PIER GIORGIO MORANDI

Ovogodišnji je festival međunarodnog karaktera i uvelike će pridonijeti vidljivosti Opere HNK u Zagrebu u međunarodnom kontekstu

Pier Giorgi Morandi

 Ranko Suvar/Cropix
‘Prošlogodišnje izdanje festivala polučilo je iznimne rezultate. Recepcija publike i medija bila je izvrsna‘

Prošloga tjedna u Zagrebu je izvedbom Verdijeva "Rigoletta" otvoren Zagrebački operni festival, koji ove godine pred svoju publiku donosi Händelova "Rinalda", Bizetovu "Carmen" i Pergolesijevu "Služavku gospodaricu". Festival će 21. rujna zatvoriti Verdijeva opera "Simon Boccanegra". Uz glavni program, publika uživa i u onom popratnom; primjerice, opernoj predstavi za djecu "Gita i skriveni svijet" redateljice Buge Marije Šimić Milošev te predstavljanji knjige "Vila lutaka" Snježane Banović.

O ovogodišnjem, kao i prošlogodišnjem izdanju festivala porazgovarali smo s maestrom Pierom Giorgiom Morandijem.

* Kako ste birali repertoar za festival? Zašto ste odabrali upravo ove naslove?

- Program festivala oblikovan je zajedničkim radom Direkcije Opere HNK u Zagrebu, Željke Barišić Pulig, ravnateljice, i Ljubomira Puškarića, savjetnika za Operu, a sve u dogovorima i zajedničkim programiranjem s intendanticom dr. sc. Ivom Hraste Sočo.

Iznimna mi je čast što sam otvorio festival u našem HNK u Zagrebu, dirigirajući Verdijeva ‘Rigoletta‘, produkcijom koju smo postavili u prošloj kazališnoj sezoni.

* Možete li podijeliti kako je došlo do suradnji sa stranim opernim kućama iz Poljske, Slovenije, Srbije i Španjolske?

- Došavši u Zagreb, uvidio sam velik potencijal zagrebačke Opere te mi je drago da smo zajedničkim snagama pozicionirali Zagreb kao prepoznatljivu destinaciju na europskoj kulturnoj mapi.

S obzirom na to da je festival bio predstavljen na prvom velikom međunarodnom skupu o opernim festivalima, u organizaciji Opera Europe u Peraladi, njegova međunarodna programska orijentacija nije bila upitna. U mojoj perspektivi, Zagrebački operni festival u samo godinu dana ostvario je transformaciju, kojom je postao perspektivni međunarodni festival.

image
/Hnk Zagreb

* Kako je izgledao prošlogodišnji festival? Koje ste zaključke izveli iz tog iskustva?

- Prošlogodišnje izdanje festivala polučilo je iznimne rezultate. Recepcija publike i medija bila je izvrsna i drago mi je što svojim umjetničkim djelovanjem mogu podržati Upravu HNK u Zagrebu u njihovim nastojanjima međunarodnog povezivanja i razmjene izvrsnih umjetnika.

* U kojem je pogledu novo izdanje festivala drukčije od prošlogodišnjeg? Koje su novine uvedene?

- Ovogodišnji je festival međunarodnog karaktera i uvelike će pridonijeti vidljivosti Opere HNK u Zagrebu u međunarodnom kontekstu.

I ove godine kolege iz zagrebačke Opere osmislile su niz popratnih programa i dodatnih događanja koje čine jedan pravi, reprezentativni festivalski program u cjelini.

image
/Hnk Zagreb
image
/Hnk Zagreb

* Oko čega ste, u vezi s festivalom, najviše uzbuđeni? Čemu se nadate?

- Vjerujem da će Zagrebački operni festival iz godine u godinu rasti i s vremenom postati prepoznatljiv na mapi najuspješnijih europskih opernih festivala.

Svaki je festival poseban, a Zagrebački operni festival u mom srcu ima posebno mjesto, osobito s s obzirom na to da, kao šef dirigent, imam priliku raditi s mojim iznimnim solistima, Orkestrom i Zborom zagrebačke Opere, koji iz izvedbe u izvedbu ostvaruju vrhunske umjetničke dosege.

* Zagrebačku opernu sezonu očekuje uzbudljiva koprodukcija s Genovom. Možete li podijeliti koji detalj o tome?

- Nakon otvaranja sezone Bečke državne opere s Bizetovom ‘Carmen‘, a potom Zagrebačkog opernog festivala s ‘Rigolettom‘ u ponedjeljak u našem zagrebačkom HNK, bit će mi iznimna čast krajem rujna otvoriti novu opernu sezonu čuvene njujorške Metropolitan Opere.

Kao šefu dirigentu zagrebačke Opere, bit će mi zadovoljstvo ravnati Massenetovim ‘Wertherom‘ u veljači, osobito s obzirom na činjenicu da ćemo u Zagrebu prvi put predstaviti opernu produkciju oskarovca Dantea Ferrettija, koja je rezultat koprodukcije HNK u Zagrebu i talijanskog kazališta Carlo Felice iz Genove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 09:17