SVE ZA MLADOST

Filmskoj zvijezdi bliži se pedeseta. Našla je ‘supstancu‘ uz koju će izgledati kao da joj je 20 godina, bez operacija

Demi Moore, doduše, danas ima 61 godinu, a ne 50 kao u filmu

 Supplied By Lmk/imago Stock&people/profimedia/Supplied By Lmk/imago Stock&people/profimedia
Redateljica je dobila Zlatnu palmu za scenarij, što nije zanemarivo. Malo je nedostajalo pa da je nagrade i za režiju, jer ‘Supstanca‘ zbilja izvrsno izgleda

Već sama činjenica da je drugi film francuske redateljice Coralie Fargeat ušao u službeni program ovogodišnjeg Cannenskog festivala pobuđuje zanimanje. Njezin prvijenac "Osveta" nastao je razmjerno davne 2017. i postao svjetski hit zahvaljujući eksploatacijskoj fabuli o djevojci koju su silovala trojica muškaraca (s jednim od njih ona je upravo počinjala vezu), a ona im se poslije okrutno osvetila. Takvih priča već je bilo u povijesti filma, posebice europskog, no redateljica se pobrinula da njezin prilog tom podžanru o poniženju žene i njezinoj kasnijoj osveti ima dostatno neočekivanih obrata da zaintrigira publiku. Uostalom, kao svoje uzore ona je isticala Davida Cronenberga, Johna Carpentera, Davida Lyncha, Michaela Hanekea i nekolicinu južnokorejskih redatelja, tako da je odmah pobudila pažnju filmofila, kao i činjenicom da je htjela korištenjem surovih lokacija podsjetiti na serijal "Mad Max". Posve dovoljno da se izdvoji iz niza redateljica koje su naizgled zazirale od nasilja, ali su imale uzore koji su upućivali da su spremne na poprilično radikalne sižeje.

Takva je bila "Osveta", a njezin drugi film "Supstanca"? Znatiželjni su ga mogli vidjeti na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, ali je, nažalost, počinjao iza ponoći, tako da su rijetki imali živaca da ga odgledaju do kraja. Srećom, već narednog tjedna stiže u naša kina, pa su u prilici nadoknaditi propušteno. Ponovno, u središtu je žena koja se odlučuje na radikalan potez. Glumi je Demi Moore, nekad velika holivudska filmska zvijezda, što je otprilike i lik koji glumi u "Supstanci". Zove se Elisabeth Sparkle, a kako joj je popularnost na filmu jenjala, završila je kao instruktorica aerobika u videoradovima. Bliži joj se pedeseta, ona i dalje izgleda izvrsno, ali sve manje producenata želi angažirati damu u godinama pokraj toliko mladih cura koje su spremne raditi za ništavne honorare, samo kako bi se proslavile. Elisabeth je u depresiji, ali tada dobije poziv koji joj zapravo nudi revitalizaciju karijere. Eksperimentalni laboratorij nudi joj preparat znakovitog imena "supstanca", koji će joj omogućiti da probudi mlađu Elisabeth u sebi, odjednom će izgledati kao dvadesetogodišnjakinja, a neće morati ni na kakve operacije. Samo će tu i tamo morati ubrizgati injekciju koja će je pomladiti, ali samo na određeno vrijeme. U početku sve se čini idealnim, ona sebe jedva prepoznaje, ali takvi pothvati obično imaju svoju cijenu, što nekadašnja filmska zvijezda prekasno shvaća.

Redateljica Coralie Fargeat uvrstila se u Cannesu među kandidate za Zlatnu palmu za najbolji film, a naposljetku je dobila Zlatnu palmu za scenarij, što nije zanemarivo. Malo je nedostajalo pa da je nagrade i za režiju, jer "Supstanca" zbilja izvrsno izgleda, a i Demi Moore je bila ozbiljan kandidat za najbolju ulogu. Zasmetalo joj je što njezin lik igraju dvije glumice, mlađu Elisabeth utjelovljuje Margaret Qualley, njezin lik se zove Sue, pa starija Elisabeth stalno mora izmišljati nekakve izgovore, kad si ubrizga preparat i pomladi se. Nesumnjivo, "Supstanca" je satira na suvremeni Hollywood, u kojem se glumice neprestano podvrgavaju plastičnim operacijama kako bi zadržale svoj zvjezdani status, no ozbiljna im je opomena kraći roman Oscara Wildea "Slika Doriana Graya", koji pokazuje da umjetno zadržavanje starenja može imati neugodne posljedice.

Supstanca

franc.-brit.-am. body-horror, 2024.

REDATELJ: Coralie Fargeat

BUDŽET: cca 30 milijuna dolara

U KINIMA: od 19. rujna

ELIKSIR ZA POMLAĐIVANJE

Demi Moore

Osamdesetih je bila dio novog vala mladih američkih glumaca, igrala u "Vatri svetog Elma", da bi je promovirali u megazvijezdu zahvaljujući fantastičnom ljubiću "Duh" s Patrickom Swayzeom. Devedesetih je odlično kotirala, dobila i rekordan honorar od 12 i pol milijuna dolara za kontroverzni "Striptiz", no nakon toga filmovi joj nisu opravdali očekivanja. Danas ima 61 godinu, a ne 50 kao u filmu.

Margaret Qualley

Kći Andie MacDowell zapažena je televizijska i filmska glumica, no u mladim danima vježbala je balet i nadala se da će joj to biti karijera. Ipak, ispalo je drukčije, pogotovo zahvaljujući mini-seriji "Fosse/Verdon", u kojoj je igrala zvijezdu mjuzikla Ann Reinking. Yorgos Lanthimos uzeo ju je u svoju glumačku ekipu, najprije u "Ubogim stvorenjima", a zatim u najnovijem "Kind Of Kindness".

Dennis Quaid

Elisabeth Sparkle razočarala se po tko zna koji put u muškarce, kad je zalutala u muški WC i tamo čula holivudskog producenta kako je ogovara, i to dok urinira. Njega je glumio Quaid, bivši suprug Meg Ryan (rastali su se nakon njezine kratke romanse s Russellom Croweom), sada specijaliziran za uloge američkih predsjednika, najprije Billa Clintona u "Posebnom odnosu", a zatim Ronalda Reagana u TV filmu "Reagan".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 09:25