Dubrovačke ljetne igre

Na taraci tvrđave Revelin nastupili plesačica Cristina Aguilera, pjevač Miguel Lavi i gitarist David Caro

Plesačica Cristina Aguilera, pjevač Miguel Lavi i gitarist David Caro

 Dubrovačke ljetne igre
Njihov jednosatni program naslovljen je Tarab, riječju iz arapskog jezika koja označava stanje ekstaze izazvano glazbom

Dubrovačke ljetne igre priredile su ovog četvrtka, 22. kolovoza, još jedan uspješan scensko-glazbeni događaj na taraci tvrđave Revelin. Ovoga puta nastupili su gosti iz Španjolske, Cristina Aguilera Flamenco Trio kojeg čine plesačica Cristina Aguilera, pjevač Miguel Lavi i gitarist David Caro. Njihov jednosatni program naslovljen je Tarab, riječju iz arapskog jezika koja označava stanje ekstaze izazvano glazbom. To se prije svega odnosi na plesačicu koja se prepušta zvukovima pjevača i gitare, ali svakako i na doživljaj izazvan kod publike, koja je doista mogla uživati u ovoj odlično koncipiranoj i vrhunski izvedenoj večeri flamenca.

image

Plesačica Cristina Aguilera, pjevač Miguel Lavi i gitarist David Caro

Dubrovačke ljetne igre

Program je započeo u mraku, zvukovima gitare, pjevača i kastanjeta te atraktivnim plesom plesačice, a dinamika nastupa se tijekom večeri suptilno mijenjala. U nizanju pjesama, od brzih i živahnih do polaganih, plesačica bi povremeno napustila pozornicu, dok bi pjevač uz pratnju gitarista samostalno izveo svoju pjesmu. Bilo je i solističkih nastupa gitarista, tjelesne interakcije plesačice i pjevača, kao i promjena kostima, od jednostavnih i dostojanstvenih haljina zelene i crne boje, do strastvene crvene haljine i velike bijele marame, koja u rukama plesačice također postaje sastavni dio koreografije. Sve je to teklo u jednom luku, gotovo bez prekida, s neprimjetnim transformacijama, čineći tako savršeno zaokruženu cjelinu.

Cristina Aguilera oduševila je svojim plesom koji, osim što zbog držanja i pokreta tijela i ruku vrlo dojmljivo izgleda, značajno doprinosi i zvukovnoj dimenziji programa. Impresivni su bili njezini besprijekorno izvedeni koraci i udarci cipela o pod, što je tvorilo kompleksne ritmove koji su se stopili s glazbom. Uz plesačicu, snažan dojam ostavili su i preostali članovi trija, David Caro moćnim i prodornim zvukom gitare te Miguel Lavi svojim vrlo emotivnim glasom koji se kretao u rasponu od grubih grlenih krikova do melodičnog pjeva. Ovaj spoj pjevanja, gitare, ritma i zadivljujućih, strastveno-gracioznih pokreta plesačice pružio je publici Dubrovačkih ljetnih igara doživljaj koji će sigurno još dugo pamtiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:22