa Papandopula.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image

La Boheme

/Mara Bratoš/HNK

U žiriju su bili Zdenka Weber (predsjednica), Jagoda Martinčević, Željka Turčinović, Tomislav Čadež i Irena Pasarić.

Opera "La boheme" imala je premijeru 17. svibnja i njezina se režija odlikuje time da je redatelj Pontiggia priču o Parizu 19. stoljeća, premjestio u Pariz pedesetih godina 20. stoljeća, u kojem djeluju Pablo Picasso, Henri Cartier-Bresson i mladi Yves Saint - Laurent. Jedan od povoda za novo postavljanje jedne od najomiljenijih talijanskih opera i posebno omiljene Puccinijeve opere među zagrebačkom publikom bila je obljetnica Giacoma Puccinija, skladatelja koji je svirao klavir po barovima, dok nije čuo "Aidu" i poludio za operom.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

"Za operu La bohème odlučujući je muški kvartet, četvorica boema, pjesnik Rodolfo, slikar Marcello, glazbenik Schaunard i filozof Colline. Tenor Stjepan Franetović, baritoni Ljubomir Puškarić i Davor Nekjak i bas Luciano Batinić operni su umjetnici visoke profesionalnosti kada je riječ o njihovim pjevačkim sposobnostima kao i o glumačkim pregnućima", napisala je u obrazloženju Zdenka Weber, dajući preporuku da se predstava gleda u obje podjele, s Mimi, kako je izvode Lana Kos i Valentina Fijačko Kobić i Musette u izvedbi Darije Auguštan i Marije Kuhar Šoša, te dajući preporuku za gostujuće muške pjevače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. listopad 2024 16:05