LJUTI GRADONAČELNIK

Miro Bulj zabranio izložbu poznate fotografkinje: ‘Pogledajte tko joj daje financijsku potporu, to ne mogu dopustiti!‘

Miro Bulj

 Nikola Brboleza/Cropix
Inia Herenčić, čije je ime on napisao krivo u dopisu, radila je za mnoge medije, među ostalim i Vogue

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj poslao je dopis u kojemu stoji da ne može dopustiti održavanje izložbe Inie Herenčić "Susret na tromeđi", koju organizira Galerija Sikirica uz financijsku potporu Srpskog narodnog vijeća. Taj je dopis uputio ravnateljici Galerije Sikirica u Sinju Dragani Modrić. Pritom je ime fotografkinje u dopisu napisao krivo.

Izložba se treba otvoriti 4. rujna.

"Naime, veliki sam protivnik zabrana, ali u prostorima i ustanovama kojima upravlja Grad Sinj moram voditi računa o osjećajima građana koji su me izabrali. Kao izabrani gradonačelnik i saborski zastupnik, moram voditi računa o poštivanju temelja na kojima je uspostavljena moderna hrvatska država, a tu prvenstveno mislim na Domovinski rat", nastavio je, i još jednom je spomenuo i Novosti.

Posebno ga, piše, smeta što Srpsko narodno vijeće izdaje tjednik Novosti koji, kako navodi, "iz tjedna u tjedan pljuje po hrvatskim braniteljima i hrvatskoj državi, dok Savjetom tog istog Srpskog narodnog vijeća predsjedava notorni Dejan Jović, koji se složio na društvenim mrežama s izjavom Pere Kvesića da je Hrvatska, ne samo propali projekt, nego da je i sama zamisao stvaranja Hrvatske bila ‘retardirana i nakaradna‘.

"Osim toga, predsjednik Srpskog narodnog vijeća ‘čuvao je leđa‘ početniku i diktatoru Aleksandru Vučiću u Bačkoj Palanci, dok je on Hrvatsku zbog oslobodilačke operacije Oluja usporedio s nacističkom Njemačkom. Ako Andrej Plenković i HDZ mogu podržavati Pupovca, koji ne dijeli isti stav kao i moderna hrvatska država o karakteru Oluje, to ne znači da je to normalno i da ćemo mi ostali nacionalno svjesni i odgovorni političari i dužnosnici to tolerirati i na to šutjeti", nastavlja Bulj.

"Neka SNV organizira izložbe i manifestacije gdje god hoće, pa i u slobodnom Sinju, u kojem ni u vrijeme korone nije bilo zabrana, ali u prostorijama i institucijama Grada Sinja, dok sam ja gradonačelnik i dok imam povjerenje građana, neće!" završava svoj dopis mostovac Bulj.

Naime, prema pisanju medija i stranice ferata.hr, u srijedu, 4. rujna u 20 sati u Gradskoj galeriji Sikirica trebala se otvoriti izložba ”Susret na Tromeđi”, suvremene hrvatske fotografkinje Inije Herenčić. Riječ je o ciklusu fotografija koje prate tradicionalnu kulturnu manifestaciju ”Sijelo tromeđe” koja se odvija u selu Strmica kontinuirano već više od pola stoljeća, a predstavlja prvenstveno narodne običaje hrvatskih Srba, ali i onih iz susjednih zemalja.

Inače, o ovoj smo fotografkinji i mi svojedobno pisali. Ona je freelancerica, volonterka, dokumentarna fotografkinja... Radovi su joj, među ostalim, objavljeni u National Geographic Hrvatska i online na Italian Photo Vogue.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 19:22