TREBALI SU POMOĆI HRVATSKOM GOSPODARSTVU

NEMA VIŠE LAKE ZARADE Fondovi za gospodarsku suradnju su dizali milijune, a nisu nam donosili nikakva ulaganja!

 Damir Krajač/CROPIX

ZAGREB - Fondovi gospodarske suradnje (FGS), koje je Vlada osnovala 2010. da bi pomagali posrnulom hrvatskom gospodarstvu, više neće lako zarađivati na milijunskim naknadama za upravljanje.

Od pet društava koja upravljaju FGS-ovima, njih četiri - Questus, Nexus, Prosperus Invest i Honestos - popustila su pred Vladom i pristala da im naknada za upravljanje bude 1,6 posto, ali samo na uloženi novac.

Protivljenje Alternative

Takvu odluku uskoro će i formalno provesti na svojim povjereničkim odborima. Novom modelu naknade, kako doznajemo, protivi se još jedino Alternative Private Equity. To je najveći fond sa 600 milijuna kuna planiranih ulaganja, koji je zahvaljujući naknadi za upravljanje 2011. inkasirao 12 milijuna kuna. Godinu su završili sa 8,2 milijuna kuna dobiti iako te godine nisu imali ni jedno ulaganje! U 2012. su imali samo jedno ulaganje, i to u Biondićevu Centar banku, a dobit im je već do rujna te godine dosegnula oko 5 milijuna kuna.

Kada je nova Vlada shvatila da velik novac investitora u FGS-ove, pa dakle i države, koja je ulagač sa 50 posto novca, odlazi na naknade, a da se ulaganja broje na kapaljku, odlučila je još lani u veljači smanjiti naknade sa 2 na 1,375 posto od veličine fonda. No kako se rezultati FGS-ova nisu puno popravili ni u 2012., Vlada je u prosincu odlučila otići i korak dalje te naknadu vezati uz ostvareno ulaganje. Više od tri mjeseca trebalo je Vladi da slomi njihova društva za upravljanje da pristanu na drukčije naknade.

Samo sedam ulaganja

Tih pet fondova u dvije je godine imalo samo sedam ulaganja od skromnih 250 milijuna kuna, ali zato naknada koju primaju njihova društva za upravljanje nije nimalo skromna - u 2011. su na temelju naknade inkasirali 40 milijuna kuna, a lani 27,5 milijuna. Dakle, gotovo četvrtina ukupnog novca koji je država dala za ulaganje u posrnula poduzeća otišla je za naknade društvima za upravljanje FGS-ovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 03:34