ČEKA SE NESTRPLJIVO

Glumica koju su optuživali da krade po dućanima i ‘kraljica vriska‘ među glavnim su adutima ovog filma

Jenna Ortega

 Pool Photo Events 04/ipa/sipa Press
Novi film zove se ‘Bubimir Bubimir‘ (stoga što naslovnog junaka možete prizvati među žive ponavljanjem njegova imena)

Tim Burton predstavio nam se na Zagrebačkom festivalu animiranog filma dok je malo tko znao tko je on. Imao je film "Vincent" (1982.), napravljen tzv. stop-motion animacijom, osebujnu posvetu svom omiljenom glumcu Vincentu Priceu, kojeg smo upoznali i zavoljeli u bezbroj horora, a on sam odradio je naraciju za priču o sedmogodišnjaku koji je opsjednut svijetom Edgara Allana Poea. Ako tada niste gledali film, nema veze, poslije ste mogli nabaviti dvostruki DVD "Božićne pustolovine" (tako su u nas preveli "Noćnu moru prije Božića"), na kojem je jedan od dodataka bio upravo "Vincent".

Prva dva Burtonova cjelovečernja igrana filma - "Pee Weejeva velika pustolovina" (1986.) i "Bubimir" (1988.) - nismo mogli gledati u kinima jer su ih naši distributeri smatrali nekomercijalnima, no za "Batmana" nisu imali pravo glasa: bio je to prvi film koji je uveo nova pravila, strani partner odabrao je po svojim kriterijima domaćeg distributera i taj je prikazivao sve njegove proizvode, naravno prvenstveno one za koje se smatralo da će dobro proći na našem tržištu. Otad su Burtonovi filmovi - ako se ne varam - bez iznimke igrali u Hrvatskoj, a oni koji dotad nisu, mogli ste ih bez problema nabaviti na VHS-u. Za "Bubimira" je šteta što nije prikazivan u kinu, jer je bio vizualno atraktivan, a pritom i luckast, tako da bi i mimo očekivanja skupio zamjetan broj gledatelja. Uostalom, koštao je tadašnjih 15 milijuna dolara, a zaradio 75 milijuna bruto, što se smatralo uspjehom. Ne baš u rangu "Batmana", ali posve dovoljno da se počne razmišljati o eventualnom nastavku. Problem je što ništa od toga nije moglo bez Burtona, a on je bio prezauzet "Batmanom" i njegovim nastavkom "Batman se vraća", tako da je "Bubimir 2" odgođen za neka bolja vremena. Zapravo i ne, jer je u međuvremenu napravljena animirana serija, koja je izdržala četiri sezone, a Burton joj je bio izvršni producent. Nije to bilo sve, 2018. "Bubimir" je u Washingtonu i na Broadwayu izveden kao mjuzikl, a nakon toga je imao i američku turneju. Čitavo to vrijeme pregovaralo se o filmskom nastavku, scenarij je bio problem, jer neko vrijeme njime nisu bili zadovoljni producenti, a neko vrijeme sam Burton. Napokon je 2019. objavljeno da nema ništa od "Bubimira 2", no u čudnom svijetu filmskog biznisa nikad ništa nije sigurno, tako da su 2022. počele priprema za snimanje već obustavljenog filma. Producenti su Plan B Entertainment Brada Pitta i kompanija Warner Bros., koja je producirala i prvi film. Kakva mu je priča? Naravno, radnja se odigrava 36 godina nakon prvog "Bubimira", novi film zove se "Bubimir Bubimir" (stoga što naslovnog junaka možete prizvati među žive ponavljanjem njegova imena), a mjesto zbivanje je opet Winter River, u koji se vratila obitelj Deetz nakon neočekivane smrti Charlesa Deetza (glumio ga je Jeffrey Jones, koji je u međuvremenu uvršten u registar seksualnih zlostavljača maloljetnika, pa ga producenti nisu htjeli na ekranu). Michael Keaton, Winona Ryder i Catherine O‘Hara ponavljaju uloge iz originala, a prinove su Jenna Ortega, Monica Bellucci (navodno nova Burtonova životna družica) i Willem Dafoe. Budući da Jenna Ortega nije igrala u prethodnom filmu, njezin lik je taj koji nehotice prizove Bubimira iz zagrobnog života u stvarni svijet.

Bubimir Bubimir

am. fant. horor komedija, 2024.

REDATELJ: Tim Burton

BUDŽET: cca 80 milijuna dolara

U KINIMA: od 5. rujna

JUNACI ZAGROBNOG SVIJETA

Michael Keaton

Tim Burton promovirao je glumca među junake blockbustera, ali ne na vlastitu ideju, nego na sugestiju producenata. Nakon uspjeha "Bubimira" smatrao je da jedino on može odigrati Batmana, što je kako-tako prošlo u prva dva izdanja. Pitanje je hoćemo li ga opet gledati kao Čovjeka-Šišmiša, naime snimio je dosta scena u filmu "Batgirl", ali je film iz nekog razloga bunkeriran.

Winona Ryder

Krajem osamdesetih bila je pojam svježe holivudske nade, a postupno je dospjela u zaborav, donekle i zbog neurednog privatnog života (optuživali su je i za kleptomaniju). Zahvaljujući seriji "Čudne stvari" opet je zvijezda, istina, za nešto stariju generaciju, a "Bubimir Bubimir" trebao bi proširiti krug njezinih poklonika, pogotovo među mlađom publikom.

Jenna Ortega

Nazvali su je novom "kraljicom vriska", jer je nastupila u pet-šest horora, ona nije imala ništa protiv toga jer se htjela riješiti etikete ljupke Disneyjeve djevojke. Ipak, ponajviše ju je obilježila naslovna uloga u seriji "Wednesday", ona je potomak legendarne obitelji Addams, a pokušava riješiti mnoge zagonetke koje prate nju i njezine bližnje. Serija se i danas snima i ima uspjeha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 11:13