Rejvitalizacija

Brine o klubovima i umjetnicima: Noćni gradonačelnik Amsterdama dolazi u Zagreb

 press
Wallagh je jedan od govornika na konferenciji posvećenoj ekonomiji noćnog života koja se održava u Aquariusu

Noćni gradonačelnik Amsterdama Freek Wallagh u subotu, 21. rujna, dolazi na konferenciju Rejvitalizacija, koja se održava u klubu Aquarius u Zagrebu. Wallagh, inače pjesnik, slikar, aktivist i politolog, je 2023. sa samo 24 godine preuzeo ovu funkciju i tako postao najmlađi noćni gradonačelnik ove party metropole otkako je izbora. Amsterdam, kao i još stotinjak gradova u svijetu, već više od deset godina bira svoje noćne gradonačelnike, a njihov je zadatak predstavljati klubove, barove, umjetnike i kolektive te zagovarati sigurnost i razvoj noćnog života.

"Kao noćni gradonačelnik nastojim biti karika koja nedostaje između klubova, umjetnika, festivala, organizatora i Vlade. Ljudi koji se bave ovom vrstom poslova često su zaboravljeni ili zanemareni, a moj posao je predstavljati ih", istaknuo je noćni gradonačelnik glavnog grada Nizozemske.

Wallagh kaže da vjeruje da se najbolje stvari događaju nakon zalaska sunca, a kao svoju misiju ističe zaštitu slobode noći. Na Rejvitalizaciji će u razgovoru s talentiranom mladom novinarkom Karlom Močković otkriti detalje o tome kako izgleda njegov radni dan, odnosno noć, što gradovi mogu učiniti kako bi postali clubbing metropole te na koje se sve načine u Amsterdamu brinu za sinergiju stanovnika i partijanera.

image
press

Zanimljivi gosti

Rejvitalizacija je inače konferencija posvećena ekonomiji noćnog života koja će idućeg vikenda imati svoje prvo izdanje, i to baš u klubu koje je jedno od mjesta na kojima se počela razvijati zagrebačka elektronička scena. Konferencija je odgovor na izazove koji su posljednjih godina pogodili clubbing – od pandemije i inflacije pa do činjenice da nove generacije više vole Netflix & chill nego ples do jutra.

Predavanja i paneli će pokriti cijeli niz aktualnih tema sa ciljem jačanja kapaciteta kreativaca koji se bave clubbingom i drugim bliskim kulturnim aktivnostima. U uvodnom panelu sudjeluju Antonio Žuža, producent i suvlasnik jednog od najuspješnijih klubova u Hrvatskoj, Petog kupea, te Grgur Nikica Vuleta, član glazbenog kolektiva Kongres, novije i vrlo perspektivne pojave na zagrebačkoj sceni. Za moderaciju panela zadužen je britki radijski voditelj i DJ Marko Ješovnik Yesh.

image

Antonio Žuža

Vedran Peteh/Cropix

Kako ne bi sve ostalo na teoriji, tu je i niz predavanja kojima je cilj osigurati praktična znanja.

Iva Vukšić vodi sponzorstva Iskona posljednjih deset godina, a specijalizirala se za dizajn iskustva posjetitelja događanja. Iva će predavanje ‘Brend i sponzorstva‘ na Rejvitalizaciji posvetiti trikovima za uspješniji dolazak do sponzora za događanja i glazbene programe. Pokušat će odgovoriti na pitanje što sponzori danas zapravo traže te kome, kada i kako pristupiti, što spomenuti, a što preskočiti u prezentaciji svojeg projekta i kako surađivati ne samo s ciljem pokrivanja troškova, već i poboljšanja iskustva svoje publike.

Producentica, organizatorica i aktivistkinja Sanja Burlović aktivna je u AKC Attack od 1999. godine, a tamo producira brojne programe - od glazbenih do FAKI kazališnog festivala. Trenutno je koordinatorica udruge, a odgovorna je za razvoj programa poput obrazovanja, vizualnih umjetnosti, javnih akcija, inkluzivnih kulturnih i društvenih programa. Uz to će počastiti savjetima oko toga kako se na tim natječajima što bolje pozicionirati, s posebnim fokusom na mogućnosti za neprofitne udruge.

Hrvatski ured za izvoz glazbe We Move Music će predstaviti svoje projekte s fokusom na prilike za proboj glazbenika na showcase festivalima, a organizatorica konferencije Tena Šarčević će podijeliti svoje iskustvo s projekta NightSchool, u sklopu kojeg je i nastala Rejvitalizacija.

"Rejvitalizacija je pokušaj da kreativcima koji su u tome poslu damo neka znanja kojih nema u formalnom obrazovanju, kao i da stvorimo mjesto na kojem se mogu međusobno povezati. Odaziv je za sada sjajan, brojni su se i samoinicijativno uključili u organizaciju i javili da iz raznih dijelova Hrvatske dolaze na konferenciju i after party, što me iznimno veseli i pokazuje da je platforma ovakvog tipa prijekopotrebna", istaknula je organizatorica.

Popratni sadržaj

Za vrijeme trajanja konferencije održavat će se i sajam ploča u režiji kolektiva Greenlight. Osim što rade vlastite evente insprirane prirodom i na njima nerijetko ugošćuju i zanimljiva inozemna imena, Greenlightovci kroz svoje sajmove žele približiti starije i novije generacije diggera ploča te promovirati ovu vrstu ljubavi prema glazbi.

image
Greenlight kolektiv

Deee Vintage pak dolazi na event s hand-picked selekcijom najboljih vintage party odjevnih komada. Prije no što se u potpunosti posvetila modi, Divna se u Italiji bavila organizacijom techno evenata i pratila glazbu kao novinarka Soundwalla. Također, na konferenciji će biti predstavljanje jesenskog mercha omiljenog ljetnog brenda brzeguze koji na Instagramu neumorno promovira slobodu i umjetnost tijela, ali i diljem Hrvatske organizira nezaboravne događaje.

Za vizualni identitet konferencijskog stagea bit će zadužena Rejvnesansa, kolektiv koji je unio pravo osvježenje na zagrebačku klupsku scenu ne samo svojim vrhunskim partijima, već i pomnim promišljanjem i estetskog dijela cijele glazbene priče.

image
Rejvnesansa

Nakon svake dobre konferencije slijedi još bolji after party, a za nezaboravnu noć je zadužen litvanski DJ Roe Deers, glazbenik koji je iznimno važna figura tamošnje lokalne scene, čemu svjedoči i činjenica da je na je na ovogodišnji ljetni solsticij upravo on dobio priliku nastupiti uz veliki orkestar na festivalu Midsummer Vilnius. Uz njega kao lokalna podrška nastupaju Ana i DaYes, a ovaj trio najavljuje noć punu nepredvidljive, ‘prljave‘, ali istovremeno i slatke muzike.

Ulaznice su dostupne putem sustava Entrio, a Mastercard je osigurao popust od deset posto na kupnju ulaznica Mastercard karticama, koji se može iskoristiti uz ko Mastercard10.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:20