Anna Sawai

 ?FX NETWORKS/COURTESY EVERETT COLLECTION
Hit naslov

Priča o zabranjenoj ljubavi zaludjela je svijet: Sve o seriji "Šogun" koja je ispisala povijest i trijumfirala na Emmyjima

Nastala je prema knjizi Jamesa Clavella o kojoj je snimljena prva mini-serija s Richardom Chamberlainom u glavnoj ulozi, nadahnuta je stvarnim likovima i zbivanjima te ima nevjerojatnu, nesretnu ljubavnu priču.

Nastala je prema knjizi Jamesa Clavella o kojoj je snimljena prva mini-serija s Richardom Chamberlainom u glavnoj ulozi, nadahnuta je stvarnim likovima i zbivanjima te ima nevjerojatnu, nesretnu ljubavnu priču.

Dvorske intrige, zabranjena ljubav, krvave bitke i nesmiljena borba za vlast... Zvuči poznato, zar ne? Svima znana "Igra prijestolja" trijumfalno se vratila na male ekrane u ruhu samurajske serije "Šogun", temeljene na stvarnim likovima i događajima. Povijesni spektakl FX-a nagrađen je s rekordnih 18 Emmyja, uključujući priznanje za najbolji dramski projekt. Njene zvijezde Hiroyuki Sanada i Anna Sawai, postali su prvi japanski glumci koji su slavili u kategoriji najboljeg glavnog glumca u dramskoj seriji. Zbog broja prestižnih nagrada za prvu sezonu serije izvan engleskog govornog područja, "Šogun" se upisao u povijest zabavljačke industrije i izazvao oduševljenje u Japanu. Takvom se uspjehu nisu nadali jer projekt nije pratila pretjerano raskošna marketinška kampanja pa je isprva prolazio "ispod radara".

image

Scena iz remakea ‘Šoguna‘

FX NETWORKS/COURTESY EVERETT COLLECTION

U fokusu radnje je borba pet plemićkih klanova za prevlast u Japanu početkom 17. stoljeća, kada se o toj zemlji u ostatku svijeta malo znalo. Dodajmo i to da se radi o remakeu mini-serije iz 80-ih čija je zvijezda bio Richard Chamberlain, nevjerojatno zgodan američki glumac koji se proslavio ulogom zaljubljenog katoličkog svećenika u seriji "Ptice umiru pjevajući". Magnetski privlačan glumac zaludio je žene, gotovo da nije postojao kutak Zemlje u kojem se za njim nije uzdisalo. S brojnošću ženske publike koja je fanatično pratila prvog "Šoguna", mogla se nositi samo legendarna "Dinastija".

image

Trijumf japanskih glumaca na dodjeli televizijskih Oscara: Anna Sawai i Hiroyuki Sanada

ROBYN BECK AFP

Treba reći i to da su obje samurajske serije snimljene prema istoimenom romanu Jamesa Clavella iz 1975. godine o engleskom moreplovcu Johnu Blackthorneu koji doživljava brodolom u Japanu. Jedva preživljava nasukavanje, lokalci bi ga skratili za glavu da ga nije spasio moćni feudalac Yoshi Toranaga i njegovo znanje o gradnji brodova iskoristio za vlastiti cilj. Brodolomac se upliće u političke igre razjedinjene zemlje i doživi epsku ljubav s udanom japanskom plemkinjom, Toda Mariko. Naime, sama pomisao na vezu Zapadnjaka i supruge samuraja kažnjavala se smrću, stoga je nemoguća ljubav Toda Mariko (tumači ju prekrasna Anna Sawai) i engleskog moreplovca (glumi ga engleski dramski umjetnik Cosmo Jarvis), privlačan, ali i tužan pokretač radnje kakav se danas rijetko viđa.

image

U novom ‘Šogunu‘ Cosmo Jarvis preuzeo je ulogu engleskog moreplovca

FX NETWORKS/COURTESY EVERETT COLLECTION

Naime, prije gledanja pripremite papirnate maramice. Trebat će vam premda se danas zbog lirskih elemenata u omiljenim serijama, rijetko plače. Zašto? Kako to u nemogućim ljubavnim pričama biva, par stavlja glavu na panj ne bi li ukrali trenutke nasamo. Znaju da nikad neće moći ostati zajedno. Kazne za prijestupnike svih vrsta u Japanu tog doba bile su nevjerojatno okrutne (to je dodatna dodirna točka "Šoguna" i "Igre prijestolja"). Primjerice, u samurajskoj seriji postoji jeziva scena kuhanja život zarobljenika, čega u GOT-u ipak nije bilo, piše portal Vox.

image

Richard Chamberlain kao John Blackthorne u mini-seriji iz 1980.godine

NBC/COURTESY EVERETT COLLECTION NBC/COURTESY EVERETT COLLECTION

S druge strane, plemićima i samurajima koji bi nešto zgriješili, kao poseban iskaz naklonosti dopuštalo se da izvrše ritualno samoubojstvo, seppuku, u skladu s bušidom, kodeksom japanskih ratnika. Seppuku je umalo počinila i junakinja serije Toda Mariko, ali nećemo odati zašto i tko ju je spasio. Otkrit ćemo samo to da je zbog maestralne uloge moćnog feudalca Yoshija Toranaga u novom "Šogunu", slavni japanski glumac Hiroyuki Sanada, zasluženo nagrađen Emmyjem. Zanimljivo je to da je Sanada 1980. bio dio glumačke postave prvog "Šoguna", a danas je koproducent remakea. Iza njega su dojmljive uloge u filmovima "47 ronina" i "Posljednji samuraj", glumio je i u četvrtom nastavku "John Wicka".

image

Zabranjena ljubav: Yoko Shimada u ulozi japanske plemkinje i Richard Chamberlain kao engleski moreplovac 1980. godine

NBC/COURTESY EVERETT COLLECTION NBC/COURTESY EVERETT COLLECTION

Najbolje od svega je to da su likovi u "Šogunu" temeljeni na stvarnim povijesnim ličnostima. John Blackthorne osmišljen je prema Williamu Adamsu, engleskom moreplovcu koji se našao u Japanu 1600. godine. Postao je savjetnik šoguna Tokugawe Ieyasua (prema njemu je nastao lik feudalca Yoshija Toranaga), unaprijeđen je u samuraja, dobio je japansko ime Miura Anjin i oženio Japanku. Živio je u Zemlji Izlazećeg Sunca do kraja života ne pomišljajući da se vrati u Englesku. Njegova ljubavnica Toda Mariko nastala je prema Akechiji Tame, odnosno Hosokawi Gracia, plemkinji i kršćanskoj obraćenici. Zapravo se nikad nije upoznala s engleskim moreplovcem, a kamo li s njim spetljala: ljubavnu priču s Englezom izmislio je James Clavell u svom romanu. Kasnije je prenesena i dodatno naglašena u televizijskim serijama, a danas izaziva potoke suza.

image

Scena s Richardom Chamberlainom iz prvog ‘Šoguna‘

NBC/COURTESY EVERETT COLLECTION NBC/COURTESY EVERETT COLLECTION

Akechi Tama rođena je 1563. godine kao kći slavnog vojskovođe, odgajana je kao princeza jer je njezin otac bio vazal najmoćnijeg vojskovođe tog vremena. Prema jednoj verziji usmene predaje, bila je u sretnom braku sa stručnjakom za ceremoniju čaja (i samurajem) s kojim je dobila petero djece. Prema drugoj verziji njezin ljubomorni suprug ubio je slugu jer ju je predugo gledao, stoji na FX-ovoj stranici. Demonstrativno je obrisao je krv s mača o kimono svoje žene. Ona je kimono prkosno nastavila nositi tri ili četiri dana ledenog izraza lica, sve dok joj se naprasiti suprug nije ispričao zbog divljaštva i uvrede (nesretnog slugu više nisu spominjali). Na kraju dodajmo i to da je lik Yoshija Toranage iz serije nastao na temelju vojskovođe Tokugawe Ieyasua, osnivača dinastije šoguna koja je de facto vladala Japanom preko 250 godina, svodeći cara na ceremonijalnu figuru.

Linker
16. rujan 2024 16:42