SARAJEVO FILM FESTIVAL

Najbolji film je priča o tinejdžeru koji ljeto provodi u rodnom selu uz Dunav

završen je 30. Sarajevo Film Festival

Ukrajinski film „Slika za pamćenje“ autorice Olge Chernykh, prikaz dugog putovanja jedne obitelji kroz rat, osvojio je Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film

Rumunski film "Tri kilometra do kraja svijeta", u režiji Emanuela Pârvua, proglašen je najboljim igranim filmom sinoć završenog Sarajevo Film Festivala. Radnja prati sedamnaestogodišnjeg tinejdžera, Adija, koji ljeto provodi u rodnom selu u delti Dunava. Njegov život se mijenja kada jedne noći postane žrtva brutalnog uličnog napada. Adija roditelji više ne vide istim očima, a privid o pitomosti sela se urušava.

image

Emanuel Parvu nagrađen je za najbolji film

U zadnjih osam dana na festivalu je prikazano ukupno 57 filmova u natjecateljskom programu, a o najboljem igranom filmu, koji je dobio nagradu Srce Sarajeva, odlučivao je žiri čiji je predsjednik bio slavni redatelj Paul Schrader, a ostali članovi su bosanskohercegovačka redateljica i scenaristica Una Gunjak, švedska glumica i producentica Noomi Rapace, slovenski glumac Sebastian Cavazza i finski redatelj i scenarista Juho Kuosmanen.

Nagradu Srce Sarajeva za najbolju režiju osvojio je Yorgos Zois za film "Arkadija".

image

Nanna Frank Moller i Zlatko_Pranjić

image

Yorgos Zois

Najboljim glumcem proglašen je Doru Bem za ulogu u filmu "Velika sedmica", a Srce Sarajeva za najbolju glumicu osvojila je Anab Ahmedi Ibrahim za ulogu u filmu "Selo pokraj raja".

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film ide filmu "Slika za pamćenje" Olge Chernykh, a nagrada za ljudska prava dodijeljena je Anni Rubi za njezin film "Tvoj život bez mene".

Specijalnu nagradu žirija dobio je film "Ono što zahtijevamo od kipa je da se ne pomjera" u režiji Daphne Heretakis.

Srce Sarajeva za najbolji kratki dokumentarac je osvojio film "Kao bolesna žuta" Norike Sefe, ona se, odsutna, publici obratila videoporukom.

Srce Sarajeva za najbolji kratki film dobio je turski redatelj Cem Demirer za film "Odsutan".

Specijalno priznanje žirija za kratki film 30. izdanja Sarajevo Film Festivala dobio je film "Tako Tsubo" koji su režirali Fanny Sorgo i Eva Pedroza.

Srce Sarajeva za najbolji studentski film ide filmu "Miris sveže farbe" redateljice Nađe Petrović.

Specijalnu nagradu za promoviranje rodne ravnopravnosti dobila je Maja Doroteja Prelog za film "Cent‘anni".

Posebna nagrada za ekološku osviještenost pripala je filmu "Nebo iznad Zenice", autora Zlatka Pranjića i Nanne Frank Moller.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:17