‘LIJEPA VEČER, LIJEP DAN‘

Film Ivone Juka jednoglasno postao hrvatski kandidat za Oscara

Ivona Juka

 Darko Tomas/cropix/Cropix
Film je izabran za hrvatskog kandidata za nagradu Goya Španjolske akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji Najbolji europski film

Film "Lijepa večer, lijep dan" Ivone Juka hrvatski je kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma, objavljeno je u petak na konferenciji za novinare Hrvatskog društva filmskih djelatnika, čija je komisija tu odluku donijela jednoglasno.
Za nedavno završeni film o četvorici prijatelja koji se za vrijeme Drugog svjetskog rata pobune protiv ustaša i pridruže partizanima, redateljica i scenaristica filma Ivona Juka rekla je da je riječ o drami za zapletima i naracijom.
"Vidimo ih šesnaest godina kasnije kada su filmaši koji smatraju da imaju pravo kritizirati društvo za koje su se borili, no partiji je sumnjiva njihova seksualnost zbog čega angažira agenta koji će sabotirati njihov rad", otkrila je Juka dio radnje svog novog filma.
Rekla je da je velika čast i odgovornost biti hrvatski kandidat za Oscara, a već znaju što ih čeka u procesu kampanje za tu prestižnu američku filmsku nagradu, zbog filma "Ti mene nosiš" koji je 2015. bio kandidat crnogorske kinematografije.
Juka se nada da će sada imati bolji rezultat s obzirom na iskustvo iz prethodne kampanje, iako su ih i tada Variety i The Hollywood Reporter izdvojili kao film koji bi mogao izaći iz sjene.
"To je ipak bilo nemoguće, imali smo mali budžet, jer za samo jedan oglas u časopisima potrebno je 10 do 15 tisuća eura, a ako nemate oglas na projekcije ne dođe dovoljan broj glasača", rekla je.
Njezin novi film nastao je u produkciji kuće 4film i koprodukciji s Kanadom, Poljskom, Ciprom te Bosnom i Hercegovinom.
Producentica Anita Juka smatra kako se, bez obzira na to hoće li film biti nominiran ili osvojiti Oscara, kampanjom dobiva velika vidljivost i proširuje tržište, a prošlo iskustvo i dobre kritike rezultirale su i pozivom Netflixa da se njihov film kao prvi iz regije prikazuje u cijelom svijetu.
Po njezinim riječima, kao filmašici najviše joj je značilo kada su od ljudi koji su gledali film, primjerice iz Brazila i Japana, dobivali poruke na društvenim mrežama da ih je film taknuo, iako do tada možda nisu nikada čuli hrvatski jezik, niti su išta znali o našoj kinematografiji.
Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra koji je podržao film, rekao je da treba bii realan u očekivanjima i kreativan u postupcima. "HAVC nije dio glasača za kandidate, no imamo uogu u procesu financiranje kampanje preko našeg vijeća, još ćemo vidjeti koliko ćemo izdvojiti za kampanju", dodao je.
U nedavno završenom fimu koji će do kraja rujna krenuti u limitiranu distribuciju, glume, među ostalima, Emir Hadžihafizbegović, Dado Ćosić, Slaven Došlo, Đorđe Galić i Elmir Krivalić.
Krajem kolovoza Hrvatsko društvo filmskih djelatnika izabralo je isti taj film za hrvatskog kandidata za nagradu Goya Španjolske akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji Najbolji europski film.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 12:30