ŠALABAHTER IZ FILMA

Novi hororac koji stiže u kina ima klimav scenarij i mlake glumce, ali ovo su dva razloga zašto ga ipak trebate pogledati

Dan Hough i Alix West Lefler u filmu ”Ne govori zlo”

 Susie Allnutt/Universal Pictures
Premda je "Vrisak" još sredinom 90-ih razmontirao film strave, "Ne govori zlo" i njemu slični filmovi ipak inzistiraju na klišejima koje sad već prepoznaje i opća publika, a ne samo filmofili

Ne postoji recept za uspjeh u Hollywoodu. Kad bi postojao, svi bi ga slijedili.

U želji da raskrinka opsjenare koji bi svako malo odgovorno ustvrdili da će baš onaj film o onoj temi s onim glumcima koji je nastao prema onom scenariju zaraditi velike pare, Oscarom nagrađeni scenarist filmova "Svi predsjednikovi ljudi", "Butch Cassidy i Sundance Kid" i "Kraljevna nevjesta" William Goldman svojevremeno je rekao da u Hollywoodu "nitko ništa ne zna".

Međutim, to nije ni nihilistička ni fatalistička tvrdnja već podsjetnik da umjetnost treba proizlaziti iz srca, a ne novčanika.

Goldmanova lucidnost, naravno, nije zaustavila pokušaje holivudskih producenata i glavešina da osmisle recept za uspjeh. I dok su učestali potopi razvikanih projekata potvrda da je Goldman definitivno u pravu, Hollywood je ipak tijekom godina uspio iznjedriti nekoliko modusa koji jesu formulaični, ali ipak nisu potpuno bezdušni.

Psihološki horor triler engleskog redatelja i scenarista Jamesa Watkinsa "Ne govori zlo" spoj je dva oprobana - niskobudžetnog filma i remakea. Oba su dizajnirana da smanje rizik koji poduzimaju financijeri i (potencijalno) istima donesu velike prihode.

NOVU EPIZODU "ŠALABAHTERA IZ FILMA" POGLEDAJTE OVDJE:

Watkinsov je film najnoviji uradak iz radionice majstora niskobudžetnih horora koji u kinima zarade milijune - produkcijske kuće Blumhouse koju vodi iskusni producent Jason Blum. Dijete trgovca umjetnicama i povjesničarke umjetnosti, Blum je prvo 10 godina radio u Miramaxu, a zatim je 2009. za 15 tisuća dolara producirao globalni megahit "Paranormalna aktivnost". Blumhouse je u zadnjih 15 godina producirao više unosnih horor filmova i serijala, ali i glazbenu dramu "Whiplash" američkog redatelja Damiena Chazellea.

Nadalje, "Ne govori zlo" remake je istoimenog danskog filma iz 2022. koji je režirao Christian Tafdrup. Iako Dančev na kino blagajnama nije uprihodovao bogzna kakve novce, kritičari su ga dobro primili. Ako se Hollywood u nečemu ispraksirao, onda je to rimejkanje. Uspješne naslove snima ponovno kako bi ponovio uspjeh, a neuspješne, ili bolje rečeno, nedovoljno viđene i ušminkane, kako bi ih ugladio i pokušao prodati općoj publici.

Premise Watkinsove i Tafdrupova verzije prilično su slične. Mladi par s djetetom (Mackenzie Davis, Scoot McNairy i Alix West Lefler) tijekom ljetovanja u Italiji upozna drugi mladi par s djetetom (James McAvoy, Aisling Franciosi i Dan Hough). Nakon što se tamo lijepo provedu, drugi par prvi pozove na druženje u svoj zabačeni dom. Prvi par prihvati poziv, no nakon nekoliko dana druženja, uvidi da je to bila greška.

"Ne govori zlo" u hrvatska kina dolazi 12. rujna, a kritičar Jutarnjeg lista Damjan Raknić u novoj epizodi serijala "Šalabahter iz filma" donosi dva razloga zbog kojih ga trebate pogledati i tri zbog kojih ga trebate preskočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 18:47