TOMISLAV KRIŠTO CROPIX
Posao iz snova

Svi talenti naše novinarke: Izvrsno jedri, ima zelene ruke i prva je Hrvatica koja će prenositi otvorenje OI u Parizu

Iako radi u Informativnom programu, Zrinka Grancarić velika je poznavateljica sporta - izvještavala je iz Tokija, Rija, Londona i Pekinga, a u tandemu s kolegom Markom Šapitom gledateljima će dočarati atmosferu Ljetnih igara koje se održavaju u francuskoj prijestolnici.

Iako radi u Informativnom programu, Zrinka Grancarić velika je poznavateljica sporta - izvještavala je iz Tokija, Rija, Londona i Pekinga, a u tandemu s kolegom Markom Šapitom gledateljima će dočarati atmosferu Ljetnih igara koje se održavaju u francuskoj prijestolnici.

HRT-ova voditeljica Zrinka Grancarić (49) prva je Hrvatica koja će uživo prenositi otvorenje Olimpijskih igara u Parizu. Iako iza sebe ima bogatu novinarsku karijeru: izvještavala je s potresom pogođenih Petrinje, Siska i Zagreba, urednica je i voditeljica političke emisije "Otvoreno", javljala se s Olimpijskih igara - prijenos iz Pariza bit će joj novi izazov. "Do sada su uvijek muškarci prenosili otvaranje i ja sam prva žena kojoj je dopala ta čast. Jako sam uzbuđena i sretna, ali voljela bih istaknuti da se na HRT-u nikada nisam susrela s pitanjem kojeg si spola. Ovdje se jednostavno radi o tome jesi li dorastao zadatku. Zadovoljna sam što su mi ukazali povjerenje i sretna sam jer sam prva žena", govori Zrinka Grancarić. Otvorenje će prenositi s kolegom Markom Šapitom, a simbolično je i to da su ovogodišnje Igre u Parizu ujedno i prve na kojima je postignuta spolna ravnopravnost, što znači da će omjer sportaša i sportašica biti podjednak.

image
TOMISLAV KRIŠTO CROPIX

Zrinki su nakon Tokija, Rija, Londona i Pekinga ovo pete Igre po redu, a izvještavanje s njih smatra jednim od najzahtjevnijih novinarskih zadataka. "Olimpijske igre volim iz različitih razloga, ali su jako zahtjevne: radi se tri tjedna od jutra do sutra, nema stajanja, nema pauze i koliko god se pripremao ipak si u neočekivanim situacijama i vrlo je izazovno", kaže. "Mi iz svijeta informativnog programa nemamo često priliku govoriti o pozitivnim pričama nego smo više u turbo temama, analizama, kritikama i onda me posebno raduje što sam dobila priliku prenijeti atmosferu gledateljima. Neponovljiv je osjećaj kad vidiš hrvatskog sportaša sa zlatnom medaljom oko vrata dok svira naša himna i drago ti je što si dio toga", nadodaje. Zrinka se od devetnaeste godine bavi jedrenjem, no nažalost bilo je kasno za sudjelovanje na OI. "Ne mora značiti da bih bila kvaliteta za OI, ali žao mi je. Da bi došao do Olimpijskih igara sportom se moraš početi baviti od djetinjstva. Žao mi je što je za mene bilo prekasno, pogotovo zato što je jedrenje sport u kojemu su ženama vrata širom otvorena i jako ih se potiče", naglašava. Jedrenjem se bavi i danas, ali ne samo iz zabave i rekreacije. "I dalje se natječem, gotovo nikad nisam isplovila i digla jedro samo iz zabave. Ako jedrim, onda sam ili na treningu ili na natjecanju. Imam novu ekipu i spremamo se za Europsko prvenstvo na jesen", kaže. Natjecateljski duh je nije napustio, a upravo to što je i sama sportašica donijelo joj je, kaže, mnoge vještine koje primjenjuje i u poslu. "Sport je dobar učitelj, pogotovo jedrenje kada uz potpuno nenadane situacije na moru moraš brzo reagirati. More te odgoji, što mi super dođe u poslu", pojašnjava Zrinka.

image
PRIVATNA ARHIVA
image
PRIVATNA ARHIVA
image
PRIVATNA ARHIVA

U poslu je svoj zanat itekako izbrusila, a vrstan reporter po njezinom mišljenju mora biti snalažljiv, inteligentan, dobar promatrač, mora biti sposoban uočavati detalje koje može iskoristiti i s obzirom na to da su uvijek ljudi u pitanju - mora biti racionalan i empatičan, ali ne patetičan. "Mi smo informativni program - moramo informaciju prenijeti pristojno, s dignitetom prema gledatelju i prema onome o kome govorimo, zato ta empatija, ali ne patetika. Mi smo promatrači, a ne žrtve", naglašava. Najstresnijim dijelom posla smatra dovođenje gostiju u emisiju i kada to uspije, kaže, sve je drugo lakše, a s obzirom na užurbanost i stres, sve potrebnije joj je opuštanje. "Da ste me prije nekoliko godina godine pitali kako volim provoditi slobodno vrijeme, rekla bih da sam stalno u petoj brzini, stalno zujim negdje, a danas volim lakši ritam. Kako se približavam zrelijim godinama, primjećujem da sam usporila i da nigdje ne moram žuriti. I dalje volim otići svugdje, ali ako će mi to biti strka, radije ću preskočiti. Volim otići u prirodu, planinariti, putovati, često idem na koncerte, ali uživam u tom sporom ritmu, lijepo mi je", iskrena je Zrinka.

image
TOMISLAV KRIŠTO CROPIX
image
TOMISLAV KRIŠTO CROPIX

Danas je raduju beauty rituali, iako za sebe neće reći da je tipična žena. "U mojoj torbici nema kreme za ruke, nema svih mogućih vrsta vlažnih maramica. Nosim male torbice, a unutra su samo mobitel, novčanik i ključevi. No, jako volim saunu. Obožavam red saune, red masaže, to si zaista volim priuštiti", kaže, a iako trenutačno nije u vezi posebno značenje za nju imaju prijateljstva. "Ja sam društveni tip i sretna sam što sam okružena pametnim i snažnim ženama, intelektualkama i sportašicama. CIjenim taj svoj krug i znam da ćemo se i kad ostarimo i dalje družiti. Nekoć smo išle po partyjima i po svijetu, sada se malo više izležavamo i idemo u saune, ali ekipa je ista", govori. Bez partnera joj život nije nepotpun, štoviše, uživa u svemu što joj se pruža. "Ljepše je u paru, međutim život se tako poklopio da sam sama, no možda će se i to jednom promijeniti", iskrena je.

image
TOMISLAV KRIŠTO CROPIX
image
TOMISLAV KRIŠTO CROPIX

Voli se opustiti uz lagani sadržaj na Netlfixu, jer joj je u stvarnom životu dosta ozbiljnih priča, a u posljednje vrijeme posebno je posvećena biljkama i želi napraviti vrt, na što će se njezina majka, kaže, sigurno nasmijati. "Od pandemije sam se baš ufurala u biljke, imam doma pedesetak tegli što unutra, što na balkonu, poput masline i limuna. Kupila sam i mali plastenik za zimu i divan je osjećaj kada naraste nešto u što si uložio trud", kaže. Kroz svoju karijeru ostvarila je više manje sve što je poželjela, a u budućnosti bi se voljela baviti dokumentarnim serijalima i društveno angažiranim temama. "Htjela bih raditi teme kojima se doprinosi razvoju društva i kvaliteti svih nas kao pojedinaca i zajednice. Imam već neke ideje. Htjela bih ponuditi sadržaj nad kojim se gledatelj može zamisliti i poželjeti biti bolja osoba", zaključuje.

Linker
16. rujan 2024 22:11