TURNEJA ‘40 YEARS‘

The Jesus and Mary Chain uskoro sviraju u Zagrebu, za ovu godinu najavili su i autobiografiju te dokumentarac

The Jesus and Mary Chain

 Mel Butler/PROMO
Ako se koncert rasproda, isti se neće seliti u veći prostor - legendarni škotski bend definitivno će nastupiti u Tvornici kulture

Nakon što su krajem srpnja započeli turneju po Australiji i Novom Zelandu, The Jesus and Mary Chain uskoro stižu i u Zagreb. U sklopu turneje kojom obilježavaju 40 godina postojanja, kultni bend otvorit će novu koncertnu sezonu u Tvornici kulture. Jedan od najutjecajnijih bendova u povijesti glazbe prvi put u Hrvatskoj će izvesti svoje hitove u srijedu, 28. kolovoza 2024. godine.

The Jesus and Mary Chain krenuli su na drugi dio velike "40 years" turneje. Bend će do 8. kolovoza svirati po Australiji i Novom Zelandu, nakon čega stižu u Europu. Prvi je datum rezerviran za Green Man Festival u Walesu, a samo dan kasnije pridružit će se sjajnom lineupu na portugalskom Vodafone Paredes de Coura festivalu. Nakon toga, njihove hitove pjevat će publika u Mađarskoj, Estoniji i Finskoj, a samo tri dana nakon češkog Trutnoff festivala, jedan od najvećih britanskih bendova svih vremena premijerno će nastupiti u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Braća Reid svoju veliku obljetnicu obilježili su i albumom "Glasgow Eyes", objavljenim u ožujku i prvim studijskim albumom nakon izdanja "Damage and Joy" iz 2017. godine. Za ovu važnu godinu braća su najavila i svoju autobiografiju, ali i dokumentarac. Kao i prethodna izdanja, "Glasgow Eyes" predstavljaju stapanje prošlosti, sadašnjosti i u budućnosti u sjajnu, mračnu i romantičnu ploču koja obilježava povratak korijenima. Album je snimljen u Castle of Doom studiju u Glasgowu, a Jim i William Reid potpuno su se predali kreativnom procesu. Ovim pjesmama predstavili su svoje novo poglavlje kojim kombiniraju mećavu melodije, feedbacka i kontroliranog kaosa, ljubav prema Suicideu i Kraftwerku te manje disciplinirane pristupe jazzu. Zvuk i energija i na ovom izdanju ponovno su svježi i radikalni te preliveni nepobitnim mračnim šarmom.

Neodoljivi autsajderi počeli su djelovati 1984. godine kad su održali prvu svirku i svoje genijalne ideje počeli pretvarati u stvarnost. Odigrali su ključnu ulogu u formiranju podžanrova kao što su shoegaze i noise pop, a već debitantskim izdanjem "Psychocandy" osvojili su kritičare. Drugim izdanjem "Darklands" potvrdili su svoju genijalnost i lansirali se u zvijezde - album je dostigao peto mjesto na UK Album Chartu, a hit singl "April Skies" zasjeo je na osmo mjesto u Ujedinjenom Kraljevstvu. S trećeg albuma "Automatic" iz 1989. posebno su se istaknuli singlovi "Blues From A Gun" i "Head On". Iako se bend nakon iznimno uspješnog desetljeća razišao, ponovno okupljanje uslijedilo je 2007. godine.

The Jesus and Mary Chain stižu u Tvornicu kulture krajem kolovoza kako bi prvi put s hrvatskom publikom podijelili svoje velike hitove. "April Skies", "Just Like Honey", "I Hate Rock ‘N‘ Roll" i "Head On" orit će se Velikim pogonom, a mračni škotski šarmeri napucanom setlistom začarat će publiku te proslaviti 40 veličanstvenih godina postojanja benda.

U prodaji je još samo manje od 20 % kapaciteta, a ulaznice po regularnoj cijeni od 36 eura dostupne su u Tvornici kulture, na svim prodajnim mjestima Entrija ili online na Entrio.hr. Ako ih ostane, na dan koncerta cijena ulaznice iznosit će 40 eura. U prodaji su i ulaznice za VIP galeriju po cijeni od 58 eura. Ako se koncert rasproda, isti se neće seliti u veći prostor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. kolovoz 2024 11:46