OTVORENE POZORNICE

Krečak Jarović: ‘Čak i ako se najavljuje najveća oluja, mi ne otkazujemo do zadnjeg momenta‘

Svečano otvaranje 73. Dubrovačkih ljetnih igara ispred crkve sv.Vlaha

 Tonci Plazibat/Cropix
Glumačka družina Histrion zbog meteorološke je prognoze odgodila predstave koje su na rasporedu danas i sutra

Posljednjih tjedana iznenadne promjene vremena mnogima su stvorile probleme i remetile planove, a suha i sunčana meteorološka slika, osvjedočili smo se, nije zagarantirana. Promjenjivo vrijeme izazove bi, tako, moglo stvoriti i izvedbama na otvorenom. A kakva je u tome slučaju praksa, pitali smo Katiju Krečak Jarović iz Dubrovačkih ljetnih igara.

"Igre su specifične zbog otvorenih pozornica. Mi smo ambijentalni teatar i nemamo ‘back-up‘. Čak i ako se najavljuje najveća oluja, mi ne otkazujemo do zadnjeg momenta. Ako je predstava u 21.30 sati, ako moramo, otkazat ćemo u 21 sat. Ovisi o zahtjevnosti lokacije i o tehnici. Ako je riječ o nečemu što je manje zahtjevno, s odgodom možemo čekati malo dulje, a ako je zahtjevnije moramo otkazati prije, da pokrijemo sve te reflektore. Načelno ne otkazujemo unaprijed", objašnjava Krečak Jarović.

Što se, pak, dogodi ako kiša, primjerice, počne padati nakon početka predstave?

"Ukoliko se predstava ne pogleda, nudimo opciju povrata, odnosno zamjene za drugi termin.

To se dogodilo ovog ljeta. Na predstavi "Tri kralja". Nakon deset minuta smo predstavu morali prekinuti jer je počela padati kiša. Gledatelji su mogli izvršiti povrat sredstava ili se zabilježiti za neki drugi termin. Ako je moguće, ponekad se predstava i nastavi. Ako vidimo da je to samo neki prolazni pljusak, pogotovo u Dvoru, gdje se samo zaštiti klavir, a poslije očiste stolice i nastavlja se dalje. Malo stresnije jest, no većinu vremena smo toga pošteđeni", dodaje Krečak Jarović.

Ovoga vikenda na rasporedu Dubrovačkih ljetnih igara nalazi se "Mara i Kata", jedna od najtraženijih predstava.

"Nikako ne bismo voljeli da se odgodi jer je za nju teško naći zamjenski termin", zaključuje Krečak Jarović.

Praksa Glumačke družine Histrion, poznate po histrionskom ljetu na Opatovini, nešto je drugačija.

"Ako kiša počne padati u prvom dijelu predstave, karte vrijede za neki drugi dan, ali ako kiša počne u drugome dijelu predstave, onda su karte iskorištene. Ja sam bio na izvedbi kada je počelo škropiti i ljudi su samo otvorili kišobrane i nastavili gledati predstavu. Predstava se prekida ako počne jaka kiša", otkriva Ivan Goran Vitez iz Histriona te dodaje da su današnji i sutrašnji termin unaprijed otkazani jer "smo dobili prognozu da ne bude dobro sigurno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 21:28