JAVNI NOVAC

Dina Vasić ‘napala‘ Tomaševića, pljušte prve reakcije: ‘Jasno nam je da u mokrim snovima takvih političara...‘

Dina Vasić

 Zeljko Puhovski/cropix/Cropix
‘Domino nikad nije nikog zvao za niti jedan program i niti jedan natječaj na koji smo se javili da bismo utjecali na rezultate, baš niti jednom otkako postojimo‘ napisao je Zvonimir Dobrović

Nakon što je kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Dina Vasić gradonačelnika Tomislava Tomaševića pozvala da objasni kako se dodjeljuju financijska sredstva iz natječaja za javne potrebe u kulturi, na njene je komentare reagirao Zvonimir Dobrović iz Udruge Domino.

"Nezavisna zastupnica zagrebačke gradske skupštine Dina Vasić se živo zanima za podršku nezavisnoj sceni i kulturi u Zagrebu. Legitimno je takvo zanimanje i apsolutno ga pozdravljamo, jer svako zanimanje za kulturu i njeno unapređivanje dio je i naših napora, evo, već više od 20 godina. Nažalost, kako inače biva s političarima kratkoročnih ciljeva, ostajemo ipak razočarani promašenim istupom gradske zastupnice. Razumijemo da su nezavisna kultura i mnoge vrijedne kolegice i kolege u Zagrebu ovdje kolateralne žrtve pravog cilja ovog istupa, najava kandidature za gradonačelnicu i dovođenje u sumnju procedura prema kojima se stotine zagrebačkih organizacija i institucija javljaju na natječaje javnih potreba u kulturi. Svjesno potičući svojim istupom atmosferu teorije zavjere baca se sumnja u vrijednost programa koji su podržani, tražeći u njima poveznice i razloge koji ne postoje.

Posebno se pritom osvrnula na udrugu Domino, gdje se kao razlog dotacija za naše zaista brojne programe koji se protežu cijele godine u Zagrebu, Hrvatskoj i diljem svijeta (a tako već više od dvadeset godina, da ne bi bilo zabune ili neke insinuacije da smo naglo i nedavno procvjetali) navodi naša povezanost s jednim istaknutim članom Možemo!, Gordanom Bosancem. Istina je, Gordan jest suosnivač udruge Domino 2003. godine - i kao programski suradnik bio je povezan s Dominom sljedećih nekoliko godina...ali već više od 15 godina s programima, aktivnostima, planovima i svakodnevnom stvarnosti Domina nema nikakve veze.

Nama je jasno da Dina Vasić, i slični lažno zabrinuti za stanje kulture, koji se pitaju o toj snažnoj i moćnoj organizaciji Domino, pokušavaju naći razloge naših uspjeha izvan nas samih i brojnih umjetnika s kojima surađujemo - u vezama, u dogovorima ispod stola, u sisanju javnog novca ili nečeg (nedajbože) drugog...jer na to smo u Hrvatskoj naučili, tako se to radi, tako bi i ona i oni. Halo Bing, kako brat? Jasno nam je da u mokrim snovima takvih političara o trošenju javnog novca nešto mora ići preko veze, nešto mora biti namješteno, nešto mora "na poziv" i "po dogovoru".

Domino nikad nije nikog zvao za niti jedan program i niti jedan natječaj na koji smo se javili da bismo utjecali na rezultate, baš niti jednom otkako postojimo. Naš rad je uvijek bio usmjeren ka uspostavljanju što jasnijih i što transparentnijih kriterija i evaluacije programa, jer snažno vjerujemo u vrijednost naših projekata i programa. To nam, uostalom, dokazuje i prepoznatljivost u domaćem, ali i vrlo širokom međunarodnom kulturnom sektoru. Naš rad je u umjetničkom i aktivističkom smislu beskompromisan, ne bježimo od aktualnih tema, podržavamo autorske radove više od 60-70 različitih umjetnica i umjetnika godišnje - svake godine. Organiziramo stotinjak javnih događanja u Hrvatskoj i svijetu samostalno i u partnerstvima. I, pazi sad, sve to radimo bez ijednog "poziva" ijednoj vlasti, gradskoj ili nacionalnoj, za usluge i dodjeljivanja dotacija mimo natječaja ili objavljenih kriterija vrednovanja.

Uostalom, naši programi redovito prolaze na europskim i drugim natječajima, i to mnogo bolje nego na domaćim natječajima. Provodimo i provodili smo brojne europske projekte, prva smo organizacija u Hrvatskoj koja je bila dio petogodišnje kulturne podrške nekoj EU mreži još prije mnogo godina, i prije ulaska u EU, a trenutno provodimo kao vodeći partner (s drugih 6 organizacija diljem Europe) projekt posvećen europskim otocima, a za koji nas je Dina Vasić također prozvala (Island Connect) - koji je ocijenjen na natječaju Europske Komisije najvišim ocjenama i koji je dobio potporu kroz program Kultura od milijun eura za organizaciju više od 150 umjetničkih rezidencija i razmjena kroz tri godine na otocima u Hrvatskoj i Europi. Taj je projekt jedan od tek 12 takvih na razini Europske unije isključivo posvećenih otocima, a Domino je vodeći partner, kao organizacija iz zemlje koja otoke tretira kao područja od posebne državne skrbi. Ništa to ne dira Dinu Vasić", piše Zvonimir Dobrović na svom Facebook profilu te nastavlja:

"Dira je, naravno, queer. Stoga, posebno se gradska zastupnica pita zabrinuto za programe koji se odnose na queer - ne razumijevajući ni što je, ni za koga je taj "queer". Tu smo se već osjetili ipak direktno prozvani kao - nesposobni, jer jasno je da u preko dvadeset godina svog djelovanja i organiziranja Queer Zagreba i mnogih drugih queer programa nismo uspjeli dovoljno iskomunicirati s javnošću što je queer. To ide nama na dušu - ali radili smo koliko smo mogli sa sredstvima koja smo imali na raspolaganju za queer programe. Stoga, čujemo poruku koju nam šalje, a nadamo se da čuju i oni koji čitaju naše projekte, trebamo više raditi na promociji queer programa i onih čitave nezavisne scene, da bi svima bili jasni, a pogotovo gospođi Vasić, kao potencijalnoj novoj gradonačelnici. Nikako ne bismo voljeli da bez potrebnog znanja zasjedne na tako važnu poziciju, pa da ovakve njene paušalne izjave i generalizacije o funkcioniranju nezavisne scene, a posebno u okviru tog sektora i našeg rada u području queer arta, i dalje budu dokaz njenog dubokog nerazumijevanja. Žao nam je da gospođa Vasić nije bila na niti jednom našem programu koji proziva, ali može o temama arapskog queera jednostavnim google istraživanjem pročitati zaista brojne tekstove u domaćim medijima, a o našem njujorškom programu u jednoj od tamošnjih najvećih kazališnih dvorana čitati čak i u The New York Timesu. Što se tiče čitanja queer književnosti, tu je tek s radošću obavještavamo da u našoj biblioteci ima više od 40 naslova domaće i svjetske književnosti koji će joj dati uvid u queer literaturu - možda da počne s Proustom, kojeg smo nedavno objavili povodom stogodišnjice njegove smrti, ili s jednim od niza latinoameričkih prijevoda među kojima su romani s preko 30 izdanja u domicilnim zemljama do nominiranih za The Booker Prize. Zaista je malo truda potrebno da bi se nešto znalo. Ali kako kaže sama u svojoj objavi: nit brige, nit pameti.

I, na koncu, ispravili bismo nezavisnu zastupnicu Vasić vezano uz iznose dotacija za naših gotovo 20 najrazličitijih programa od strane Grada Zagreba, jer nam je važno da se naši uspjesi i naš rad na brojnim programima ne obezvrjeđuje njenim paušalnim objavama i umanjenim iznosima dotacija. Iznos podrške je za otprilike 40.000 EUR veći od onoga što je navela i predano ćemo i dalje raditi na tome da svakakvih programa suvremene umjetnosti bude što više, a posebno queer programa, kad nam je tako jasno ukazala da baš njih ne razumije.

Jedna važna napomena, ovo ne radimo da bismo se potencijalnoj gradonačelnici ulagivali, radeći na njenoj tako potrebnoj edukaciji, da ne bi poslije bilo nesporazuma da smo slučajno neku dotaciju dobili "preko veze", ako ona ikad bude u mogućnosti o dotacijama odlučivati - a svojim insinuacijama nam je pokazala kako misli da se one dodjeljuju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 10:12