TULOVE GREDE

Pogledajte ovaj nevjerojatni glazbeni spektakl pod Velebitom: ‘Svirali su glazbu Jeana Michela Jarra‘

Tulove grede

 /Ivan Kapović
Okosnica spektakla temeljila se na multimedijalnom muzičkom projektu Oxygene

‘‘Ovim nesvakidašnjim večernjim glazbenim spektaklom u sklopu 5. Lovinačkog Turističkog Foruma, odškrinuli smo samo mali dio riznice prirodnih, povijesnih i kulturnih dragocjenosti, koje Lika i Lovinac otkrivaju kao hrvatske destinacije sadašnjosti i budućnosti. Na nama je da razgrnemo taj veo, nastavimo sa ojačavanjem destinacijske percepcije i zajedno sa svim kreatorima ponude stalno radimo na njihovoj promociji", izjavila je Ančica Jurković, organizatorica glazbenog događanja na koje je došlo preko 550 slušatelja, a u čijoj je složenoj realizaciji sudjelovao logistički uži i širi produkcijski tim od sedamdesetak članova.

Okosnica spektakla temeljila se na multimedijalnom muzičkom projektu Oxygene sastavljenom od aranžmana pjesama francuskog velikana Jean Michel Jarra u izvedbi grupe Sudar Percussion, originalnih samoborskih, prije svega, udarljkaša, ali i drugim glazbenicima, koji izvode elektronsku, world music i akustičnu glazbu pomiješanu s elementima jazz, klasične, popularne i tradicijske glazbe.

image

Sudar Percussion

/Edin Tuzlak

Akustični dio podržan je vizualnim efektima u pozadini osvjetljenih Tulovih greda na Majstorskoj cesti pa je i sam dolazak na koncert u prirodi bio svojevrsni doživljaj.

Tulove Grede i Majstorska cesta, zaboravljeno graditeljsko čudo iz 19. stoljeća, čine jedan od najfascinantnijih hrvatskih povijesnih, prirodnih i kulturnih rariteta. Majstorska cesta sagrađena je na nadmorskoj visini od 1045 metara između Svetog Roka i Obrovca preko prijevoja Mali Alan kao tadašnja poveznica unutrašnjosti Hrvatske s obalom Jadranskog mora po povijesnom nalogu bečkog dvora. Ova transvelebitska poveznica otvorena je 1832. godine, a Ministarstvo kulture RH 2007. ju je godine proglasilo povijesnom cestom i kulturnim dobrom RH.

Poziv na suradnju

‘‘Lika je nesumnjivo, posebice u ovim klimatskim sve neizvjesnijim trendovima, jedna od posebno obećavajućih hrvatskih kontinentalnih destinacija,‘‘ naglasio je Nikola Serdar, predsjednik i jedan od osnivača LTF-a te nastavio:

"Na nama je da pažljivo strukturiramo raznovrsne sadržaje i na razumljiv način ih iskomuniciramo prema gostima odnosno svima, koji ih trebaju. Nastojimo da sustavno i trajno, kao primjerice i ove godine, razmjenjujemo sa svima zainteresiranim za razvoj užeg i šireg lovinačkog i ličkog područja iskustva i znanja u strukturiranju prirodno i poslovno održivih proizvoda posebice turizma zdravog života, stvaranju tipova smještaja,koji to mogu podržati, poticanju kvalitetne gastronomije temeljene na našim prirodnim specifičnostima te naravno projekata poput Oxygene-a, jezera Sv, Rok, Majstorske ceste ili ferrate na planini Zir.

Sigurno je da je to moguće prvenstveno u otvorenoj i direktnoj suradnji na temelju različitih modela javno privatnog partnestva na kojima upravo radimo. Pozivam sve, koji u tome mogu naći svoj interes, da nam se pridruže na tom putu kako bi to zajedničkim naporom ostvarili kako to zamišljamo".

image

Tulove grede

Ivan Kapović/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:37