VELIKO OTKRIĆE

Arheolozi su pronašli vojarne stare 3000 godina. Zanimljivo je što prikazuju crteži...

Scena s terena

 Ministarstvo Turizma I Antikviteta Egipat/
Postoje indikacije da su neke barake funkcionirale kao trgovine za opskrbu vojnika hranom i dnevnim potrepštinama

Tim arheologa iskopao je drevne vojarne koje daju uvid u 3000 godina staru vojsku koju je predvodio faraon. Iskopane su, na istoj lokaciji, i strukture od terakote.

Stručnjaci su, piše The Sun, otkrili da su dijelovi toga lokaliteta, koji se nalazi u provinciji Beheira, korišteni za skladištenje drevnog vojnog oružja.

Strukture se dijele u dvije identične grupe koje dijeli uski prolaz.

Mišljenja su da su drevne vojarne nekoć bile boravište ratnika vojske faraona Ramzesa II., koji je drevnim Egiptom vladao između 1279. i 1213. godine prije Krista.

Rezbarije pronađene unutar građevina bilježe podvige kočijaša i drugih vojnika koji su se borili za njega.

Kako izvještava The Times, pronađen je i brončani mač s emblemom Ramzesa Velikog. Pronašli su i rezbarije s imenima boga neba Amuna te boga kreacije Ptaha.

Neke su drevne vojarne bile "krucijalno vojno uporište drevne egipatske vojske na zapadnoj vojnoj cesti", tvrdi Mohamed Ismail Khaled iz egipatskog sektora za antikvitete. Ta su uporišta služila za zaštitu egipatske "sjeverozapadne granice od napada libijskih plemena i Naroda s mora.

Dr. Ayman Ashmawy, koji je na čelu egipatskog sektora za antikvitete, pak kaže da postoje indikacije da su neke drevne vojarne funkcionirale kao trgovine za opskrbu vojnika hranom i dnevnim potrepštinama.

Ramzes II. je faraon koji je najduže vladao drevnim Egiptom, piše The Sun. Pripadao je 19. dinastiji, koja je na vlasti bila od 1295. do 1189. godine prije Krista.

Bio je poznat po vojnoj ekspertizi te je povećao vojnu moć Egipta. Predvodio je barem 15 vojnih pohoda. Svi su završili pobjedonosno. Na nekoliko je granica izgradio je niz stanica za predstražu.

image

Ramzes II. je faraon koji je najduže vladao drevnim Egiptom

Mohamed El-shahed/Afp

Inače, kasnije ove godine se otvara najveći svjetski muzej. Kolosalni Muzej Giza prostire se preko 90 000 metara kvadratnih i postat će dom bogate kolekcije faraonskih antikviteta, koja uključuje blago iz groba faraona Tutankamona.

Mnoge umjetnine bit će izložene prvi put otkad su ih 1922. godine otkrili arheolozi. Među njima je i 5000 drevnih umjetnina koje su dosad čuvane u Egipatskom muzeju u Kairu.

Dva kilometra dug i 500 metara širok prolaz turiste će voditi direktno do piramide u Gizi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 10:54