TONI.DRAMA

‘Kada smo izbacili pjesmu ‘Horizont‘, voditelj je prilikom emitiranja izjavio: ‘Svaka čast onome tko je skupio ovaj kolektiv‘

Toni.Drama

 /Toni.drama
Večeras će nastupiti u Petom kupeu u sklopu projekta Oni dolaze, koji predstavlja mlade glumce

Bend je nastao tijekom lockdowna kad su se, igrom slučaja, danas članovi Toni.drame našli na životnom raskrižju. Otad stvaraju i sviraju zajedno, otkrivaju članovi benda kako je nastala grupa koja okuplja mlade glazbenike iz različitih dijelova Hrvatske; bubnjar Antun Profeta iz Svetog Križa Začretja, basist Marko Bradaš s Ugljana (Kali), klavijaturist Marko Jurin iz Primoštena, gitarist Davorin Silađi iz Našica, Lucijan Kabalin, tekstopisac, skladatelj i vokal iz Zagreba te Toni Mandušić, vokal, gitarist i skladatelj benda iz Pakraca, ujedno i inspiracija iza imena grupe.

"Ime Toni.Drama nastalo je u periodu naših prvih proba kada je prvi bubnjar kojeg smo imali u šali optužio Tonija da je ‘drama‘. Ime smo počeli uzimati u obzir kao službeno kada smo tijekom jedne od tih proba naručili pizzu i dostavljač nas je pitao kako se zove bend, a Davorin je odlučno ispalio "Toni.Drama". Zanimljivo je da u tom trenu još nismo ni svirali autorske pjesme i Luc nam se još nije pridružio. Ime je postalo službeno u momentu kada smo na temelju nekoliko demo snimaka ušli u pregovore oko suradnje s izdavačima koji su bili oduševljeni imenom benda", pripovijedaju glazbenici koji večeras nastupaju u zagrebačkom Petom Kupeu, gdje su već prije nastupili kao predgrupa Natali Dizdar.

Ovoga puta nastupaju nakon predstavljanja dvoje mladih glumaca Lane Ujević Telente i Tomislava Dunđera u sklopu projekta ‘Oni dolaze‘, koji i ove godine organiziraju Jutarnji list te intendantica riječkog HNK Dubravka Vrgoč kako bi nade hrvatskog glumišta upoznali sa širom javnosti.

Za nastup spremaju, najavljuju, nekoliko sebi svojstvenih covera za zagrijavanje atmosfere, a zatim autorske pjesme s nadolazećeg albuma prvijenca koje je publika dosad imala prilike čuti samo na njihovim nastupima. Izvest će i već izdani materijal, dostupan na svim streaming servisima.

Dosad najdraža svirka bila im je, vele, ona u Našicama, kada su nastupili kao predgrupa TBF-u.

"Taj se nastup ističe jer je to bilo prvi put da smo imali svirku izvan Zagreba kao autorski bend. Dočekalo nas je izuzetno gostoprimstvo turističke zajednice Našice, a i sam nastup je bio popraćen odličnim ‘stageom‘, ‘soundom‘ i publikom koja nas je primila izuzetno toplo", tvrde te dodaju da su nastupili i na otvaranju izložbe Nesvrstanih u Laubi.

"Nastupi u Laubi i Petom kupeu su nam posebno dragi jer su bili prvi ozbiljniji nastupi u Zagrebu. Osim toga, atmosfera je bila odlična", objašnjavaju dodajući da su u Laubi prvi put doživjeli da se ljudi žele slikati s njima.

Zvuk benda opisali bi, kažu, kao soul-funk, pop-rock/RnB fuziju, kojoj će na nadolazećem albumu prvijencu priključiti i elektronski tip produkcije svojstven house, disco i hip-hop glazbi.

Svaki član benda prošao je niz faza pri razvoju svoj specifičnog ukusa i načina izražavanja pa nadahnuće crpe iz raznih glazbenih izvora, no kao bend koji je najviše utjecao na njih ističu Parcels.

"Nekako smo kroz njih pronašli najviše zajedničkih dodirnih stilskih točaka ali svakog od nas nadahnjuju različiti glazbenici i glazbeni stilovi", naglašavaju.

image

Toni.Drama

/Toni.drama

A kako nastaju njihove pjesme?

Svaka pjesma zahtjeva individualan pristup, objašnjavaju. Primjerice, "Fokus Pokus" su napisali zajedno na bazi Tonijevog gitarskog rifa, "Maskenbal" je napisao Toni, Luc je napisao "Horizont", "Što bi čovjek", "Ima li tu mjesta "i....

"Postoje i autori koji nisu u neposrednoj vezi s bendom, a sudjeluju u pisanju tekstova i aranžiranju (Bobie Stoned, Merula, Duki)", nadovezuju se.

Kao izazove s kojima su se dosad kao mladi bend susretali navode "adekvatnu promociju prema široj publici, borbu za medijski prostor, produkcijsko dovršavanje pjesama" te, prije svega "usklađivanje svih potreba članova benda".

Velika protuteža izazovima ipak su uspješne svirke i anegdote koje se pamte.

"S obzirom na ime ‘Toni.Drama‘, koje apsolutno drži vodu, mogli bismo ispričati niz anegdota", kažu te izdvajaju jednu Lucovu:

" Jedne večeri, nedavno, Luc je oko ponoći išao doma od Tonija i negdje u Novom Zagrebu prelazio cestu. Tada je začuo kako ga doziva netko iz auta koji je stajao na semaforu. Tip iz auta poglasnio je pjesmu koju je slušao. Kad se Luc približio autu, shvatio je da ta nepoznata osoba pušta ‘Što bi čovjek učinio za ljubav‘. Kasnije su se zapratili na Instagramu i saznali smo da je čovjek vrtio stvar na repeatu i baš tad mu je autor pjesme prošao ispred auta".

U sjećanju im je ostao i laskav komentar urednika s radija Yammat.

"Kada smo izbacili pjesmu ‘Horizont‘, voditelj je prilikom premijernog emitiranja izjavio: ‘Svaka čast onome tko je skupio ovaj kolektiv‘ te zaključio da bi ‘ovako trebao zvučati današnji pop".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 13:36