‘VESELIM SE‘

Martin Kosovec: ‘Ne mogu vjerovati da s ovim pjevačem imam priliku nastupati. On je hodajuća institucija, živa legenda‘

Drago Diklić i Martin Kosovec

 Lucija Ocko
Tri generacije, Kosovec, Drago Diklić i i Marko Tolja, nastupit će na istoj pozornici 1. rujna, a pratiti će ih orkestar Alana Bjelinskog i Ante Gele.

Središte zbivanja ovog je vikenda u Makarskoj. Novo, 11. izdanje Makarska jazz festivala, od 30. kolovoza do 1. rujna, donosi pregršt dobre glazbe, u grad pod Biokovo stižu mahom domaće glazbene snage. Klaudija Vuković, organizatorica festivala, napominje da se publika kroz godine vezala uz Makarska jazz festival, a najbolja potvrda za to su ljudi koji se iznova vraćaju, a neki čak i po datumu festivala planiraju godišnji odmor. Bilo je tu izuzetnih sessiona, vrhunskih glazbenika koji su ostavili trag na svjetskoj glazbenoj sceni, a ona u razgovoru posebno ističe Richarda Bonu, čiji će nastup zauvijek pamtiti.

Ove je godine Ante Gelo, umjetnički direktor festivala, makarske glazbene dane odlučio "obojiti" hrvatskim glazbenicima budući da su lanjskih godina na binu festivala dovodili brojne inozemne zvijezde. Izmjenjivale su se na makarskoj pozornici vrhunski instrumentalisti poput Antonija Serrana, Richarda Bona, Andreja Panagiotisa, Ismaila Lumanovskog, Mariusa von Brinka, Jene Lisztesa, Robija Lakatoša... Ovaj je festival bio domaćin i Terezi, Oliveru, Gabi, Josipi Lisac... Bilo je tu i izuzetnih sessiona, vrhunskih glazbenika koji su ostavili trag na svjetskoj glazbenoj sceni.

image

Klaudija Vujčić

Ivo Ravlic

Svi oni pred publikom izvlače najbolje od sebe. Ovo izdanje čini posebnim završni koncert domaćih glazbenika predvođenih Dragom Diklićem. Na tom će se nastupu ovoj glazbenoj legendi pridružiti Marko Tolja i mladi Martin Kosovec. Tri generacije na istoj pozornici 1. rujna koje će pratiti orkestar Alana Bjelinskog i Ante Gele.

image

Ante Gelo

Vanesa Pandzic

Osebujni vokali vesele se svom prvom zajedničkom koncertu, a Diklić kaže kako ga je Makarska u dugoj karijeri nekako zaobišla pa će mu ovo biti prvi put da pjeva u tom gradu.

- Davnih sam dana provodio mjesece u obližnjim Tučepima gdje sam na terasi hotela Jedinstvo svirao gotovo svaku večer. Sjećam se da su hotel gradili njemački vojnici za oficire a mi smo napravili perfektan program i provodili tamo neke nezaboravne trenutke. Danas se veselim nastupu na Makarska jazz festivalu i suradnji s dečkima. S Markom Toljom već sam surađivao jer je vrhunski muzikant, a drago mi je da će nam se priključiti Martin Kosovec, koji je mlad i pravi ‘old school‘ glazbenik. Pratio sam ga kako pjeva ‘Još samo večeras‘ u showu ‘The Voice‘ i uistinu je dečko za svaku pohvalu. Zbog njega nema brige da će se prestati njegovati neke glazbene vrijednosti - hvali Martina Drago Diklić, a Martin dodaje:

- Imao sam intenzivno glazbeno ljeto, puno nastupa i karijera mi je krenula putem kojim sam se nadao. Ove sam godine pjevao najviše u Dalmaciji i zahvalan sam što me prigrlila njihova publika, a ovaj je koncert drukčiji i poseban. Gospon Diklić za mene je hodajuća institucija i neprocjenjiva glazbena vrijednost, živa legenda s kojom sada imam priliku nastupati. I moram se pohvaliti da znam većinu njegova repertoara. Volim ja more i spizu, ali nemojte zaboraviti da sam ja Zagrepčanec i da mi je upravo glazba kakvu njeguje Diklić od djetinjstva u krvi. I želim od njega još svašta naučiti - govori Martin, koji otkriva da želi glas očuvati u dobroj formi pa će od jeseni i na satove pjevanja kod Martine Tomčić.

Klaudija Vuković i Igor Gojak smatraju da im je neke dobrobiti za festival donijela promjena lokacije: svirke su premještene s Kačićeva trga na Spomenik revolucije, gdje nema slučajnih prolaznika, nego se isključivo dolazi slušati vrhunski jazz. A Makarani se pak najviše vesele koncertu u prijepodnevnim satima 31. kolovoza, u 10:30, kada započinje program "Evo mene među moje" za kojim vlada prava pomama. Koncert se iščekuje, dolaze obitelji s djecom, Ante Gelo predvodi domaće glazbene snage, a repertoar obiluje mediteranskim repertoarom.

OKVIR

program Makarska jazz festivala

30. 8. - 1. 9. 2024.

30. 8. (petak)

Kačićev trg, 10:30

Retrospektiva - 10. godina Makarska jazz festivala - izložba

Vinyl entuzijasti

Ivo Fistonić & Dragan Puharić

Spomenik revolucije 21:30

Darko Jurković Charlie Trio

Mario Bočić Kvartet

31. 8. (subota)

Trg 4. svibnja 533 10:30

"Evo mene među moje"

Ante Gelo, moderator

Alan Bjelinski, dirigent

Glazbena škola Makarska

Gradska glazba Makarska & friends

Kačićev trg 20:30

Kozmodrum

Spomenik revolucije 21:30

B‘s FUNstallation

Tihomir Pop Asanović

1. 9. (nedjelja)

Spomenik revolucije 21:30

Tri generacije: Drago Diklić, Marko Tolja, Martin Kosovec

Bjelinski/Gelo orkestar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 07:36