GOSTOVAO JE POSVUDA

U 90. godini života preminuo poznati pijanist Plesnog orkestra RTV Zagreb

Davor Kajfeš

 Davor Hrvoj/
Jazz je bio velika ljubav Davora Kajfeša, a slušao ga je doslovno do zadnjeg trenutka života

U nedjelju, 1. rujna 2024., u devedesetoj godini života preminuo je proslavljeni jazz pijanist i skladatelj Davor Kajfeš (1934. – 2024.), priopćilo je Hrvatsko društvo skladatelja.

Njegova izrazita razina prirođene muzikalnosti, umjetnička znatiželja i sveprisutni nagon za istraživanjem rezultirali su jedinstvenim glazbenim ostvarenjima prepoznatim diljem svijeta. Jazz je bio njegova velika ljubav, a slušao ga je, kažu, doslovno do zadnjeg trenutka života.

Davor Kajfeš diplomirao je 1964. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 1958.–1967. bio je pijanist Plesnog orkestra RTV Zagreb i istodobno član i potom umjetnički voditelj Zagrebačkog jazz–kvarteta s kojim je gostovao u zemljama Europe, bivšem Sovjetskom savezu i Americi (najznačajniji nastup bio je na Monterey Jazz festivalu s trijom i BP Convention, grupom Boška Petrovića, 1979.). Ostvario je mnogobrojne nastupe i snimanja za radio i nosače zvuka s uglednim svjetskim solistima jazza i bluesa primjerice: J. Lewis, A. Farmer, B. Clayton, Art Farmer, Helen Humes, Big Joe Turner, T– Bone Walker i mnogi drugi.

U Švedskoj je surađivao s poznatim skandinavskim umjetnicima S. Asmussenom i Alice Babs (LP Simple isn‘t Easy). Od 1967.–1999. djelovao je u Stockholmu gdje je predavao glazbu na Visokoj školi za ples i koreografiju (University College of Dance). Pored toga bio je glazbeni suradnik na satovima tehnike modernog plesa i jazza i u zajednici s plesačkim pedagozima predavao je ritmiku, kompoziciju i improvizaciju prilagođene potrebama u koegzistenciji glazbe i pokreta. Skladao je glazbu za suvremeni ples i jazz dance i balet za mnoge javne produkcije u okvirima škole. Posljednjih je godina bio naročito angažiran u obrazovanju i prenošenju iskustava na mlađi naraštaj muzičara u području suvremenog plesa u Finskoj i Švedskoj. Od 1988. surađivao je i nastupao s poznatim švedskim skladateljem i violončelistom Peterom Schubackom, s vlastitim slobodno improviziranim materijalom. U Stockholmu je 2002. objavljen CD sa snimkom improviziranog muziciranja za Švedski radio pod nazivom _Impositions_. Autor je mnogobrojnih glazbenih djela za jazz soliste i različite sastave od kojih ih je veliki dio zabilježen na raznim uspješnim albumima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 11:36