GRČKI 'ČUDNI' VAL

PROVOKATIVNA I DRUKČIJA KOSTIMIRANA DRAMA Lanthimosova 'Miljenica' na čelu liste nominiranih za ovogodišnje Oscare

 

Kad su se pred desetak godina pojavili prvi filmovi grčkog “čudnog vala” kao što su “Kinetta”, “Očnjak” ili “Alpe”, filmofili su svašta mogli pomisliti. Ipak, nikom ne bi na pamet palo da će autor tih filmova uskoro imati deset nominacija za Oscara.

A dogodilo se upravo to. Yorgos Lanthimos, režiser nazivan “grčkim Ionescom” i “novim Buñuelom”, karijeru je otpočeo s malim i bizarnim nadrealističkim filmovima snimljenim u rodnoj Grčkoj. Deset godina kasnije, Lanthimosova “Miljenica” (The Favourite) je na čelu liste nominiranih za ovogodišnje Oscare, s nominacijama za film, režiju, scenarij i dvije ženske uloge.

Premda je i do sada Lanthimos bio uvažen redatelj, postojalo je zrno dvojbe koliko su njegovi uspjesi doista njegovi. Svi Lanthimosovi filmovi, naime, temeljili su se na izrazito originalnim konceptualnim scenarijima njegovog zemljaka Efthymisa Filippoua, tvorca grčkog “čudnog vala”. S obzirom da je Filippou pisao i za druge režisere i s obzirom da su ti filmovi nalikovali jedni na druge, nije bilo jasno koliko je Lanthimos tek realizator tuđih domišljatih ideja. “Miljenica” - prvi Lanthimosov film bez dotadašnjeg stalnog scenarista - raspršio je te dileme.

“The Favourite” je film o intrigama na britanskom dvoru u vrijeme vladavine kraljice Anne Stuart. Anne (Olivia Colman) bila je razmjerno uspješna britanska vladarica. Istodobno, bila je i silno nesretna žena. Muž kojem je bila privržena rano je umro. Izgubila je na porodu ili u ranoj dobi čak sedamnaestoro djece. Bila je pretila i teško bolesna, a najveći je dio života provela u kolicima. Lanthimosov film počinje 1708. Engleska je u ratu s Francuskom, a ključni utjecaj na dvoru ima Churchillova prabaka Sarah Churchill (Rachel Weisz), kraljičina povjerenica i - film spekulira - lezbijska ljubavnica. Na dvor jednog dana stiže Abigail Hill (Emma Stone), siromašna rođakinja Churchillove kojoj kraljičina savjetnica iz nepotističke milosti namjesti dvorsku službu. To će se pokazati kao pogreška.

Prepredena Abigail ubrzo će shvatiti kako dvor funkcionira. Nametnut će se kao kraljičina miljenica i istisnuti dotadašnju pokroviteljicu. Izvorni scenarij “Miljenice” napisala je britanska scenaristica Deborah Davis još 1998. Scenarij je dugo ostao neproduciran, dok se za njega nije zainteresirao Lanthimos. Preradio je izvornik, izbacio iz njega dvorske i političke potankosti i naglasio tri ženske junakinje. Pri tom je srce filma lik Anne - žene koja je istodobno vladar, ali i tužno sama, nevoljena i emocionalno nesigurna.

Konačni rezultat je neobičan film koji je istodobno i tipična i atipična kostimirana drama. U “Miljenici” se može naći sve što se od tog žanra očekuje: palače, kostime, povijesnu faktografiju, muziku i perike. Lanthimos istodobno promišljeno bježi u anakronizme. Jezik dijaloga je potpuno suvremen i kolokvijalan. Dvorski stil života je režiran tako da vam se čini da gledate film o suvremenim bogatašima koji tulumare u resortu. Osjećaj začudnosti naglašava i povremena suvremena muzika, ali i korištenje agresivnih širokokutnih objektiva. Konačni rezultat je spoj klasnog kiča i ružne karnalnosti, spoj koji je britanski kritičar Johnatan Romney opisao kao “drek na svilenom jastuku”.

Ako je dosad i bilo dvojbe može li Lanthimos izići iz sjene “wierd wavea”, više ih nema. Pripovjedački izvanredno precizan, u dobrom smislu klasičan, a istodobno provokativan i drukčiji, “Favourite” je film s kojim je Grk kao režiser nepobitno maturirao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 00:33