SLAVNI OBOŽAVATELJ LAZANJA

Debeli mačak Garfield dosta je promijenio karakter, pitanje je kako će reagirati poklonici originalnog lika

Garfield

 /Sony Pictures Entertainment/youtube screenshot
U Hrvatskoj je ‘Garfield‘ od samog početka deklasirao ‘Furiosu‘, ta tijekom prošlog vikenda nije prebacila ni 10 tisuća gledatelja, a crtić ih je skupio preko 15 tisuća

Već dugo nije u američkim kinima vladala takva napetost koji će od novih naslova završiti na prvom mjestu tamošnje top liste, pogotovo što je prošli vikend bio spomendan za poginule u ratu (Memorial Day). Vijesti su isprva bile kontradiktorne, ispalo je da je pobjednik crtić "Garfield", a tek na drugom mjestu završio je najskuplji film proteklih tjedana, "Furiosa: Priča o Mad Maxu". Warner Bros., distributer potonjeg blockbustera (navodno je koštao 168 milijuna dolara), mora da nije bio oduševljen, pa su se rezultati iznova zbrajali, tako da je "Furiosa" ipak osvanula ne čelu top liste s 26 milijuna dolara bruto, a "Garfield" je završio drugi, s 24 milijuna. Za "Furiosu" bila je to tzv. "pirova pobjeda", budući da je crtić o lijenom mačku koji obožava lazanje, snimljen po stripu Jima Davisa, koštao samo 60 milijuna. Poseban je fenomen što je to već treći cjelovečernji film o Garfieldu, a cijena mu se od samog početka nije mijenjala. No zato u Hrvatskoj nije bilo tako uzbudljivog natjecanja, tu je "Garfield" od samog početka deklasirao "Furiosu", ta tijekom prošlog vikenda nije prebacila ni 10 tisuća gledatelja, a crtić ih je skupio nešto preko 15 tisuća.

"Garfield" je inače imao burnu produkciju. Najprije smo ga zavoljeli u formi stripa u dnevnim novinama, animirana serija bila je apsolutni hit, a zatim su se pojavila i dva duga filma u produkciji 20th Century Foxa. Drugi, "Garfield: priča o dvije mace", iz 2006., ostvario je mizeran profit, pa je Fox odustao od licence. Prošla su skoro dva desetljeća, prava na ekranizaciju otkupio je Sony, ali je usprkos vrlo razgranatoj fabuli pazio da budžet ostane u granicama prethodnika. Priča ovdje počinje iznova, Garfield je malo mače koje je zakrabuljena osoba ostavila ispred tuđih vrata, pronašao ga je radoholičar Jon, koji kod kuće već ima psa Odieja, no dva mezimca brzo pronalaze zajednički jezik, pogotovo zato što je mačka jako lako podmititi hranom. On se pritom jako dobro snalazi s kreditnim karticama, naručuje pizze i lazanje, o čemu Jon uopće ne vodi računa.

Poklonici originalnog "Garfielda" bit će pomalo razočarani, jer je njihov ljubimac dobio prave pravcate brkove, a dosta je promijenio i karakter. I ne samo to, fabula ima humorni špijunski zaplet, Garfield je otkrio da ga je na ulici ostavio njegov vlastiti otac Vic, koji se odjednom pojavio iznebuha i sada bi rado uspostavio bliske odnose sa sinom. Garfield je nepovjerljiv, jer sluti podvalu, no Vic je zapravo ucijenjen od svoje bivše cure Jinx koja od njega traži hektolitre mlijeka. Domaća sinkronizacija je solidna, no šteta što je Baby Lasagna dobio sićušnu ulogu, umjesto da je posudio glas samom Garfieldu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:17