DIVLJI ROBOT

‘Kad robot počne oponašati ono što rade životinje, sve postane jednostavnije‘... postoje razlozi zašto mnogi hvale ovaj crtić

Divlji Robot

 Dreamworks Animation - Universal Pictures - Album/album/profimedia/Dreamworks Animation - Universal Pictures - Album/album/profimedia
DreamWorks je uvijek pravio jeftinije crtiće nego Disney i Pixar, tako je i ‘Divlji robot‘ koštao razmjerno skromnih 78 milijuna dolara. Vanda Winter i Filip Riđički su posudili glasove

Nikakvo čudo što je "Divlji robot" napokon napravljen kao crtić. Peter Brown napisao je tu ilustriranu knjigu za djecu još 2016., ona se našla na listama bestselera za mladež New York Timesa, kao i njezin nastavak "Divlji robot je pobjegao". Probio se i na top-liste Wall Street Journala i USA Todaya, što je bilo dostatno da se producenti zainteresiraju za takvo nešto, pogotovo u doba umjetne inteligencije (AI). Roboti su omiljeni junaci crtića i pustolovnih filmova, dovoljno je podsjetiti se Pixarova remek-djela "WALL-E" i crtića Brada Birda "Željezni div" (The Iron Giant), a što bi bili "Ratovi zvijezda" bez dražesnih likova R2D2 i C3PO? "Divlji robot" činio se "zihericom", pogotovo što je Peter Brown u knjižarama osigurao pravu franšizu.

Filmsku ekranizaciju režirao je Chris Sanders, koji je surađivao na jednoj drugoj sjajnoj franšizi, pustolovnoj igrariji "Kako izdresirati zmaja". Nju je producirao nekoć moćni DreamWorks (najveći uspjeh postigao je sa "Shrekom"), no posljednjih godina ima druge planove: ne želi više u potpunosti realizirati animirane filmove, radije će preuzimati gotove ili donekle završene proizvode i davati im konačni oblik.

Tako je "Divlji robot" posljednji crtić u njihovoj originalnoj produkciji, no tržište animacije danas je toliko zasićeno da neće imati problema probrati ono najzanimljivije. Radnja započinje u bliskoj budućnosti, kad je svemirski brod Universal Dynamic naišao na opaki uragan u kojem je izgubio šest robota. Uspio se spasiti samo jedan, Rozzum Unit 7134, koji je dobio nadimak Roz i programiran je da olakša život ljudima. Za nevolju, završio je na planetu nastanjenom samo divljim životinjama, što mu predstavlja problem: naime, predviđeno je da se lako snalazi u ljudskom govoru, no što kad se nađe okružen medvjedima, lisicama, guskama i ostalim žiteljima toga planeta? Nije lako, pogotovo što je njegova letjelica poharala gnijezdo divljih gusaka, pa njega zapadne da se brine za jedinog preživjelog gusana, koji se pritom još nije ni izlegao. Od njega se ne odvaja lisac Fink, kao da sluti da će uz takvu čudnu spodobu naći obilje hrane, što se samo donekle pokaže točnim. Roz je poslao signal svome brodu da ga pokupe s tog negostoljubivog planeta, ali od toga u prvi mah nikakve koristi. U međuvremenu gusan Brightbill se izlegao i stvara Rozu samo probleme. Sve guske odmalena znaju letjeti, ali ne i Brightbill. Roz mu nacrta kako to izgleda, ali to nije dovoljno. Tek kad mu pokrovitelj postane učitelj letenja Long Neck i kad se pridruži jatu gusaka koje se spremaju za seobu u toplije krajeve, Brightbill postane punopravni član te zajednice i ostavlja Roza samoga.

Nije da Roz nema nikakva posla, izumio je sklonište za životinje koje bi u nekoj drugoj prilici samo razmišljale o tome kako da jedna drugu pojedu, no sada mirno spavaju jedne pokraj drugih: toplo im je i, u dugim zimskim noćima, prvi put se osjećaju ugodno.

DreamWorks je uvijek pravio jeftinije crtiće nego Disney i Pixar, tako je i "Divlji robot" koštao razmjerno skromnih 78 milijuna dolara. Budući da je zaradio već nešto iznad 100 milijuna dolara bruto, možda DreamWorks zaključi da je to ipak unosna filmska djelatnost.

Divlji robot

am. fant. pust. crtić, 2024.

REDATELJ: Chris Sanders

BUDŽET: 78 milijuna dolara

U KINIMA: od 17. kolovoza

ROBOT NA PLANETU ŽIVOTINJA

image

Vanda Winter

Nera Simic
image

Filip Riđički

Tomislav Krišto/cropix

Roz

Iako su roboti naučeni da se snalaze i u najtežim situacijama, Rozzum 7134 baš nije imao prilike da se okuša u ovakvoj divljini. Odgajan je u prekrasnom povrtnjaku, gdje se točno znalo tko što radi, a ovdje je sve postavljeno naglavce. Ipak, kad počne oponašati ono što rade životinje, sve postane jednostavnije, štoviše, ipak on ima prednosti u odnosu na taj primitivni svijet. Glas mu je posudila Vanda Winter.

Fink

Lukavi lisac od samog je početka shvatio da od robota iz svemira može imati samo koristi. Isprva je samo dvoličan, no s vremenom Roz mu postaje simpatičan te mu pomaže da se snađe na negostoljubivom otoku. Najradije bi smazao njegova štićenika Brightbilla, ali Roz mu je pronašao sigurno mjesto u svojoj metalnoj utrobi. Sinkronizirao ga je Filip Riđički, iskusan u toj vrsti posla.

Brightbill

S njime samo problemi još otkad je bio u ljuski jajeta. Kad se izlegao, postalo je gore, jer sad je liscu Finku stalno na piku. Najveći je problem što je Rozova letjelica poharala njegovo gnijezdo i sad nema od koga naučiti najosnovnije vještine kojima vlada svaki gusan. Još gore, kad je među pripadnicima svoje vrste, samo je predmet poruge, ali ne zadugo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. listopad 2024 11:13